+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. március 21. szombat, 12:35
Mivel a NER kedvenc kommunikációs eszköze a Terv, néha Akcióterv, ezért itt egy példa arra, mivel lehetne csökkenteni a koronavírus óta tartó bizalmatlanságot.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nemrég írtam még a járvány kirobbanása előtt egy cikket arról, hogy a NER egyik kedvenc kommunikációs eszköze a Terv. Sőt, néha Akcióterv.  Mivel itt a Múzsánál elhatároztuk, hogy a „mezítlábas” kritikát igyekszünk visszaszorítani, így pár dologgal kapcsolatban, ami a mai hírekben feltűnt, nem azt fogom leírni, hogy „ezek hülyék” hanem próbálok javasolni valamit.

 

Az egyik: a pozitív tesztet produkálók környezetében nem tesztelnek. A WHO szabályosan könyörög azért, hogy tegyük ezt. Ha nem lesz ilyen, akkor nincs más választásunk: aki pozitív eset közelében járt, alkalmazza magára a járványügyi szabályokat, ha van tesztje, ha nincs.

 

A másik: minisztériumi dolgozók könyörögnek szintén, hogy a kormány engedje már őket haza dolgozni. Igazuk van. De helyezzük ezt tágabb kontextusba.

 

Amerikában most röhögnek egy tévés nőn, aki követelte, hogy mondják meg, mikor lesz vége a járványnak. Röhögnek rajta, pedig jót mond.

 

Természetesen tudom, hogy olyan, hogy „vége a járványnak” nincsen, az orvosok a lehető legnagyobb gondosság mellett se tudnak egy derűs hétfői napra rábökni a naptárban, hogy aznap már minden jó lesz.

 

De ha már kontextus. Az MTA kutatóintézeteinek, ami mostmár (helló Szabolcs) a tavalyi ámokfutás után Nemzeti Sprődelmayer Tihamér Kiválósági Alfőmérnökség néven fut, van szaktudása és kapacitása erre. Itt lenne az ideje odatelefonálni a Rényi Alfrédba, KFKI-be és társaiba, hogy fiúk, ti meg telefonáljatok oda az orvosi-biológiai kutatóintézetekbe, és állítsatok fel néhány matematikai modellt arra, hogy mi várható.

 

Százalékok, valószínűségek kerüljenek hűvös halomba, és a fedlapon legyen nem több mint négy végdátum arra, hogy mikor megy majd le újra kezelhető mértékre a járvány.
 

Jelenleg egy hónappal vagyunk az olaszok előtt (február 20. környékén jártak annyi regisztrált fertőzöttnél, mint most mi) most kéne lépni. Oké, karantén, bezárás, kijárási tilalom. Rendben. Csak azt tervszerűen kellene csinálni.

 

Nagyon nehéz ugyanis úgy karantént elrendelni, hogy közben az emberek bizonytalanok. Tervre van szükség. Akármennyire a tudományos kuruzslás kategóriája, mondani kell egy dátumot. Emberek, június 30. Ha ugyanis ez megvan, akkor az üzlet bérlője meg tud állapodni a bérbeadóval, hogy ezt a három hónapot hidaljuk át. Az alkalmazottaknak meg lehet mondani, hogy eddig a dátumig lesz csak fél bér, negyed bér, nem lesz bér. 

 

Nyilván lehet, hogy június 10-én látszani fog, hogy augusztus 30. inkább a jó dátum, de akkor már egy csökkentet módban futó gazdaságot, társadalmat kell kezelni. 

 

Itt az ideje a közigazgatás tervszerű lelassításának is. Sajnos a home office ott ha lehet még nehezebb mint az oktatásban, de ahol lehet, meg kell lépni. Egy irodaház olyan környezet epidemológiai szempontból, hogy ennyi erővel akár szvingerklubban is lehetnének az ott dolgozók, a fertőzésveszély csak kicsit lenne nagyobb. Végig kell nézni, hogy mi az, aminek nem muszáj működni. Az ingatlanpiac úgyis lassul, kérdés, hogy kell-e az ügyeleten kívül bármi a földhivatalban? A cégbíróságon nincs senki, kérdés, hogy nem kell-e full leállítani? Az egészségügyi igazgatásnak, a külügynek sok mindenben menni kell, de a Mongol-Magyar Tengerhalászati Egyezményt előkészítő csoport nyugodtan hazamehet. 

 

Ha tudjuk, hogy van egy céldátumos leállásunk, akkor a tömegközlekedést is lejjebb lehet tekerni. BKV-ból elég a vasárnapi menetrend,  netán a karácsonyi,

 

ha a nyugdíjasokat fel akarjuk kényszeríteni a lakásaikba, nem árt szólni nekik, hogy nem jár a busz.

 


Ha egyszer kijárási tilalom lesz, most kéne elkezdeni fejleszteni egy mobilappot, amelyet a rendőrnek fel kellene mutatni. Milyen indokkal, hova megy. GPS koordináta bejelent, hitelesített óra megnéz. Az adatokból forró pontok kirajzol, forró pontok rendőri ellenőrzése megerősít. Túlzott járkálás esetén a mobilra figyelmeztetést küld.  Egy ügyes programozó team három nap alatt írja meg. Ami ugyanilyen fontos, hogy ennek iszonyatosan komoly adatvédelmi háttere van, amit komoly jogász teamnek kellene megalkotni, nem pedig tableten megírni valamelyik képviselőnek kimosakodott kollégának. 

 

Fel kellene mérni a segítségre szoruló idősek helyét és lakcímét (ez önkormányzati feladat, ellenzéki kerületi polgármesterek, figyeltek?) és szintén, akár mondjuk fővárosi szinten íratni egy appot és kiosztogatni a címeket, hogy ki, hova csenget be délelőtt és délután és kérdezi meg, hogy minden rendben van-e. Maszkban, kesztyűben, másfél méter távolságot tartva. Esetleg bead két szem narancsot, két kiflit, egy fél liter tejet, meg hetente egy levél C-vitamint, elveszi a receptet, délutánra meghozza a patikából a gyógyszert. Mobilappon egy gombnyomással visszajelenti, hogy özv. dr. Mágenheimné Sárika néni okéba van, vagy teendő van vele. Háztömbönként egy-két önkéntes, jelvénnyel. Ma még megy a jelvénygyártó cég, amelyik csinál számozott jelvényt, mint a rendőröké.

 

A leállás és a kijárási tilalom alapja a bizalom. Bizalom abban, hogy ennek van vége, akármilyen távol is, és hogy van Terv. A katonák járőröztetése nem rossz, maradhat, de van ennél fontosabb, tervszerűbb teendő is.

 

Nincsen sok időnk, de még van kicsi időnk. Ezt most nagyon ki kéne használni.

 

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás