+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. március 26. csütörtök, 17:51
Hiába indított el az Amazon egy koronavírus-alapot a munkavállalói számára, sokan kiakadtak, hogy a világ leggazdagabb embere által alapított vállalat még adományokat is kért az alapba.

Szinte felrobbant a Twitter az amerikai felhasználók körében, amikor kiderült, hogy a világ egyik legnagyobb vállalata, az Amazon is elindította a saját koronavírus-alapját, ami a vállalat munkavállalóit hivatott segíteni, amennyiben elkapták a koronavírust vagy karanténra ítélték őket, tudósít az Independent.

 

A vállalat 25 millió dollárral indította el az alapot, azonban ahogy az alap honlapján is írják, nem kérnek senkit, hogy közvetlenül adakozzanak is ennek az alapnak, de a program lehetőséget biztosít mindenkinek a felajánlásra, amennyiben valaki mégis szeretne valamennyi pénzt küldeni a Forbes szerint a világ 28. legtöbbet érő vállalat alapjának.

 

Az Amazon Relief Found általi támogatásra minden Amazon-alkalmazott, vagy az Amazonnal szerződésben álló alvállalkozó jogosult, amennyiben elkapja a koronavírust vagy pedig a kormány vagy a vállalat karanténra kötelezi a munkavállalót. Ebben az esetben két heti bérre jogosult az alapból, ami a vállalat honlapja szerint 400 és 5000 dollár közötti összeget jelent személyenként.

 

Azonban a botrányt nem ez okozta, hanem hogy az alap felhívásánál először nem ez szerepelt a szövegben: a Popular Information szerint eleinte

 

arra kérték az embereket, hogy adakozzanak a vállalatnak, hogy a cég ki tudja fizetni a betegség miatt kiesett munkavállalóikat, miközben az Amazon 2019-ben 280 milliárd dollár bevétel mellett 11,9 milliárd dollár profitot termelt.

 

Más porszem is van a gépezetben

 

A vállalatot azonban más kritikák is érték a napokban: a héten több amerikai szenátor is felszólította őket, hogy fizessék ki a táppénzeket minden munkavállalójuknak, ugyanis sok munkavállaló eleve nem is az Amazonnal áll szerződésben, vagy csak részidőben van bejelentve, akik emiatt nem is jogosultak ilyenfajta támogatásra.

 

Ezenkívül a szenátorok azt is kérték, hogy dolgozzanak ki biztonságosabb munkakörülményeket a dolgozók számára, ugyanis nem kapnak elegendő védőfelszerelést, és csak ettől a héttől kezdtek el jobban odafigyelni az amerikai közegészségügyi előírásokra. A szenátorok ezenkívül arra is kérték az Amazont, hogy akkor is járjon a bér a munkavállalóknak, ha a munkások nem tudnak bemenni dolgozni a raktárépületekbe, mert azt koronavírus-fertőzés miatt bezárták.

 

A szenátorok levele nem véletlen: korábban egy raktáros arról számolt be a Forbes-nak, hogy

 

annak ellenére, hogy valakinek pozitív lett a koronavírus-tesztje a raktárban, az alkalmazottakat visszaküldték oda dolgozni.

 

Az alkalmazottak egy petíciót is indítottak, hogy a vállalat vegye komolyabban az egészségügyi és biztonsági előírásokat, fizessen veszélyességi pótlékot és táppénzt is a munkavállalóknak, hiszen az elrendelt karanténok miatt 4 amerikaiból 1 az Amazonon keresztül intézi el a bevásárlását. 

 

A koronavírus miatti óvintézkedések miatt egyébként hatalmasat nőtt a forgalma az  Amazonnak: a Forbes szerint a felhasználók 48 százalékánál nőtt a rendelések száma, ami miatt százezer új embert vettek fel a céghez, a meglévőknek pedig óránként két dollárral növelték a bérét.

 

Az Amazont már korábban is érték kritikák, hogy nem becsüli meg eléggé a raktárakban dolgozó munkavállalóit. A Guardian például egy hosszú riportban mutatta be, hogy a 12 órás műszakok mellett gyakran még mosdóba se tudnak elmenni a raktárban dolgozók, mert olyan feszített tempóban kell dolgozniuk, hogy jobban járnak, ha kihagyják a szünetet, miközben a munkavédelmi előírásokat sem mindig tartják be. 2019 októberében pedig egy ohiói raktárban történt, hogy munka közben szívrohamot kapott egy raktáros, aki később életét is vesztette, viszont a raktár többi alkalmazottjának ugyanúgy folytatnia kellett a munkát.

 

Aki esetleg ennek ellenére is meg szeretné segíteni a vállalatot pár dollárral, és van amerikai bank- vagy hitelkártyája, itt tudja megtenni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Adrian Solomont és Irinel Ioan Stativăt nem hatotta meg a személyzet kérése, aztán a balhé során még az őket megbüntető rendőröket is szidták kicsit egy bukaresti gyorsétteremben.

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás