+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 31. kedd, 17:33
A délolasz régiókban bedőlő cégeket főként a maffia veheti át, vagy az segítheti ki őket – persze nem ingyen. Közben a maffia a déli részeken alternatív ellátási láncokat kezd kiépíteni.

Pár napja véglegesítette a római kormány a Cura Italia nevű támogatási csomagot, amely a kis- és középvállalkozásoknak biztosít azonnali segélyt, valamint olcsó hitelt, illetve többek között 600 eurós támogatást kvázi fizetéspótlékként több, mint 300 ezer egyéni vállalkozónak, akiknek teljesen elszálltak most a lehetőségeik arra, hogy bevételük legyen.

 

A maffia maradt mára egyedüliként likvid

 

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az állami segítség ellenére a válságnak – főleg a déli régiókban: Szicíliába, Calabriában és Campaniában – a maffia lehet a legnagyobb haszonélvezője. Egyrészről számos ember marad munka és érdemi bevétel nélkül, őket a maffia könnyen megkörnyékezheti az ajánlataival, elvégre

 

a maffia likvid, van még jelentős vagyona, tud osztogatni.

 

Másrészről a cégeknek jutott pénzek is vagy eleve a maffia érdekkörébe kerülhetnek közvetlenül is, vagy a maffia – a segítségért cserébe – bevásárolja magát még több kis- és középvállalkozásba.

 

Federico Cafiero De Raho, a maffia- és terrorellenes ügyészség vezetője szerint „komolyan fennáll annak a veszélye, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetben a maffia növelni tudja gazdasági szerepét”. A főügyész egyrészről azt látja, hogy egyes térségekben az emberek eleve a maffiához fognak fordulni segítségért, amely így növelni tudja társadalmi beágyazottságát. Másrészről a maffia vissza tud élni azzal, hogy a mostani helyzetben

 

különösen fontos ágazatokban, így például a zöldség- és gyümölcstermelésben, az élelmiszerelosztásban és a szemétszállításban eleve kulcspozíciókkal rendelkezik.

 

A kormány déli régiókért felelős minisztere, Giueseppe Provenzano egyenesen „puskaporos hordóról” beszél, ami „bármikor robbanhat”. Szerinte ez már magát a demokratikus berendezkedést fenyegeti.

 

Szupermarketek kirablása

 

És ennek jelei már most is láthatóak. Miközben a déli régiókban még alig jelent meg a koronavírus, a lakosság már most hatalmas félelemben él, elvégre a korlátozások ott is megbénították teljességgel az életet – főleg, mert a munkanélküliség és a szegénység miatt ott tényleg kialakulhatnak konfliktusok. Ez már múlt héten megmutatkozott a szicíliai Palermoban, amikor

 

többtucatnyian rohamoztak meg és raboltak ki szupermarketeket. Előtte a Facebookon heccelték az embereket,

 

egy magát „Nemzeti Forradalomnak” nevező csoportosulás videójában (kemény sziciliai kiejtésben) többször elhangzik: „Én kész vagyok a háborúra!” És arra szólított fel, hogy baseballütőkkel induljon mindenki el: „legyen vér és halál”.

 

Múlt csütörtökön az első támadás meg is történt: több, mint harminc, botokkal felfegyverkezett férfi tört be egy Lidlbe, ahonnan fizetés nélkül akartak távozni, a rendőrséggel közelharcba kerültek. Pénteken már a terrorelhárítás erőinek kellett védeniük a város több pontján is a nagyobb bevásárlóközpontokat.

 

Palermoban, ahol a dolgozó lakosság fele feketemunkából él, a gazdasági válság, a leállás már most nagyon betesz számos családnak, ezért tartanak a rendvédelmi szervek attól, hogy főleg a sziciliai nagyváros külvárosaiban robbanásig feszülhet a helyzet – amiből a maffia profitálhat, teljesen átvéve az irányítást egy-egy kerület felett.

 

Leoluca Orlando, Palermo baloldali polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a lázító videófelvételek és a boltrablások mögött a maffia áll, azaz „a helyzet nagyon súlyos”. Orlando ezért azt szorgalmazza: sokkal több pénzt juttasson a római kormány a déli önkormányzatoknak.

 

Egy másik vírus fenyeget: a maffia

 

A maffia azonban a lakosság heccelésén túl tudatosan készül a járvány utáni gazdasági válságra. Már most osztogat anyagi támogatást sok bajba jutott kisvállalkozónak, valamint bevásárolja magát újabb gazdasági szektorokba, amelyek a mostani leállás miatt tőkére szorulnak. Ez azt is jelentheti, hogy – amint Antonino di Matteo, egykori palermoi ügyész mondta – a maffia fog leginkább profitálni az újjáépítésből. Di Matteo szerint

 

„van egy másik szörnyű vírus, amit most el kéne kerülni: a maffia még inkább meg fogja fertőzni a most még legális gazdaságot”.

 

Di Matteo beszámolt arról, hogy az olasz titkosrendőrség információi szerint a maffia a járvány kezdete óta nagyon aktív, egyes cégeket tudatosan még nehezebb helyzetbe akar hozni (ezért szervez ellenük lázadásokat, mint az történt a palermoi Lidlnél múlt csütörtökön), másoknál viszont maga ajánlja fel a segítségét. Főleg a szálloda- és turizmusiparban tud a maffia áthidaló segélyeket felájanlani, amivel azonban az adott cégekbe bevásárolja magát. Az esetleg fenyegető éhséglázadásokat is a maffia eszerint a klasszikus védelmi pénzszedéssel oldaná meg:

 

amely cégek fizetnek, azt nem rohamozzák majd meg a munkájukat vesztett tömegek.

 

Di Matteo arra figyelmeztetett: a maffia célja az, hogy szítsa a félelmet, és növelje és az intézményekkel, a legális világgal szembeni bizalmatlanságot, hogy aztán ő jelenhessen meg megmentőként, rendfenntartóként.

 

Roberto Tartaglia, aki szintén a palermoi ügyészségen harcolt egykoron a maffia ellen, szintén „támadásról” beszél, amire a maffia most készül. Mivel nagyon sokan fognak elszegényedni, a maffia újabb embereket tud bevonni. De a volt ügyész arra figyelmeztet, hogy főleg

 

az újjáépítésre, gazdaságélénkítésre szánt központi pénzeket fogja tudni a maffia helyben megcsapolni.

 

A maffia felkészült

 

Pietro Grasso, Palermo egykori főügyésze, aki jelenleg a kicsi kormánypártot, a balközép Szabadokat és Egyenlőket (LeU) vezeti, azt szorgalmazza, hogy feltétel nélküli alapjövedelemmel kell elejét venni, hogy olyan mértékű elszegényedés legyen délen, ami anarchiához és a maffia további erősödéséhez vezethet.

 

Roberto Saviano, aki a nápolyi maffiáról írt könyveivel vált ismertté, arról beszélt, hogy a maffia az elmúlt években olyan ágazatokba fektetett, amelyek a válság alatt és után stratégiaiak lesznek:

 

tisztítószerek gyártása, takarító cégek, szállítmányozás és temetkezés. Ezen szektorokban délen a maffia mára megkerülhetetlen lett még az állam számára is.

 

Saviano emlékeztetett arra, hogy az 1884-es kolerajárvány, amiben Nápoly lakosságának fele meghalt, hatalmas gazdasági löketet adott a maffiának, mert a város velük takaríttatott, velük szállíttatta és temettette el a halottakat (mert más nem rendelkezett már kapacitásokkal).

 

A libertariánus Il Foglio napilap szerint azonban a maffia-elleni harc „korifeusai és Nostradamusai” a jelenlegi válságot arra használják, hogy saját jelentőségüket növeljék, a napilap nem becsülné túl a maffia jelenlegi helyzetét, elvégre számos tekintetben a kijárási tilalom, a boltok bezárása őket is sújtja.

 

NYITÓKÉP: Ammore e malavita c. nápolyi zenés maffiafilm plakátja (részlet)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás