+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. február 6. csütörtök, 18:50
Megpróbáltunk tömegközlekedve eljutni a Felcsút-Diósgyőr meccsre, és bár ezt a projektet csúnyán elbuktuk, azért így is érdemes kicsit elemezgetni a szerda esti fociőrület történéseit.

Mi lehet jobb program, mint elutazni egy szerda délután Felcsútra?

 

Ha objektíven nézzük, tulajdonképpen a gyökérkezelésen kívül szinte bármi, de hát a foci nem egy objektív szórakozás, ezért a Felcsút-Diósgyőr hétközi szuperrangadó valahogy mégis a világ legjobb programjának kezdett tűnni. Voltam én már meccsen Felcsúton, viszont most olyan dologra ragadtattam magam, amire csak kevesen: Budapestről tömegközlekedéssel jutok le valahogy

 

a faluba, ahol egymástól nyilván teljesen függetlenül tölti szabadideje egy részét Magyarország miniszterelnöke és az ország leggazdagabb embere, miközben nyilván ettől a kapcsolattól is teljesen függetlenül üzemel itt egy Puskás Akadémia.

 

Ennek a Puskás Akadémiának a stadionjába kétszer beférne egész Felcsút, az egész ország legtöbb TAO-támogatását szívja el, az idő közben első osztályba került felnőtt csapatában viszont valahogy mégsem játszanak akadémisták, de a a luxusteakonyhákra adott pénznek is kizárt, hogy bármi köze lenne Orbán Viktorhoz vagy Mészáros Lőrinchez!

 

Persze a Felcsút nagysága nem a hírekben rejlik, hanem a részletekben: a csapatnak otthont adó 1800 fős falunak például van kisvasútja, de közben nemhogy a MÁV nem áll meg ott, de Volánnal sem lehet megközelíteni, csak átszállással. A szerencsés látogatók Bicske vasút- és buszállomását is megnézhetik. Az utazás egy óra, pedig Felcsút mindössze 30 kilométerre van, úgyhogy kimondható, hogy nagyon nehéz a fővárosból lerónia bárkinek is a kegyeletét a magyar futball állítólagos jövője előtt.

 

A BICSKEI PÁLYAUDVAR VÁRÓJA

 

Itt szerencsére a sportrajongás istene megsegített, és egy szintén miskolci kötődésű jótevő felajánlotta, hogy eldobnak autóval a kis ékszerdobozig, miután megbizonyosodott róla, hogy mi is a vendégszektorba igyekszünk épp, ezért már az autóból fotózhattam a háttérképnek illő Felcsút-környéki naplementét, hogy aztán meglássam a mordori Végzet Hegyeként a semmiből kivilágló Pancho Arénát.

 

 

Mielőtt kielemezném a közönség összetételét, gyorsan leszögezem: aki a felcsúti stadiont tervezte, az valószínűleg még soha a büdös életben nem volt focimeccsen, ahogy az üzemeltetésért felelős emberek is úgy lehettek vele, hogy bőven elég, ha Orbán Viktor jól érzi magát a pálya mellett. Más magyarázatot ugyanis nem tudok adni arra, hogy miért zárták le a fűtött büféket úgy, hogy emiatt külön embert kell alkalmazni a rendelések felvételére, akik aztán továbbadják a valódi pulthoz a rendeléseket, majd azt megkapva továbbítják a vendégnek.

 

TEHÁT A KÉPEN LÁTHATÓ MEGOLDÁSRÓL VAN SZÓ, ÉS MINDIG LEBEGJEN A SZEMÜNK ELŐTT, HOGY EZ TULAJDONKÉPPEN A MI ADÓNKBÓL LETT KITALÁLVA.

 

Ha valaki azt hinné, hogy ennél nem lehet idegesítőbb a helyzet, az nagyot téved: rövid sorbaállás után ugyanis kiderül, hogy a meccset biztosító security ülhet az üvegkalitkában!

 

AZ ARCUKAT KITAKARTUK, MIVEL JÓFEJEK VAGYUNK

 

Ezek után talán nem is meglepő, ha a miskolci szurkolók egy részének eszébe jutott Orbán Viktor a lelátón (aki amúgy nem tudom, hogy megtisztelte-e a meccset a jelenlétével, látni nem lehetett), de mintha nem lettek volna benne teljesen biztosak, mit is akarnak üzenni:

 

„Hé, Viktor! Cső!”

 

– hangzott el sokáig az egyetlen aktuálpolitikai vonatkozású beszólás, ezek akkor erősödtek fel valamennyit, amikor a közmegegyezés szerint a bíró a legvégén elcsalta a meccset a felcsútiak kapusa által szerzett gólnál, de akkor is inkább szórványos kurvaanyázás volt a jellemző, mint tudatos hatalomellenesség.

 

És mit csinált a hazai közönség? Nos, mutatom az összetételt!

 

TOLONGÓ HAZAIAK A STADION MÁSIK OLDALÁN.

 

Ebből a tömegből lett 785 néző hivatalosan, ami vagy hazugság, vagy a vendég mellett lévő szektorban voltak sokan, de mivel az onnan érkező gyerekkórus „hajrá, Puskásán” kívül semmit nem lehetett hallani, én élek a gyanúval, hogy a pár nagyon szerencsétlen sorsú fiatallal (róluk azt sejtem, a rossz jegyeik miatt parancsoltak ki őket szurkolni) együtt is maximum 300-400 néző nem talált magának jobb programot szerdára.

 

Mivel a meccs első félideje kritikán aluli volt, végre volt lehetőségem kicsit elveszni a stadion apró részleteiben: például szinte egyedülálló módon itt a vendégszektorban is lehet vásárolni Puskás Akadémia-ajándéktárgyakat, ráadásul ugyanott, ahol a sört!

 

Én sajnos senkit nem láttam annyira berúgni, hogy vegyen egy sálat, de több jelenlévő is felvetette, hogy egy szép napon bele fogja törölni a seggét valami kék-sárga kegytárgyba.

 

Az is fontos, hogy a Puskás Akadémia mostanra már nem is csak önmagában nagyon erős brand, hanem jól láthatóan a Mészáros-portfólió része, ahol minden kapcsolódik mindennel: azon talán nem kell meglepődni, hogy Mészáros Lőrinc csapata Mészáros Lőrinc sportmárkáját, a 2Rule-t hordja, de az még ezen a szinten is meglepő tudatosság, hogy a stadionban Mészáros Lőrinc ásványvizét, a Vivient lehet kapni, ha vizet akarunk inni esetleg.

 

Persze volt foci is, a második félidőben például az év egyik legnagyobb magyar gólját láthatta az a pár ember, és akár több is összejöhetett volna, ha valamivel jobban brillírozik a sokak által csak „csodafekaként” emlegetett Cortés, akit a bolíviai bajnokságból sikerült télen idecsábítani az őrületesen jó nevű Club Destroyer’s-től.

 

A tömegközlekedéses tervem csúfos kudarcot vallott: új barátaim szerencsére haza is dobtak autóval, de azért azt elárulom, hogy busszal meg vonattal 21:39-re értem volna a Délibe a 20:00-kor befejeződött focimeccsről a legjobb forgatókönyv szerint is.

 

Persze megérte volna, de mégis felmerül a kérdés, miért ilyen nehézkes elérni a helyet, ahova turisták sokaságát várják kisvasutazni.

 

A vége amúgy 2-2 lett, mi pedig izgatottan várjuk, hogy mikor hoz össze a felcsúti fociláz mondjuk akár ezer embert is!

 

FOTÓK: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

Január végén szatirikus cikkben képzeltük el, hogyan kezeli majd a hazai média és politika a koronavírus megjelenését. Mivel már benne vagyunk, nézzük meg, miben lett igazunk!

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Az intenzíven fekvők 45 százaléka pedig 60 év alatti: már csak ezért is érdemes nem csak az időseknek komolyan venni a korlátozásokat.

A határok zárva, a gondozói ágazat létszámhiánya fenyegető. Alsó-Ausztria úgy reagál a kialakult szituációra, hogy Romániából, valamint Bulgáriából hozatja be a szükséges gondozói személyzetet. Repülőn.

Az Ékszer TV munkatársai ráadásul úgy hirdették, hogy 60 ezer forintról árazták le az így is aranyáron mért termékeket.

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás