+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. február 12. szerda, 07:35
Pár hete még előre lefutott mérkőzésnek tartott előválasztást tett újfent izgalmassá Pete Buttigieg, de még nála is nagyobbat szólt Amy Klobuchar szenátor húszszázalékos eredménye. Bernie Sanders hozta a kötelezőt, de körülötte másfél hét alatt kicserélődött az élmezőny. Mutatjuk, hogy szavazott New Hampshire!

Hónapok óta úgy tűnt, a New Hampshire-i előválasztás Bernie Sandersnek könnyű győzelem lesz, hiszen majdnem hazai pálya (a vermonti szenátor által képviselt tagállammal szomszédos, ez pedig általában kedvez egy jelöltnek, „mi kutyánk kölyke" alapon), a közvéleménykutatások 5-10 százalékos előnyt jósoltak neki. Pete Buttigieg kiugróan jó szereplése Iowában azonban földindulásszerű átrendeződést indított el a centrista szavazók között, egy hét alatt majdnem megduplázta a támogatottságát - így érkeztünk el a február tizenegyedikei előválasztáshoz, ahol Bernie Sanders (26 százalék szavazattal kilenc delegáltat nyerve) valóban hozta a kötelezőt, ám az, hogy Buttigieg (25,7 százaléknyi szavazattal szintúgy kilenc delegáltat szerezve) másfél százalékra meg tudta közelíteni őt, további momentumot (és donorokat) ad majd a polgármester kampányának. Nagyon úgy tűnik, hogy Joe Biden helyét Pete Buttigieg veszi át a centrumban, mint a moderált opció a szocialista Sanderszel szemben. 

 

Klobucharge

 

Az est nagy meglepetését azonban mégsem az élen végzők közötti másfélszázalékos különbség szolgáltatta, hanem Amy Klobuchar szenátor 19,8 százalékos szereplése. Míg egy hete Iowában 13 százalékos eredménnyel az ötödik helyen végzett, most maga mögé utasította Joe Bident és Elizabeth Warrent is, szoros harmadikként zárva a dobogósok sorát. Ez megmutatja, mekkora lehetőség is rejlik az utóbbi időben egyébként egyre inkább önmaga ismétlődésévé váló elnökjelöltvitáknak: a legerősebb teljesítményt a minnesotai szenátor nyújtotta, négy kérdést kapott, de ugyanannyi ideig beszélt, mint Elizabeth Warren, aki pedig hetet, ráadásul a vita végén elmondott záróbeszéde is ütősre sikeredett. Úgy tűnik, ez most busásan kifizetődött a számára, és új távlatokat nyit meg a kampánya előtt: az elkövetkező tíz napban valószínűleg legalább annyi, ha nem több figyelmet kap majd a médiától, mint az egyébként előtte végző jelöltek egyenként. 

 

Ha már médiafigyelem

 

Van, aki nagyon nem boldog az elkövetkező tíznapos szünet miatt (Nevadában február 21-én tartanak kaukuszokat), és ez Joe Biden, Obama volt alelnöke. Egy kiábrándítoan rossz iowai szereplés után az exalelnök ma este az ötödik helyen végzett, a szavazatok 8,4 százalékát szerezve meg. Becsületére legyen mondva, előre feladta ezt a tagállamot, nem is kampányolt New Hampshire-ben, napok óta Dél-Karolinában van, a választás éjszakáján is onnan jelentkezett be és mondott beszédet. A politikus helyzete másfél hét alatt a kilátástalanságig romlott, az utolsó szalmaszálat éppen Dél-Karolina jelentheti a számára, hiába vezet a közbeeső Nevadában, ahol Pete Buttigieg majd előreláthatóan megosztja a moderált szavazatokat, miután áthelyezi oda a kampánya súlypontját.

 

A következő tíz nap politikai híreiben pedig vesztes keretezésben fog megjelenni, a kampányának olyan kérdéseket kell majd az értékes nyilvánosság előtt töltött percek alatt megválaszolnia, mint hogy felfüggeszti-e a kampányát, és ha nem, ugyan miből finanszírozza, mert két ilyen szereplés után a legtöbb donornál elzárul a pénzcsap. Ráadásul fontos észben tartani, hogy ahogyan New Hampshire-i relatív többséget is végül egy paraszthajszállal hódította el Sanders, úgy Dél-Karolina sincs előre lefutva: annak ellenére, hogy a tagállam harminc százaléka afroamerikai, köztük Joe Biden kiugróan népszerű a többi jelölthöz képest (ne feledjük, Barack Obama alelnökéről van szó), ráadásul a demokrata afroamerikai közösség a konzervatívabb szárnyat képviseli a párton belül, épp úgy, mint Biden. Az egykori alelnök az egész kampányát a megválaszthatóságra építette fel (ő az, aki győzni tud Trumpországban, republikánus alelnököt is fontolóra venne), bár ez az üzenet látványosan recseg-ropog, ha nem omlott még össze egy negyedik és ötödik hellyel. Ezért ebben az esetben nem elképzelhetetlen, hogy a megválaszthatóságra érzékeny afroamerikai közösség (aki  leegyszerűsítve Obamát is azért támogatta, mert népszerű volt a fehérek között is), egy szempillantás alatt pártol el Bidentől a többi jelölthöz. 

 

Végre megvan az első felfüggesztett kampány!

 

Andrew Yang, vállalkozó milliárdos, az eszével (szlogenje volt Trump mottójára rezonálva a Make America Think Harder Again, azaz Vegyük rá Amerikát, hogy többet gondolkodjon), és a feltétel nélküli alapjövedelemmel kampányolt, egészen a New Hampshire-i eredményekig: az áttörés elmaradt, a szavazatok három százalékát megszerezve gyakorlatilag urnazáráskor bejelentette, kiszáll a versenyből. Megindult a twitteren az állva maradt jelöltek részéről a túláradó gratuláció és méltatáscunami, egy szaftos endorsement reményében. 

 

Akiknek ki kéne szállnia, de úgysem fognak - egyelőre

 

Elizabeth Warren egy komoly esélyekkel induló jelölt volt, elégséges pénzügyi háttérrel és az egyik legjobb önkéntes és szakembergárdával - nem sikerült azonban vonzó alternatívaként megjelennie a moderált-centrista szavazók, és a híresen mozdíthatatlan Bernie-szimpatizánsok számára: egyiknek túl radikális, a másiknak túl kilúgozott volt. Közel tíz százalékkal a negyedik helyen végzett, ez pont a fele az iowai eredményének - a jelöltség már nem valószínű, de egy alelnöki felkérés még összejöhet neki, és valószínűleg ő is erre számít. 

 

A versenyben van még Tulsi Gabbard és Tom Steyer, mindketten három százalékot kaptak - valószínű, hogy a napokban ők is felfüggesztik a kampányukat. A verseny egyre inkább arról szól, ki tudja Sanders ellen egyesíteni a tábor szélsőbaltól jobbra eső részét. A következő állomás Nevada, ahol február tizenegyedikén tartanak kaukuszokat, hogy ezekről mit kell tudni, ebben a cikkben foglaltuk össze!

 

Győri Boldizsár január közepe óta az előválasztások aktuális helyszíneiről tudósítja az Azonnalit a Sanders-kampány tagjaként.

 
 

FOTÓ: Amy Klobuchar / Facebook 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás