Salvini is parodizálja a pápa kézcsapkodós jelenetét

Szerző: Illés Gergő
2020.01.02. 08:05

A katolikus egyházfővel trollkodva, rózsafüzért morzsolgatva kívánt boldog új évet a politikus.

Salvini is parodizálja a pápa kézcsapkodós jelenetét

Nagy port kavart a nemzetközi médiában az a felvétel, mikor Ferenc pápa Szilveszter napján a vatikáni zarándokok köszöntése közben rácsapott egy nő kezére – a tömegből éppen távozni készülő katolikus egyházfő kézfejét ugyanis hirtelen egy nő ragadta meg, és rángatni kezdte azt. A pápa erre erőteljesen rácsapott a túlságosan is lelkes nő kezére, majd elsétált. Ferenc pápa később elnézést kért az eset miatt, azt mondta, gyakran megesik, hogy valaki elveszíti az önuralmát.

„Velem is megesik. Bocsánatot kérek azért, hogy rossz példát mutattam

 – nyilatkozta később.

Az újévi misén egyébként a nők elleni erőszakot is elítélő Ferenc pápát sokan nőellenesnek titulálták azért, amiért rácsapott a nő kezére, mások a pápa mellé álltak az ügyben, mondván, hogy a tömegben álló nő túlságosan is erőszakosan próbálta magához rántani az egyházfőt.

Persze várható volt, hogy a felvétel hamar internetes mémmé válik, így a közösségi médiában igen sokat nyüzsgő Matteo Salvini is felült a hullámra: Újév napján egy pár másodperces videót töltött fel magáról azzal a kommenttel, hogy:

„Egy lelkes rajongó magához húzott <3”

A felvételen az Alpokban túrázó Salvini kézfejét egy fiatal nő ragadja meg, Salvini azonban az egyházfőtől is látott védelmi reflex helyett a nő arcát simogatja meg.

Salvini és a katolikus egyház viszonya közel sem felhőtlen. A genovai érsek például múlt nyáron azzal szúrt oda a bevándorlásellenes politikusnak, hogy kijelentette, „egy jó menekültpolitikának három eleme van: befogadni, támogatni, integrálni”. Az egyház azt sem nézi jó szemmel, hogy az egyébként elvált Salvini gyakran használ fel katolikus szimbólumokat saját kampányában: tavaly májusban egy milánói nagygyűlésén számos szentet idézett meg, akik a kampányban majd segíteni fogják, és teátrálisan megcsókolt egy rózsafüzért:

a genovai érsek szerint ugyanakkor „Isten megidézése saját célra nagyon veszélyes”.

A rózsafüzér csókolgatása többször is előjött, ugyanezt tette az EP-választás éjszakáján is, de a szélsőjobboldali Lega párt elnöke például újévi üzenetét is rózsafüzérbe csomagolva adta át az olaszoknak a Facebookon. Ebben azt ígérte, „Isten és Mária szeplőtelen szívének segedelmével” mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaadja az olaszoknak a munkát, a nyugalmat és a biztonságot, a családoknak a reményt és a jövőt, a fiataloknak a jogaikat, mindezt Salvini tenné „a Szabadság gyakran visszautasított, legfelsőbb elve nevében”.

BORÍTÓKÉP: Matteo Salvini / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek