+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. május 16. szombat, 15:32
A töketlenezés azért van, mert a Fidesznél pontosan tudják, hogy a magyarok egy jelentős részét jellemzi a hónaljszag-machismo, és innen lehet lőni a nem baltaarcú Karácsony Gergelyre.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Karácsonynak, ne szépítsük, eléggé tejbetök feje van. Ez nem akar kritika lenni vele szemben, az ember a fejét kapja, és kicserélni nem lehet. Engem, leginkább kétajtós szekrényre emlékeztető testalkatom ellenére általában egy jóllakott napközishez szoktak hasonlítani. Ez van.

 

Karácsony nem baltaarcú, hanem egy ilyen mosolygós értelmiségi fiúnak tűnik, aki, amikor meghívja a barátnője családja ebédelni, akkor zakót vesz, és Anyukának bizonyosan hoz egy szál virágot. Nem pedig egy olyan igazi baltaarcú, férfias, mint...ööö...na most kinek jut eszébe egyetlen baltaarcú alak a Fideszből? Tudják, az ötvenéves Clint Eastwood-kategória. Aki már inkább pecázni szeret, de azért ne kössünk bele a kocsmában, mert az öreg Clint még senkinek nem adott két pofont. Addig is, ameddig a jobboldal arcképcsarnoka megtokásodott nagyjainkkal és a HÖK-ből-Fidelitasból felkapaszkodott slimfit ficsúrokkal elvonul előttünk, térjünk vissza Karácsonyra.

 

Karácsony eddig egy centivel sem rosszabb Tarlósnál

 

Vegyük észre, hogy Karácsony ellen az egyetlen „érdemi” kritika az, hogy olyan tejbetök feje van. Nyilván azért van ez így, mert a szintén tejbetök Szájer-Pokorni típusú fideszesből már egyet se látni.

 

Néhány példány a dzsungel távoli szegletében még talán megvan, hacsak a hagyományos kínai medicinában (amelyből ugye most épül majd a SOTE-n egy központ, remélem, amikor majd valamelyik tokást megüti a guta, szirénázva viszik oda akupunktúrára és aromaterápiára) használatos tejben megáztatott töke miatt még nem lőtték le a kapzsi orvvadászok.

 

Karácsony lassan egy éve polgármester, és eddig egy centivel sem rosszabb Tarlósnál, sőt. Nyilván a főpolgármesternél elég korlátozott a mozgástér, hiszen a nagy pénzt a kerületek szedik be (parkolás) és nagyon függ a kormánytól, hogy mire és mennyi pénzt kap a főváros.

 

Így a szubejktív politikai karakter-kategóriák közül a jófej-seggfej kerül előtérbe. Tarlós Istvánról a legjobb barátainak se a „jófej” jut eszébe.

 

Vereségének egyik oka a kormánynak mutatott, feltartott középső ujjon kívül az, hogy arroganciája – főpolgármesteri teljesítményétől vagy valós emberi tulajdonságaitól függetlenül – nagyon sokaknak eszébe juttatta viszont a „seggfej” szót.

 

Karácsonyt viszont kb. senki nem gondolja seggfejnek. Elfoglalta a hivatalát, pozícióba helyezett egy jól-rosszul összerakott csapatot, és elkezdett megcsinálni pár dolgot, amit részben ő ígért meg, részben már rég ideje megcsinálni, részben pedig fő konkurense, Puzsér Róbert beszélt róla a kampányában. Ez nagyjából az, amit egy pozícióba került politikusnak csinálnia kell. Az összes többi pozícióba került polgármester is nagyjából ugyanezt teszi, és eddig egyik se csinált olyat, amiért a választóik seggfejnek tartanák őket. 

 

Ez a demokratikus legitimáció hatása: az ember, akármilyen is a vérmérséklete, óvakodik az arrogáns beszólásoktól, mert azok célpontjai esetleg a szavazófülke magányában fognak visszaszólni. 

 

A magyarok egy részét jellemzi a hónaljszag-machismo

 

Persze, van amikor ütközni kell, és volt is pár olyan eset, amikor Karácsonynak az „én a tények embere vagyok” Gandhi-szerű mentalitás helyett vissza kellett volna szólni.

 

Ugyanakkor finom balansz és tanulási folyamat megtalálni azt a hangot, ahol nem tartanak tejbetöknek, viszont nem aprózom el magam folyamatos ütésváltásokban.

 

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a Fidesz a lincselő tömeg módszerét alkalmazza. A bandavezér egy pofont ad (péntek reggel a Kossuth rádióban), és utána jön a banda apraja-nagyja a heccoldalak talpasaitól fel államtitkári szintig, aki mélyíti az üzenetet – a saját táborban és az ingadozókban. A Fidesz táborral annyira nem érdemes foglalkozni, az a kitapasztalandó dolog, hogy az a rész, aki nem feltétlenül lelkesedik az értelmiségi baloldalért (és akkor finom voltam) mennyivel akar határozottabb Karácsonyt (vagy akárki mást) látni. 

 

Meggondolandó az, hogy milyen policyt csinálnak, hogy mire és főleg kire kell reagálni és kire nem. A főpolgármester legalább miniszteri állású hivatal, adódik tehát,

 

hogy ha nem kormánytag szól be, arra nem kell a főpolgármesternek reagálni, vagy nem a főpolgármesternek kell reagálni, mint ahogy a Doktor Miniszter Elnök Úr is Havasi Bertalannal intézteti el az aprómunkát.

 

El kell dönteniük azt is, kell-e rendszeres médiamegjelenést csinálni, heti rendszeres interjút adni, legyen-e fővárosinfó és így tovább.

 

Azért fontos kérdések ezek, mert a tényleges hatalommal bíró politikai vezető (a főpolgármester az) profi kommunikációja a magyar kommunikációs térben kb. úgy hatna, mint amikor a Gyirmót-Kisvárda rangadóra egyszercsak becseréli a Kisvárda Cristiano Ronaldót (nem a tévedésből szerződtetett ilyen nevű angolai kókuszdió-kereskedőt, hanem az igazit). Onnantól kezdve a meccs érdektelenné válik, és mindenki azzal van elfoglalva, hogy Cé mit csinál a labdával. Ráadásul a tervszerű kommunikáció visszahat a munkára, segít azt is tervszerűbbé tenni.

 

A Fidesz stratégiája addig jó, amíg Karácsonyék nem tanulják meg kezelni

 

A töketlenezés tehát azért van, mert a Fidesznél pontosan tudják, hogy a magyarok egy jelentős részét jellemzi a hónaljszag-machismo, és ebből az irányból lehet lőni a nem agresszív határozottságáról ismert és nem baltaarcú Karácsonyra. Ezzel pedig megpróbálják defenzívába kényszeríteni és nem hagyni neki azt, hogy felépítsen valamilyen önálló imidzset.

 

Ahhoz a részhez ugyanis, akinek nem a fejőlányok seggét markolászó falusi párttitkár a férfiasság csúcsa, már rég nem tudnak szólni, az a rész röhögni kezd, ahányszor meglátja Németh Szilárdot és anyázni, ha meglátja Kövér Lászlót.

 

Viszont ez a réteg meg nem is várja Karácsonytól, hogy macsó legyen. Tehát a Fidesz részéről ez egy tervszerű és jó lépés, a Fidesz-kommunikáció helyében én is ezt lépném.

 

De csak addig jó lépés, ameddig a Főpolgármesteri Hivatal meg nem tanulja ezt kezelni. Ameddig defenzíva van, addig lehet ezt a dolgot a Fidesz részéről ütni és kialakítani az „eltöketlenkedte a járványt” stigmát. Onnantól kezdve, hogy erre szakmailag normálisan reagálnak, és kitalálják Karácsony megfelelő imidzsét, szóhasználatát, az egész kommunikáció rendjét, már hatástalan. 

 

A kérdésre tehát a válasz: nem tejbetök, legalábbis nem tejbetökebb a mezőnynél, amiben játszik. Annak akarják beállítani, és politikai pályafutását nagyban fogja befolyásolni, hogy tudja ezt kezelni. 

 

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is. Olvasnál még tőle az Azonnalin? Ide kell kattintanod!

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Az ír énekes már korábban is gondolkozott az egészségügyi pályán, a koronavírus-járvány pedig végképp meggyőzte.

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás