Müller Cecília: Nem szükséges az egész országot tesztelni

Szerző: Illés Gergő
2020.04.03. 12:23

Az országos tisztifőorvos szerint ez nem segíti a járvány kezelését. Müller Cecília káros otthoni járványellenes praktikákról is lerántotta a leplet a pénteki koronainfón.

Müller Cecília: Nem szükséges az egész országot tesztelni
31 kórházba szállítanak újabb védőeszközöket, és pénteken és szombaton újabb két szállítmány is érkezik ezekből a budapesti repülőtérre

– jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs szokásos, pénteki sajtótájékoztatóján, ahol a szokott módon Müller Cecília országos tisztifőorvossal tájékoztatta a közvéleményt a koronavírus-járvány magyarországi alakulásának legfontosabb fejleményeiről.

A sajtótájékoztatón Müller elmondta: az elmúlt 24 órában 38 újabb igazolt koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ezzel az igazolt esetek száma 623-ra nőtt. A halálozások száma is növekedett sajnálatos módon, öt nyolcvan év feletti, több krónikus megbetegedéssel is rendelkező beteg hunyt el az elmúlt napon, viszont eggyel növekedett az igazoltan gyógyultak száma is.

ÍGY ALAKULTAK A NAPI ESETSZÁMOK (SÁRGÁVAL) MAGYARORSZÁGON ÁPRILIS 3-IG. ZÖLDDEL A GYÓGYULTAK, PIROSSAL A JÁRVÁNY MIATT ELHUNYTAK SZÁMA LÁTHATÓ.

Az országos tisztifőorvos elmondta, bár már az ország összes megyéjében vannak igazolt fertőzöttek, nagyobb számban sűrűbben lakott területeken fordul elő a vírus. A cél viszont továbbra is a járványgörbe ellaposítása, vagyis, hogy ne terhelődjön túl az ellátórendszer, ebben pedig mindenki nagyon sokat tud segíteni, ha fegyelmezett marad, mondta el.

Müller pár, a koronavírussal kapcsolatos tévhitről is beszélt,

vannak ugyanis, akik sokszor kifejezetten káros otthoni gyógymódokkal próbálkoznak, ezek használatától a tisztifőorvos óva intett:

Az egyik elmélet szerint a kézszárító megöli a koronavírust, ez téves: a kézen található fertőzés alapos, szappanos kézmosással pusztítható el, és ajánlatos egyszer használatos papírtörlővel megszárítani a kezünket, hiszen a vírus megmaradása a felületeken nedvességtartalomtól is függ. 

Van, aki UV-lámpát használ a keze vagy más bőrfelület fertőtlenítésére. Ez a módszer kifejezetten káros is lehet, hiszen a bőrt nagyon igénybeveszi, kiszárítja és irritálja az UV-lámpa. Tárgyak, más felületek fertőtlenítésére viszont jó lehet az UV-lámpa.

Vannak, akik az egész testet alkoholos-klóros permettel permetezik be. Ez is helytelen, hiszen hiába permetezi valaki be magát, ez a szervezetében potenciálisan levő vírus ellen nem használ, ráadásul irritálja a bőrfelületet, a nyálkahártyát, a szájat és a szemet.

Védőoltás az új koronavírus ellen továbbra sem áll rendelkezésre,

más megbetegedések, kórokozók elleni oltások pedig koronavírus ellen nem használnak.

Az antibiotikumok sem hatékonyak, de a kezelőorvosok ezeket alkalmazhatják, hogy a vírusos eredetű tüdőgyulladás bakteriális ráfertőzésének elejét vegyék.

Nem indokolt és nem ajánlott elhalasztani az életkorhoz kötött kötelező védőoltásokat sem. Épp a járványügyi helyzeten javít, ha az összes többi betegség ellen a gyermekek időben megkapják az oltásokat. 

38-CAL EMELKEDETT ÁPRILIS 3-RA AZ ELŐZŐ NAPHOZ KÉPEST A KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTEK SZÁMA, EZ JELENTŐS CSÖKKENÉS A MÁSODIKAI, 60 FŐS ADATHOZ KÉPEST.

Ezt követően Kiss Róbert rendőralezredes szólalt meg, aki elmondta, a kijelölt kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések miatti többletmunkára. Minden kórházi dolgozót és egészségügyi felsőoktatásban résztvevő hallgatót ki tudnak vezényelni, ha indokolt. Ezen felül: 

+ 31 kórházban egyéni védőeszközök kiszállítása történik meg, valamint a rendőrök is kapnak egyéni védőfelszereléseket.

Újabb szállítmány Budapestre pénteken és szombaton is érkezik védőfelszerelésekből.

Nagy mennyiségű overál, szájmaszk, speciális szájmaszk és védőkesztyű is érkezett és érkezik a szállítmányokkal.

A hatósági házi karanténok betartatásával összefüggésben már 82 ezer ellenőrzést folytattak le, de ezt egyre többen szegik meg: 564 esetben szabálysértési feljelentést, 49 esetben figyelmeztetést, 231 esetben pedig helyszíni bírságot szabott ki a rendőrség.

A kijárási korlátozásokat is egyre többen szegik meg, de ezek nagy része, a 2044 esetből több, mint 1400 figyelmeztetéssel és tájékoztatással zárult. A fennmaradó rész szabálysértési feljelentést vont maga után.

Büntetőeljárást 143 esetben indítottak, 36 esetben rémhírterjesztés, 33 esetben csalás, 10 esetben pedig járványügyi szabályszegés miatt.

AZ ÖTVENEDIK MAGYARORSZÁGI ESET MEGJELENÉSÉTŐL KEZDVE SZÁZALÉKOSAN ENNYIVEL TÖBB FERTŐZÖTT LETT AZ ELŐZŐ NAPI ADATOKHOZ KÉPEST.  

A szokott módon Müller és Kiss újságírói kérdésekre is válaszoltak, ezek közül pár fontosabbat mi is közlünk:

Szerencsére nincsen egészségügyi dolgozó a magyarországi elhunytak között, az elmúlt két év adatainál pedig a koronavírus ellenére is alacsonyabbak a magyarországi halálozási számok.

Elkerülhető-e, hogy a tömeges megbetegedések fázisába lépjünk? Müller szerint valószínűleg nem, a pandémia halad előre, és sok a sérülékeny ember.

Biztosan véd-e egy következő koronavírus-fertőzéstől, ha a szervezetünkben ellenanyag termelődik? Amennyiben jelentős mennyiségű ellenanyag termelődik, az védettséget jelent. De azt, hogy ez milyen méretű, kiben termelődik, és a védettség milyen hosszan tart, még nem tudni.

Egy tanulmány szerint tesztelhető lenne pár nap alatt az egész ország a koronavírusra, felveszi-e az operatív törzs a tanulmány íróival a kapcsolatot? 

Nem szükséges tesztelni az egész országot, egy olyan információt kapnánk, ami nem volna hatással a járvány kezelésére.

Inkább a már meghozott óvintézkedések és rendszabályok, szolgálják a járvány terjedésének megelőzését.

+ Milyen esetben lehet fogorvoshoz menni? Sürgősségi esetben, tehát olyan fokú csonthártyagyulladás esetén, ami sürgős beavatkozást igényel.

Milyen karanténba kell vonulniuk az Egyesült Államokból hazahozott magyaroknak? Hatósági házi karanténba kerül mindenki, aki nem bizonyítja külföldi hatósági okirattal, hogy külföldön a karantént letöltötte, és koronavírus-tesztje negatív eredménnyel zárult.

A területi adatok a koronavirus.gov.hu-n a beteg jelenlegi tartózkodási helye, vagy bejelentett lakhelye alapján vannak rögzítve? A bejelentett lakhely az irányadó.

A cukorbetegség fiatalok esetében is rizikófaktornak számít? Minden krónikus betegség életkortól függetlenül többletkockázatot jelent.

Tervezi-e az operatív törzs stadionok, sportlétesítmények karanténkórházzá alakítását? Erre kitérő választ adott Kiss Tibor,

csak arról beszélt, átkutatták az alternatív helyszíneket, és a tervezés fázisában járnak.

Hazatértek-e Magyarországra a más országok határvédelmében résztvevő rendőrök? Szerbiából a szerb hatóságok kérésére igen, de Észak-Macedóniában továbbra is szolgálatot teljesítenek.

Milyen irányelvek vonatkoznak a külföldről érkező magyar kamionosokra? Egy április 2-án hatályba lépő jogszabály szerint azon magyar állampolgárok, akik teherforgalomban érkeznek, szűrővizsgálaton esnek át. Ha fertőzésgyanúsak, karanténba kerülnek, de ha nem, akkor végcélként az árut leszállíthatják, és a nemzetközi fuvarozásban a továbbiakban is részt vehetnek. 

Hányadik pozitív teszt után lesz valaki regisztrált fertőzött? Az első vizsgálatot követően mindig végeznek egy második, megerősítő vizsgálatot.

BORÍTÓKÉP: M1 élő

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek