Szavazz: válasszuk-e mi is közvetlenül az államfőt, mint a szomszédaink?

2020.01.06. 09:32

Három konzervatívnak számító szomszédos országban is zöld, liberális és szociáldemokrata elnököket választott a nép: legyen ez nálunk is? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Szavazz: válasszuk-e mi is közvetlenül az államfőt, mint a szomszédaink?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Mint azt Techet Péter írta a hétfő reggeli horvát elnökválasztásról szóló elemzésében: a Magyarországgal szomszédos országok mindegyikében közvetlenül a nép választja az államfőt.

Noha ezellen általában mindig az az érv – és ez volt az SZDSZ érve is az 1989-es négyigenes népszavazáskor –, hogy ez prezidenciális rendszert alapozna meg, ez nem igaz: Szlovákiában, Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban nincs nagyobb jogköre az államfőnek, mint a magyarnak. Olyannyira nincs, hogy a horvát államfő szerepét egy ottani magyar politikus egy fikuszhoz hasonlította az Azonnalinak adott interjújában.

A közvetlen választásuk azonban elősegítheti a politikai dinamizmust, a személyiségek megjelenését a politikában. Az osztrák, a szlovák és most a horvát államfőválasztás is azt mutatja:

ha van egy határozott és karizmatikus jelölt, akkor egyébkénti táborán túl is tud szavazatokat szerezni. Így lehet a konzervatívabb Ausztriának, Szlovákiának és Horvátországnak ma zöld, balliberális és szociáldemokrata elnöke.

Magyarországon egy közvetlen elnökválasztás szintén megpezsdítené, akár nem várt irányba fordíthatná a politikát. Ehhez azonban alkotmánymódosítás kell, ami véletlenül pont az egyik hobbija az előszeretettel a magyar emberek akaratára hivatkozó Fidesznek, amely a 2010 utáni időszakban a magyar emberek megkérdezése nélkül államfővé tette először Schmitt Pált, majd annak plágiumbotránya után Áder Jánost, akinek a második ciklusa még pont a 2022-es országgyűlési választás előtt ér véget.

De kell-e ez nekünk? Szavazz, ez a hét kérdése az Azonnalin!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek