+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 2. csütörtök, 08:05
A katolikus egyházfővel trollkodva, rózsafüzért morzsolgatva kívánt boldog új évet a politikus.

Nagy port kavart a nemzetközi médiában az a felvétel, mikor Ferenc pápa Szilveszter napján a vatikáni zarándokok köszöntése közben rácsapott egy nő kezére – a tömegből éppen távozni készülő katolikus egyházfő kézfejét ugyanis hirtelen egy nő ragadta meg, és rángatni kezdte azt. A pápa erre erőteljesen rácsapott a túlságosan is lelkes nő kezére, majd elsétált. Ferenc pápa később elnézést kért az eset miatt, azt mondta, gyakran megesik, hogy valaki elveszíti az önuralmát.

 

„Velem is megesik. Bocsánatot kérek azért, hogy rossz példát mutattam

 

 – nyilatkozta később.

 

 

Az újévi misén egyébként a nők elleni erőszakot is elítélő Ferenc pápát sokan nőellenesnek titulálták azért, amiért rácsapott a nő kezére, mások a pápa mellé álltak az ügyben, mondván, hogy a tömegben álló nő túlságosan is erőszakosan próbálta magához rántani az egyházfőt.

 

Persze várható volt, hogy a felvétel hamar internetes mémmé válik, így a közösségi médiában igen sokat nyüzsgő Matteo Salvini is felült a hullámra: Újév napján egy pár másodperces videót töltött fel magáról azzal a kommenttel, hogy:

 

„Egy lelkes rajongó magához húzott <3”

 

A felvételen az Alpokban túrázó Salvini kézfejét egy fiatal nő ragadja meg, Salvini azonban az egyházfőtől is látott védelmi reflex helyett a nő arcát simogatja meg.

 

 

Salvini és a katolikus egyház viszonya közel sem felhőtlen. A genovai érsek például múlt nyáron azzal szúrt oda a bevándorlásellenes politikusnak, hogy kijelentette, „egy jó menekültpolitikának három eleme van: befogadni, támogatni, integrálni”. Az egyház azt sem nézi jó szemmel, hogy az egyébként elvált Salvini gyakran használ fel katolikus szimbólumokat saját kampányában: tavaly májusban egy milánói nagygyűlésén számos szentet idézett meg, akik a kampányban majd segíteni fogják, és teátrálisan megcsókolt egy rózsafüzért:

 

a genovai érsek szerint ugyanakkor „Isten megidézése saját célra nagyon veszélyes”.

 

A rózsafüzér csókolgatása többször is előjött, ugyanezt tette az EP-választás éjszakáján is, de a szélsőjobboldali Lega párt elnöke például újévi üzenetét is rózsafüzérbe csomagolva adta át az olaszoknak a Facebookon. Ebben azt ígérte, „Isten és Mária szeplőtelen szívének segedelmével” mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaadja az olaszoknak a munkát, a nyugalmat és a biztonságot, a családoknak a reményt és a jövőt, a fiataloknak a jogaikat, mindezt Salvini tenné „a Szabadság gyakran visszautasított, legfelsőbb elve nevében”.

 

BORÍTÓKÉP: Matteo Salvini / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás