Mulatós dalban éneklik el, miért nem győzi le a koronavírus Romániát

Szerző: Bukovics Martin
2020.02.26. 17:31

Az Azonnali a koronavíruson való pánikolás helyett továbbra is a fontos kelet-európai kulturális értékek bemutatására helyezi a hangsúlyt.

Mulatós dalban éneklik el, miért nem győzi le a koronavírus Romániát

Ahogy Magyarországon, úgy Romániában sincs tudomása a hatóságoknak arról, hogy lenne koronavírussal fertőzött ember az ország területén. Ám hogy mennyire forró téma a járvány Romániában, jól mutatja, hogy a héten még a sikertelen kormánybuktatásba is begyűrűzött a koronavírus: a Victor Ponta vezette Pro Romania párt ugyanis az egyik legnépszerűbb közéleti személyiséget, Raed Arafatot, a román belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának épp a vírus okozta kihívásokkal birkózó vezetőjét szeretné megtenni ügyvezető miniszterelnöknek. Szavazót talán hoz nekik az ötlet.

Ám keleti szomszédunk lakossága sokkal optimistább a politikai elitjénél: mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy amint komolyabban terjedni kezdtek a világsajtóban a fejét a kínai Wuhanban felütő járványról a hírek, rögtön született is egy manele a témában a fiatal művésznőtől, Sorina Maria Poptól! A manele műfaj alapvetően olyan dalokat jelöl, amelyek népzenei alapra íródtak, de van bennük általában gitár- vagy szaxofonos hangzás, is, és nagyon nagy részben egy ritmusra épül az összes. Ez a műfaj Romániában nagyon népszerű, van több manele tematikájú tévécsatorna, mi több, a manelét konkrétan választási reklámra is használta a tavalyi EP-választáson az akkor kormányzó posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt, ráadásul a műfaj királya, Nicolae Guță előadásában.

Noha mi itt az Azonnalinál a koronavírusos manelét már annak február eleji publikálását követően láttuk, az aktualitása miatt csak most tartottuk szükségesnek megosztani a szélesebb közvéleménnyel.

Úgyhogy következzen is maga a szöveg!

A kínai koronavírus 
össze akarja zavarni a románokat...
Be akarja zárni a románokat,
hogy ne legyen kenyerük az asztalon...
Be akarja zárni a románokat,
hogy ne legyen kenyerük az asztalon...

Vírus! Menj, takarodj,
nyomás vissza Kínába!
A románokat elkerüli,
mind a vírus, mind a baj!
A románokat elkerüli, 
mind a vírus, mind a baj!

Akármilyen kínai betegség
nem fertőzi a románokat!
Lehet az disznópestis vagy madárinfluenza
tele az ország disznóval és baromfival!
Lehet az disznópestis vagy madárinfluenza 
tele az ország disznóval és baromfival!

A románokon sok mindent teszteltek,
jót is rosszat is.
De a román acélból van,
ezért egy betegség se fogja!
De a román acélból van, 
​ezért egy betegség se fogja!

Akit a teljes román szöveg érdekel, itt tanulhatja azt meg.​ A fordításért köszönet Antal Róbert Istvánnak, a találatért Kulcsár Árpádnak.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek