+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. február 26. szerda, 17:31
Az Azonnali a koronavíruson való pánikolás helyett továbbra is a fontos kelet-európai kulturális értékek bemutatására helyezi a hangsúlyt.

Ahogy Magyarországon, úgy Romániában sincs tudomása a hatóságoknak arról, hogy lenne koronavírussal fertőzött ember az ország területén. Ám hogy mennyire forró téma a járvány Romániában, jól mutatja, hogy a héten még a sikertelen kormánybuktatásba is begyűrűzött a koronavírus: a Victor Ponta vezette Pro Romania párt ugyanis az egyik legnépszerűbb közéleti személyiséget, Raed Arafatot, a román belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának épp a vírus okozta kihívásokkal birkózó vezetőjét szeretné megtenni ügyvezető miniszterelnöknek. Szavazót talán hoz nekik az ötlet.

 

Ám keleti szomszédunk lakossága sokkal optimistább a politikai elitjénél: mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy amint komolyabban terjedni kezdtek a világsajtóban a fejét a kínai Wuhanban felütő járványról a hírek, rögtön született is egy manele a témában a fiatal művésznőtől, Sorina Maria Poptól! A manele műfaj alapvetően olyan dalokat jelöl, amelyek népzenei alapra íródtak, de van bennük általában gitár- vagy szaxofonos hangzás, is, és nagyon nagy részben egy ritmusra épül az összes. Ez a műfaj Romániában nagyon népszerű, van több manele tematikájú tévécsatorna, mi több, a manelét konkrétan választási reklámra is használta a tavalyi EP-választáson az akkor kormányzó posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt, ráadásul a műfaj királya, Nicolae Guță előadásában.

 

Noha mi itt az Azonnalinál a koronavírusos manelét már annak február eleji publikálását követően láttuk, az aktualitása miatt csak most tartottuk szükségesnek megosztani a szélesebb közvéleménnyel.

 

 

Úgyhogy következzen is maga a szöveg!

 

A kínai koronavírus 
össze akarja zavarni a románokat...
Be akarja zárni a románokat,
hogy ne legyen kenyerük az asztalon...
Be akarja zárni a románokat,
hogy ne legyen kenyerük az asztalon...

 

Vírus! Menj, takarodj,
nyomás vissza Kínába!
A románokat elkerüli,
mind a vírus, mind a baj!
A románokat elkerüli, 
mind a vírus, mind a baj!

 

Akármilyen kínai betegség
nem fertőzi a románokat!
Lehet az disznópestis vagy madárinfluenza
tele az ország disznóval és baromfival!
Lehet az disznópestis vagy madárinfluenza 
tele az ország disznóval és baromfival!

 

A románokon sok mindent teszteltek,
jót is rosszat is.
De a román acélból van,
ezért egy betegség se fogja!
De a román acélból van, 
​ezért egy betegség se fogja!

 

Akit a teljes román szöveg érdekel, itt tanulhatja azt meg.​ A fordításért köszönet Antal Róbert Istvánnak, a találatért Kulcsár Árpádnak.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás