25 milliárd eurót oszt szét tűzoltásként az olasz kormány, amíg az EU-s mentőcsomag megérkezik

Szerző: Petróczi Rafael
2020.07.23. 11:38

A részletekben történő adófizetésre és a kurzarbeit meghosszabbítására elkülönített összeg lehetővé teszi, hogy túléljék az olaszok, amíg megkapják az EU-s pénzeket.

25 milliárd eurót oszt szét tűzoltásként az olasz kormány, amíg az EU-s mentőcsomag megérkezik

Olaszország mint akit a koronavírus-járvány Európában először és komoly mértékben sújtott, igencsak örülhetett, amikor hétfőre virradóan megszületett a megállapodás az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ülésén, nem csupán az EU következő költségvetéséről, hanem arról az összesen 750 milliárd eurós mentőcsomagról is, ami a tagállami gazdaságokat hivatott kihúzni a bajból a koronavírus-válság miatt.

Ennek a keretnek több, mint negyedét, egész pontosan 27,86 százalékát egyetlen tagállam kapja: Olaszország 209 milliárd eurót hívhat le az EU által közösen felvett hitelcsomagból.

(Hogy mi a jelentősége annak, hogy az EU történetében először közösen vesz fel hitelt, és így a tagállamok közösen is adósodnak el, arról itt írtunk, arról pedig, hogy Orbán Viktornak mit sikerült valójában kiharcolni Brüsszelben, itt.)

Erre akar rásegíteni a Conte-kormány a szerda esti bejelentése alapján egy további, 25 milliárd eurós mentőcsomaggal. (A járványügyi válság márciusi kitörése óta Olaszország eddig 75 milliárd eurót fordított a nehéz helyzetbe került vállalatok és emberek megsegítésére, összesen pedig 180 milliárd eurós összeget különített el a negatív gazdasági hatások kezelésére.) A mostani csomag lehetővé teszi, hogy ideiglenesen megsegítse a gazdasági szereplőket addig, amíg Olaszország megkapja az EU-s pénzeket.

Hogy pontosan mire költheti az állam az újabb direkt pénzügyi injekciót, pontosan még nem tudni, azt azonban a balközép demokrata gazdasági és pénzügyminiszter, Roberto Gualtieri elmondta: ebből az összegből tervezik lehetővé tenni a lakosság részletekben történő adófizetését.

Továbbá egy kormányzati forrás a Reutersnek azt is elmondta, hogy ebből a pénzből finanszíroznák újabb 18 hétre a kurzarbeitot (azaz hogy a nehéz helyzetbe került munkáltató helyett az állam fizeti ki a munkavállalók bejelentett bérének meghatározott százalékát, cserébe azért, hogy a munkáltató nem bocsátja el a válság miatt a munkavállalóit). A pénzügyi mentőcsomagot augusztus elején vezetheti be a kormány rendelet formájában, miután július 29-én az olasz parlament elfogadja az új költségvetési deficit célkitűzését.

Márpedig ez utóbbira szükség lesz, a költekezésnek ugyanis ez az árnyoldala: az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságában az 1990-es évek eleje óta nem volt arra példa, hogy kétszámjegyű államháztartási deficittel kelljen szembenézni –

idén már a deficit 11,9 százalékos lesz a várakozások szerint. Azaz a kormány 11,9 százalékkal többet fog költeni, mint amennyi bevétele keletkezik.

Mindezt úgy, hogy év elején a kormány még csak 2,2 százalékos deficittel számolt, sőt, tavaly az elmúlt 12 év legalacsonyabb deficitjét regisztrálták az olaszok 1,6 százalékkal. Mindemellett az államadósság jelentős növekedésével is számol az olasz kormány: míg 2019-ben ez az olasz GDP 134,8 százalékát tette ki, addig

az idei várakozások már a GDP 157,6 százalékára becsülik az államadósság mértékét.

Az elszálló deficit a magánszemélyek nehezebb hitelfelvételét és magasabb adókat eredményezhet, míg a magas államadósság csökkenő jövedelmekkel, adónövelésekkel és a gazdasági kihívásokra való rugalmatlanabb válaszképességgel járhat.

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte olasz kormányfő öklét rázva örül az EU állam- és kormányfői között született megállapodásnak. Giuseppe Conte / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek