Megállították Salvinit, az olasz baloldal véglegesen felállt a padlóról

Szerző: Techet Péter
2020.01.27. 10:13

Nem szerezte meg a mélyvörös Emilia-Romagna tartományt Matteo Salvini Legája. Az eredmény újabb lendületet adhat a római kormánynak és az olasz baloldal újraszerveződésének.

Megállították Salvinit, az olasz baloldal véglegesen felállt a padlóról

Vasárnap két olasz tartományban is választásokat tartottak. A délolasz Calabriában a papírforma érvényesült: a berlusconista jelölt vezette jobbközép futott be az első helyre. Jole Santelli ötvenöt százalékot szerzett, az ő sikere azonban csak részben öröm Salvininek, ugyanis a politikusnő nem a Legának, hanem a sokszor már eltemetett Forza Italiának a tagja.

Az igazi figyelem azonban a középolasz Emilia-Romagna tartományra összpontosult. A második világháború óta baloldali irányítású tartományt, amely a kommunista mozgalomnak is – főleg Bologna városa miatt – egyik fontos fellegvára, Matteo Salvini a saját legás jelöltjével akarta bevenni. A partizáncsaládból származó Lucia Borgonzoni legás politikus mögé sorakozott fel az olasz jobbközép Berlusconitól a neofasisztákig.

Salvini a vörös Emilia-Romagnában akarta bizonyítani: nemcsak hogy ő lenne a jobboldal új vezére, de a tábort még egy balos tartományban is sikerre tudja vezetni.

Maga Salvini értékelte fel a tartományi választást: szerinte az ősszel felállt balközép-ötcsillagos római kormányról most mondhatnak majd véleményt a polgárok. Ha a balközép Emilia-Romagnát is bukja, akkor Salvini növelte volna a nyomást a kormányon – a célja ugyanis nem változott augusztus óta, amikor felrúgta a kormányt az Öt Csillaggal: látva elsőségét a közvélemény-kutatásokban, új választást akarna kikényszeríteni.

LUCIA BORGONZONI, A JOBBOLDAL JELÖLTJE / FACEBOOK

Augusztus után azonban ismét orra bukott Salvini. Emilia-Romagnát alapvetően magabiztosan tartotta meg a balközép, amelynek a jelöltje, Stefano Bonaccini a szavazatok több mint felét szerezte meg. Ráadásul úgy, hogy több kisebb szélsőbaloldali lista is indult még mellette.

A jobbközép hét százalékkal maradt le a balközéptől.

A baloldal győzelme még egyértelműbb volt a városokban: Bolognában a balközép a leadott szavazatok több mint kétharmadát szerezte meg. A nagyobb városok (Parma, Modena, Rimini) közül egyedül Ferrarában tudott a jobbközép az első helyre befutni.

A balközép mára Salvini egyetlen és esélyes kihívója

Salvini csalódottan ismerte el a vereséget. Miközben arra készült, hogy Emilia-Romagnából hirdetheti meg az ellenállást, a középolasz tartomány választói megállították a menetelését. Ráadásul úgy, hogy a részvétel jelentősen növekedett is.

A balközép sikert megkönnyebülten vette tudomásul Giuseppe Conte kormányfő. A Demokrata Párt főtitkára, Nicola Zingaretti szerint az eredmény is mutatja: a balközép nem halott. Mindkét választás azt is bebizonyította, hogy

kezd visszaállni a hagyományos kétosztatú politikai tér: a balközép és jobbközép versenyében az Öt Csillag teljesen elveszti a jelentőségét.

A populista párt, amely jelenleg a balközéppel kormányoz együtt, mély identitásválságot él át, vasárnap pedig teljességgel le is szerepelt: Emilia-Romagnában a párt az öt százalékot se érte el, de a délolasz Calabriában sem volt hét százaléknál többre jó, pedig a dél a párt (egykori) bázisa.

A párt mély válságba zuhanhat, főleg, hogy Luigi di Maio éppen a választások előtt adta le a pártelnöki posztot. Nagyon úgy néz ki: a harmadikutasság nem jött be, a párt balos szavazói – megakadályozandó Salvini előretörését – a balközépre voksolnak, a jobbosok meg már rég átmentek Salvinihez.

A grilloizmusnak tíz év alatt se sikerült koherens ideológiát kialakítani, a folyamatos minden-ellenesség üressége különösen kormányon mutatkozik meg. A pártot először a Lega kannibalizálta sikeresen, amikor 2018 nyara és 2019 nyara között együtt kormányoztak, most pedig a balközép teszi ugyanezt.

Azaz Conténak ma nem is Salvinitől kell leginkább tartania, hanem attól, hogy az Öt Csillag esetleg szétesik vagy egyes részei a kormányból kiválnak.

Sikeres halacskák

Ha a grilloista protest tíz év után ki is pukkant, a balközép mostani sikere egy új protestmozgalomnak köszönhető nagy mértékben. A magukat szardíniáknak nevező mozgalom tavaly tél óta Bolognában – de már Rómában is – többször hívott több tízezer embert az utcára Salvini ellen. Három bolognai fiatal ötlete volt egykoron a mozgósítás: a szardínia név egyrészről utal arra, hogy milyen sokan tudnak összegyűlni a tereken, másrészről kifejezi: ők lennének a kishalak, akik összeállnak a nagyhal Salvini ellenében.

SZARDÍNIÁK TÜNTETNEK 2019 DECEMBERÉBEN. FORRÁS: 6000 SARDINE / FACEBOOK

A szardíniák sikeresen mozgósítottak: noha önálló pártként nem indultak el (elvégre hivatalosan még csak egy mozgalom), a demokraták főtitkára, Zingaretti is megköszönte nekik a támogatást. Az, hogy Emilia-Romagnában végül Salvini terveivel ellentétben a tartományi választás nem egy Conte-ellenes népszavazássá, hanem éppen egy Salvini-ellenessé változott – és ezért ikszelt számos ötcsillagos is inkább a balközépre –, mindeképpen a szardíniák eredménye.

Az Azonnali már az év elején felhívta a figyelmeteket arra, hogy az egyik politikus, akire idén mindenképpen figyelni érdemes, Mattia Santori, aki egyike a szardínia-mozgalom életre hívóinak.

BORÍTÓKÉP: Stefano Borgonzoni, Emilia-Romagna baloldali elnöke a győzelem után / Facebook 

 
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek