+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. február 7. péntek, 18:50
A Monori Center környéki Chinatownban nyoma sincs a koronavírus miatti aggódásnak. Senki nem bajlódik maszkkal, aki frissen tért haza Kínából, önkéntes karanténba vonul. De mi a helyzet azokkal, akik hazatérnének Kínába, de a törölt repülőjáratok miatt itt ragadtak? Elmeséljük és fotókon meg is mutatjuk, hogyan érinti az itt élő, vagy Magyarországhoz valahogy kötődő kínaiakat a koronavírus.

BECSLÉSEK SZERINT 20-25 EZER KÍNAI ÉL MAGYARORSZÁGON. A LETELEPEDÉSIKÖTVÉNY-BIZNISZ UTÁN MOST A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATT FIGYELT FEL RÁJUK A KÖZVÉLEMÉNY.

 

A BUDAPESTI KÍNAIAK TEVÉKENYSÉGÉNEK FŐ KÖZPONTJA AZ UTÓBBI IDŐBEN A GANZ-TELEPRŐL A KŐBÁNYAI MONORI CENTERRE TEVŐDÖTT ÁT, AMI EGY KLASSZIKUS CHINATOWN ABBAN AZ ÉRTELEMBEN, HOGY NEM SPONTÁN, HANEM TERVEZETTEN ALAKULT KI.

 

A HANGULAT VALÓJÁBAN NEM ENNYIRE POSZTAPOKALIPTIKUS A KÖRNYÉKEN, A LÁTSZAT CSAK A REGGEL NYOLC ÓRA ELŐTTI FÉNYEKNEK KÖSZÖNHETŐ.

 

AZ ÉTTEREMTULAJDONOS, AKIVEL INTERJÚZTUNK, RAGASZKODOTT HOZZÁ, HOGY KÖZVETLENÜL NYITÁSKOR, MÉG A REGGELI ÓRÁKBAN BESZÉLJÜNK: AKKOR JOBBAN RÁÉR.

 

SUN LEI A SZIASZTOKON KÍVÜL EGY SZÓT SEM BESZÉL MAGYARUL, DE IGAZI SZÍVÉLYES VENDÉGLÁTÓ. A HOTPOTON GYORSAN FŐZ IS EGY KÍNAI ZÖLDTEÁT NEKÜNK, MAJD ELMONDJA: UTOLJÁRA ŐSSZEL VOLT KÍNÁBAN, ÉS MOSTANÁBAN NEM IS TERVEZ ODA VISSZAMENNI.

 

A MAGYARORSZÁGI KÍNAIAK (A KÉPEN AZ EGYIK INGYENES LAPJUK) EGYÉBKÉNT NEM NAGYON AGGÓDNAK AMIATT, HOGY ITTHON IS GOND LENNE A JÁRVÁNYBÓL. ŐK EGYMÁS KÖZT WE CHATEN KOMMUNIKÁLNAK, AMI KÁBÉ A MESSENGER ÉS A FACEBOOK-FEED ÖTVÖZETE. 

 

WE CHATEN EGYBŐL LEADJÁK EGYMÁSNAK A DRÓTOT, HA VALAKI MOST JÖTT HAZA KÍNÁBÓL, ÉS NETÁN NE VONULNA ÖNKÉNTES KARANTÉNBA 14 NAPRA, AMI A BETEGSÉG LAPPANGÁSI IDEJE. A LEGTÖBBEN AMÚGY EZT MEGTESZIK, HISZEN EZ A SAJÁT ÉS A KÖZÖSSÉGÜK ÉRDEKE IS, DE A NAGYKÖVETSÉG IS FIGYELMEZTETI A VISSZATÉRŐKET, MONDJA LEI.

 

SUN LEI AZT MONDJA, A MAGYAROK IDEGENKEDÉSÉT NEM TAPASZTALTA, DE NEM IS NAGYON JÁR KÖZÖTTÜK: KOCSIVAL JÁR, NEM BKV-VAL, ÉS AZ ÉTTERMÉBE IS JÓRÉSZT KÍNAIAK JÁRNAK. EGY FURCSA ELLENTMONDÁST VISZONT MEGFIGYELT: HOGY MENNYIRE MEGIJEDNEK A MAGYAROK, HA MASZKOS ÁZSIAIT LÁTNAK, HOLOTT PONT ILYENKOR LENNE KEVESEBB OKUK FÉLNI, HISZEN A MASZK GÁTOLJA A FERTŐZÉST.

 

NAGYON IS FELTŰNT VISZONT A MAGYAROK FÉLELME WANG QIUPING PIROSKÁNAK ÉS DUAN SHUANGXI ISTVÁNNAK, AKIK HÁROM HETE, MÉG A JÁRVÁNY ELTERJEDÉSE ELŐTT JÖTTEK MAGYARORSZÁGRA TANULMÁNYI SZABADSÁGRA PEKINGBŐL, AHOL MAGYART TANÍTANAK EGY EGYETEMEN (EZÉRT IS HASZNÁLNAK MAGYAR KERESZTNEVET IS). 

 

MIUTÁN EGY AUTÓS KÁROMKODVA RÁJUK KIABÁLT, HOGY „VÍRUSOK VAGYTOK”, MIKÖZBEN A JÁRDÁN SÉTÁLTAK, AZ UTCÁN INKÁBB MÁR MAGYARUL BESZÉLNEK EGYMÁS KÖZT, HOGY AZ EMBEREK NE NÉZZÉK ŐKET POTENCIÁLISAN FERTŐZŐ TURISTÁNAK. MINDEZZEL EGYÜTT MEGÉRTIK AZ EMBEREK AGGODALMÁT, DE PÁNIKRA NINCS OK SZERINTÜK.

 

DE HOGYAN FOG HATNI A VÍRUS A GAZDASÁGRA? EZ EGYRE ÉGETŐBB KÉRDÉS, AHOGY VÉGET ÉR A TAVASZÜNNEP MIATTI SZÜNET, ÉS VISSZATÉRNEK AZ EMBEREK A MUNKÁBA. PIROSKA ÉS ISTVÁN SZERINT AZ LESZ NAGY GOND A JÁRVÁNY TERJEDÉSE SZEMPONTJÁBÓL, HOGY EGY CSOMÓ EMBER VISSZAMEGY VIDÉKRŐL PEKINGBE ÉS A NAGYVÁROSOKBA.

 

A VENDÉGLÁTÓ SZEKTOR KÍNÁBAN MEGSÍNYLETTE A JÁRVÁNYT, HISZEN AZ EMBEREKNEK NEM SZABAD ÖSSZEJÁRNIUK, ÍGY ÉTTEREMBE SE NAGYON JÁRNAK, VISZONT SUN LEI NEM TART ATTÓL, HOGY A GAZDASÁGI HATÁSOK MAGYARORSZÁGRA IS BEGYŰRŰZNÉNEK.

 

Ő AMÚGY IS MAGYARORSZÁGRÓL SZERZI BE AZ ÉTTERMÉBE AZ ALAPANYAGOKAT, HISZEN A FRISS ÁRUK MEG IS ROMLANÁNAK, MIRE KÍNÁBÓL IDEÉRNEK.

 

EGYÉBKÉNT ÉPP LEI ÉTTERMÉVEL SZEMBEN VAN AZ EGYIK LEGNAGYOBB KÍNAI SZUPERMARKET, AHOL MEGSZOKOTT ÉS EGZOTIKUS DOLGOKAT IS BE LEHET SZEREZNI.

 

LEI SZERINT HAMISAK AZOK A SZTEREOTÍPIÁK, MISZERINT A KÍNAIAK MINDENFÉLE KÍGYÓT-BÉKÁT MEGESZNEK, ÉS EZÉRT OTT ÜTÖTTE FEL A FEJÉT A KORONAVÍRUS.

 

MINT MONDJA, KÍNÁBAN IS CSAK NAGYON KEVESEN ESZIK MEG MONDJUK A KÍGYÓT VAGY A DENEVÉRT. Ő MAGA IS ELÍTÉLI EZT, NEM ENNE, ÉS NEM IS SZOLGÁLNA FEL ILYESMIKET.

 

EGY VIDEÓT IS MEGMUTATOTT, AMIN EGY KETRECBE ZÁRT PATKÁNYOKKAL ÉS HASONLÓ ÁRUVAL TELI, BORZASZTÓ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ÜZEMELŐ PIAC LÁTHATÓ, AMI KÍNAIKÉNT TERJED AZ INTERNETEN. AZT MONDJA, Ő NEM IS ÉRTI A NYELVET, AMIT A VIDEÓN BESZÉLNEK, EZ EGÉSZ BIZTOSAN NEM KÍNÁBAN VAN, INKÁBB INDONÉZIA LEHET.

 

LEI ÉS PIROSKA IS AZT LÁTJA A LEGFONTOSABB KONKLÚZIÓNAK, HOGY NEM A KÍNAIAKAT VAGY A VUHANIAKAT KELL ELLENSÉGNEK TEKINTENI, HANEM MAGÁT A VÍRUST. 

 

Ha többet akarsz tudni arról, Kínában hogyan kezelik a helyzetet, hallgasd meg a most elinduló, Helyzet című podcastunkat, amelyben a fenti szereplőkön kívül egy Pekingben rekedt magyar kínai is mesél a helyzetről. A riportok elkészültében tolmácsolással és szervezéssel rengeteget segített Nyári Norbert.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás