Dél-Olaszországban ma csak a maffiának van pénze, hogy segítsen

Szerző: Techet Péter
2020.03.31. 17:33

A délolasz régiókban bedőlő cégeket főként a maffia veheti át, vagy az segítheti ki őket – persze nem ingyen. Közben a maffia a déli részeken alternatív ellátási láncokat kezd kiépíteni.

Dél-Olaszországban ma csak a maffiának van pénze, hogy segítsen

Pár napja véglegesítette a római kormány a Cura Italia nevű támogatási csomagot, amely a kis- és középvállalkozásoknak biztosít azonnali segélyt, valamint olcsó hitelt, illetve többek között 600 eurós támogatást kvázi fizetéspótlékként több, mint 300 ezer egyéni vállalkozónak, akiknek teljesen elszálltak most a lehetőségeik arra, hogy bevételük legyen.

A maffia maradt mára egyedüliként likvid

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az állami segítség ellenére a válságnak – főleg a déli régiókban: Szicíliába, Calabriában és Campaniában – a maffia lehet a legnagyobb haszonélvezője. Egyrészről számos ember marad munka és érdemi bevétel nélkül, őket a maffia könnyen megkörnyékezheti az ajánlataival, elvégre

a maffia likvid, van még jelentős vagyona, tud osztogatni.

Másrészről a cégeknek jutott pénzek is vagy eleve a maffia érdekkörébe kerülhetnek közvetlenül is, vagy a maffia – a segítségért cserébe – bevásárolja magát még több kis- és középvállalkozásba.

Federico Cafiero De Raho, a maffia- és terrorellenes ügyészség vezetője szerint „komolyan fennáll annak a veszélye, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetben a maffia növelni tudja gazdasági szerepét”. A főügyész egyrészről azt látja, hogy egyes térségekben az emberek eleve a maffiához fognak fordulni segítségért, amely így növelni tudja társadalmi beágyazottságát. Másrészről a maffia vissza tud élni azzal, hogy a mostani helyzetben

különösen fontos ágazatokban, így például a zöldség- és gyümölcstermelésben, az élelmiszerelosztásban és a szemétszállításban eleve kulcspozíciókkal rendelkezik.

A kormány déli régiókért felelős minisztere, Giueseppe Provenzano egyenesen „puskaporos hordóról” beszél, ami „bármikor robbanhat”. Szerinte ez már magát a demokratikus berendezkedést fenyegeti.

Szupermarketek kirablása

És ennek jelei már most is láthatóak. Miközben a déli régiókban még alig jelent meg a koronavírus, a lakosság már most hatalmas félelemben él, elvégre a korlátozások ott is megbénították teljességgel az életet – főleg, mert a munkanélküliség és a szegénység miatt ott tényleg kialakulhatnak konfliktusok. Ez már múlt héten megmutatkozott a szicíliai Palermoban, amikor

többtucatnyian rohamoztak meg és raboltak ki szupermarketeket. Előtte a Facebookon heccelték az embereket,

egy magát „Nemzeti Forradalomnak” nevező csoportosulás videójában (kemény sziciliai kiejtésben) többször elhangzik: „Én kész vagyok a háborúra!” És arra szólított fel, hogy baseballütőkkel induljon mindenki el: „legyen vér és halál”.

Múlt csütörtökön az első támadás meg is történt: több, mint harminc, botokkal felfegyverkezett férfi tört be egy Lidlbe, ahonnan fizetés nélkül akartak távozni, a rendőrséggel közelharcba kerültek. Pénteken már a terrorelhárítás erőinek kellett védeniük a város több pontján is a nagyobb bevásárlóközpontokat.

Palermoban, ahol a dolgozó lakosság fele feketemunkából él, a gazdasági válság, a leállás már most nagyon betesz számos családnak, ezért tartanak a rendvédelmi szervek attól, hogy főleg a sziciliai nagyváros külvárosaiban robbanásig feszülhet a helyzet – amiből a maffia profitálhat, teljesen átvéve az irányítást egy-egy kerület felett.

Leoluca Orlando, Palermo baloldali polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a lázító videófelvételek és a boltrablások mögött a maffia áll, azaz „a helyzet nagyon súlyos”. Orlando ezért azt szorgalmazza: sokkal több pénzt juttasson a római kormány a déli önkormányzatoknak.

Egy másik vírus fenyeget: a maffia

A maffia azonban a lakosság heccelésén túl tudatosan készül a járvány utáni gazdasági válságra. Már most osztogat anyagi támogatást sok bajba jutott kisvállalkozónak, valamint bevásárolja magát újabb gazdasági szektorokba, amelyek a mostani leállás miatt tőkére szorulnak. Ez azt is jelentheti, hogy – amint Antonino di Matteo, egykori palermoi ügyész mondta – a maffia fog leginkább profitálni az újjáépítésből. Di Matteo szerint

„van egy másik szörnyű vírus, amit most el kéne kerülni: a maffia még inkább meg fogja fertőzni a most még legális gazdaságot”.

Di Matteo beszámolt arról, hogy az olasz titkosrendőrség információi szerint a maffia a járvány kezdete óta nagyon aktív, egyes cégeket tudatosan még nehezebb helyzetbe akar hozni (ezért szervez ellenük lázadásokat, mint az történt a palermoi Lidlnél múlt csütörtökön), másoknál viszont maga ajánlja fel a segítségét. Főleg a szálloda- és turizmusiparban tud a maffia áthidaló segélyeket felájanlani, amivel azonban az adott cégekbe bevásárolja magát. Az esetleg fenyegető éhséglázadásokat is a maffia eszerint a klasszikus védelmi pénzszedéssel oldaná meg:

amely cégek fizetnek, azt nem rohamozzák majd meg a munkájukat vesztett tömegek.

Di Matteo arra figyelmeztetett: a maffia célja az, hogy szítsa a félelmet, és növelje és az intézményekkel, a legális világgal szembeni bizalmatlanságot, hogy aztán ő jelenhessen meg megmentőként, rendfenntartóként.

Roberto Tartaglia, aki szintén a palermoi ügyészségen harcolt egykoron a maffia ellen, szintén „támadásról” beszél, amire a maffia most készül. Mivel nagyon sokan fognak elszegényedni, a maffia újabb embereket tud bevonni. De a volt ügyész arra figyelmeztet, hogy főleg

az újjáépítésre, gazdaságélénkítésre szánt központi pénzeket fogja tudni a maffia helyben megcsapolni.

A maffia felkészült

Pietro Grasso, Palermo egykori főügyésze, aki jelenleg a kicsi kormánypártot, a balközép Szabadokat és Egyenlőket (LeU) vezeti, azt szorgalmazza, hogy feltétel nélküli alapjövedelemmel kell elejét venni, hogy olyan mértékű elszegényedés legyen délen, ami anarchiához és a maffia további erősödéséhez vezethet.

Roberto Saviano, aki a nápolyi maffiáról írt könyveivel vált ismertté, arról beszélt, hogy a maffia az elmúlt években olyan ágazatokba fektetett, amelyek a válság alatt és után stratégiaiak lesznek:

tisztítószerek gyártása, takarító cégek, szállítmányozás és temetkezés. Ezen szektorokban délen a maffia mára megkerülhetetlen lett még az állam számára is.

Saviano emlékeztetett arra, hogy az 1884-es kolerajárvány, amiben Nápoly lakosságának fele meghalt, hatalmas gazdasági löketet adott a maffiának, mert a város velük takaríttatott, velük szállíttatta és temettette el a halottakat (mert más nem rendelkezett már kapacitásokkal).

A libertariánus Il Foglio napilap szerint azonban a maffia-elleni harc „korifeusai és Nostradamusai” a jelenlegi válságot arra használják, hogy saját jelentőségüket növeljék, a napilap nem becsülné túl a maffia jelenlegi helyzetét, elvégre számos tekintetben a kijárási tilalom, a boltok bezárása őket is sújtja.

NYITÓKÉP: Ammore e malavita c. nápolyi zenés maffiafilm plakátja (részlet)

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek