+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. március 21. szombat, 12:35
Mivel a NER kedvenc kommunikációs eszköze a Terv, néha Akcióterv, ezért itt egy példa arra, mivel lehetne csökkenteni a koronavírus óta tartó bizalmatlanságot.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nemrég írtam még a járvány kirobbanása előtt egy cikket arról, hogy a NER egyik kedvenc kommunikációs eszköze a Terv. Sőt, néha Akcióterv.  Mivel itt a Múzsánál elhatároztuk, hogy a „mezítlábas” kritikát igyekszünk visszaszorítani, így pár dologgal kapcsolatban, ami a mai hírekben feltűnt, nem azt fogom leírni, hogy „ezek hülyék” hanem próbálok javasolni valamit.

 

Az egyik: a pozitív tesztet produkálók környezetében nem tesztelnek. A WHO szabályosan könyörög azért, hogy tegyük ezt. Ha nem lesz ilyen, akkor nincs más választásunk: aki pozitív eset közelében járt, alkalmazza magára a járványügyi szabályokat, ha van tesztje, ha nincs.

 

A másik: minisztériumi dolgozók könyörögnek szintén, hogy a kormány engedje már őket haza dolgozni. Igazuk van. De helyezzük ezt tágabb kontextusba.

 

Amerikában most röhögnek egy tévés nőn, aki követelte, hogy mondják meg, mikor lesz vége a járványnak. Röhögnek rajta, pedig jót mond.

 

Természetesen tudom, hogy olyan, hogy „vége a járványnak” nincsen, az orvosok a lehető legnagyobb gondosság mellett se tudnak egy derűs hétfői napra rábökni a naptárban, hogy aznap már minden jó lesz.

 

De ha már kontextus. Az MTA kutatóintézeteinek, ami mostmár (helló Szabolcs) a tavalyi ámokfutás után Nemzeti Sprődelmayer Tihamér Kiválósági Alfőmérnökség néven fut, van szaktudása és kapacitása erre. Itt lenne az ideje odatelefonálni a Rényi Alfrédba, KFKI-be és társaiba, hogy fiúk, ti meg telefonáljatok oda az orvosi-biológiai kutatóintézetekbe, és állítsatok fel néhány matematikai modellt arra, hogy mi várható.

 

Százalékok, valószínűségek kerüljenek hűvös halomba, és a fedlapon legyen nem több mint négy végdátum arra, hogy mikor megy majd le újra kezelhető mértékre a járvány.
 

Jelenleg egy hónappal vagyunk az olaszok előtt (február 20. környékén jártak annyi regisztrált fertőzöttnél, mint most mi) most kéne lépni. Oké, karantén, bezárás, kijárási tilalom. Rendben. Csak azt tervszerűen kellene csinálni.

 

Nagyon nehéz ugyanis úgy karantént elrendelni, hogy közben az emberek bizonytalanok. Tervre van szükség. Akármennyire a tudományos kuruzslás kategóriája, mondani kell egy dátumot. Emberek, június 30. Ha ugyanis ez megvan, akkor az üzlet bérlője meg tud állapodni a bérbeadóval, hogy ezt a három hónapot hidaljuk át. Az alkalmazottaknak meg lehet mondani, hogy eddig a dátumig lesz csak fél bér, negyed bér, nem lesz bér. 

 

Nyilván lehet, hogy június 10-én látszani fog, hogy augusztus 30. inkább a jó dátum, de akkor már egy csökkentet módban futó gazdaságot, társadalmat kell kezelni. 

 

Itt az ideje a közigazgatás tervszerű lelassításának is. Sajnos a home office ott ha lehet még nehezebb mint az oktatásban, de ahol lehet, meg kell lépni. Egy irodaház olyan környezet epidemológiai szempontból, hogy ennyi erővel akár szvingerklubban is lehetnének az ott dolgozók, a fertőzésveszély csak kicsit lenne nagyobb. Végig kell nézni, hogy mi az, aminek nem muszáj működni. Az ingatlanpiac úgyis lassul, kérdés, hogy kell-e az ügyeleten kívül bármi a földhivatalban? A cégbíróságon nincs senki, kérdés, hogy nem kell-e full leállítani? Az egészségügyi igazgatásnak, a külügynek sok mindenben menni kell, de a Mongol-Magyar Tengerhalászati Egyezményt előkészítő csoport nyugodtan hazamehet. 

 

Ha tudjuk, hogy van egy céldátumos leállásunk, akkor a tömegközlekedést is lejjebb lehet tekerni. BKV-ból elég a vasárnapi menetrend,  netán a karácsonyi,

 

ha a nyugdíjasokat fel akarjuk kényszeríteni a lakásaikba, nem árt szólni nekik, hogy nem jár a busz.

 


Ha egyszer kijárási tilalom lesz, most kéne elkezdeni fejleszteni egy mobilappot, amelyet a rendőrnek fel kellene mutatni. Milyen indokkal, hova megy. GPS koordináta bejelent, hitelesített óra megnéz. Az adatokból forró pontok kirajzol, forró pontok rendőri ellenőrzése megerősít. Túlzott járkálás esetén a mobilra figyelmeztetést küld.  Egy ügyes programozó team három nap alatt írja meg. Ami ugyanilyen fontos, hogy ennek iszonyatosan komoly adatvédelmi háttere van, amit komoly jogász teamnek kellene megalkotni, nem pedig tableten megírni valamelyik képviselőnek kimosakodott kollégának. 

 

Fel kellene mérni a segítségre szoruló idősek helyét és lakcímét (ez önkormányzati feladat, ellenzéki kerületi polgármesterek, figyeltek?) és szintén, akár mondjuk fővárosi szinten íratni egy appot és kiosztogatni a címeket, hogy ki, hova csenget be délelőtt és délután és kérdezi meg, hogy minden rendben van-e. Maszkban, kesztyűben, másfél méter távolságot tartva. Esetleg bead két szem narancsot, két kiflit, egy fél liter tejet, meg hetente egy levél C-vitamint, elveszi a receptet, délutánra meghozza a patikából a gyógyszert. Mobilappon egy gombnyomással visszajelenti, hogy özv. dr. Mágenheimné Sárika néni okéba van, vagy teendő van vele. Háztömbönként egy-két önkéntes, jelvénnyel. Ma még megy a jelvénygyártó cég, amelyik csinál számozott jelvényt, mint a rendőröké.

 

A leállás és a kijárási tilalom alapja a bizalom. Bizalom abban, hogy ennek van vége, akármilyen távol is, és hogy van Terv. A katonák járőröztetése nem rossz, maradhat, de van ennél fontosabb, tervszerűbb teendő is.

 

Nincsen sok időnk, de még van kicsi időnk. Ezt most nagyon ki kéne használni.

 

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzat legfelsőbb szintjeivel szeretne hivatalos egyeztető fórumot Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András, mivel úgy véli, jelenleg nem elég hatékony kommunikáció a kormánnyal.

Több mint 160 művész írt alá egy nyilatkozatot, amiben elítélik a bántalmazásokat és abúzusokat, amik a Magyar Táncművészeti Főiskolán történtek.

Így minden jogi akadály elhárult az elől, hogy a PiS-támogatta Andrej Duda legyen a második újrázó elnök Lengyelországban.

Az albánok a királycsinálók a balkáni kisállamban: állítólag csak akkor mennek koalícióba a szocdem kormánypárttal, ha azok egy albán miniszterelnököt is bevállalnának.

A hallgatóság viselkedésének megfigyelése segíthet a tömegrendezvények járványügyileg biztonságos szervezésében.

Pákó politikaelméleti vitába keveredik, Semjén a magyar néplélek mélyére ás és Szanyi is bepróbálkozik egy jó poénnal!

Pénzbüntetést kapott a Facebook a brazil legfelsőbb bíróságtól, mert korábban nem tett teljesen elérhetetlenné egyes Jair Bolsonaro brazil elnököt támogató fiókokat.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás