+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 2. csütörtök, 08:05
A katolikus egyházfővel trollkodva, rózsafüzért morzsolgatva kívánt boldog új évet a politikus.

Nagy port kavart a nemzetközi médiában az a felvétel, mikor Ferenc pápa Szilveszter napján a vatikáni zarándokok köszöntése közben rácsapott egy nő kezére – a tömegből éppen távozni készülő katolikus egyházfő kézfejét ugyanis hirtelen egy nő ragadta meg, és rángatni kezdte azt. A pápa erre erőteljesen rácsapott a túlságosan is lelkes nő kezére, majd elsétált. Ferenc pápa később elnézést kért az eset miatt, azt mondta, gyakran megesik, hogy valaki elveszíti az önuralmát.

 

„Velem is megesik. Bocsánatot kérek azért, hogy rossz példát mutattam

 

 – nyilatkozta később.

 

 

Az újévi misén egyébként a nők elleni erőszakot is elítélő Ferenc pápát sokan nőellenesnek titulálták azért, amiért rácsapott a nő kezére, mások a pápa mellé álltak az ügyben, mondván, hogy a tömegben álló nő túlságosan is erőszakosan próbálta magához rántani az egyházfőt.

 

Persze várható volt, hogy a felvétel hamar internetes mémmé válik, így a közösségi médiában igen sokat nyüzsgő Matteo Salvini is felült a hullámra: Újév napján egy pár másodperces videót töltött fel magáról azzal a kommenttel, hogy:

 

„Egy lelkes rajongó magához húzott <3”

 

A felvételen az Alpokban túrázó Salvini kézfejét egy fiatal nő ragadja meg, Salvini azonban az egyházfőtől is látott védelmi reflex helyett a nő arcát simogatja meg.

 

 

Salvini és a katolikus egyház viszonya közel sem felhőtlen. A genovai érsek például múlt nyáron azzal szúrt oda a bevándorlásellenes politikusnak, hogy kijelentette, „egy jó menekültpolitikának három eleme van: befogadni, támogatni, integrálni”. Az egyház azt sem nézi jó szemmel, hogy az egyébként elvált Salvini gyakran használ fel katolikus szimbólumokat saját kampányában: tavaly májusban egy milánói nagygyűlésén számos szentet idézett meg, akik a kampányban majd segíteni fogják, és teátrálisan megcsókolt egy rózsafüzért:

 

a genovai érsek szerint ugyanakkor „Isten megidézése saját célra nagyon veszélyes”.

 

A rózsafüzér csókolgatása többször is előjött, ugyanezt tette az EP-választás éjszakáján is, de a szélsőjobboldali Lega párt elnöke például újévi üzenetét is rózsafüzérbe csomagolva adta át az olaszoknak a Facebookon. Ebben azt ígérte, „Isten és Mária szeplőtelen szívének segedelmével” mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaadja az olaszoknak a munkát, a nyugalmat és a biztonságot, a családoknak a reményt és a jövőt, a fiataloknak a jogaikat, mindezt Salvini tenné „a Szabadság gyakran visszautasított, legfelsőbb elve nevében”.

 

BORÍTÓKÉP: Matteo Salvini / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás