+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 2. csütörtök, 08:05
A katolikus egyházfővel trollkodva, rózsafüzért morzsolgatva kívánt boldog új évet a politikus.

Nagy port kavart a nemzetközi médiában az a felvétel, mikor Ferenc pápa Szilveszter napján a vatikáni zarándokok köszöntése közben rácsapott egy nő kezére – a tömegből éppen távozni készülő katolikus egyházfő kézfejét ugyanis hirtelen egy nő ragadta meg, és rángatni kezdte azt. A pápa erre erőteljesen rácsapott a túlságosan is lelkes nő kezére, majd elsétált. Ferenc pápa később elnézést kért az eset miatt, azt mondta, gyakran megesik, hogy valaki elveszíti az önuralmát.

 

„Velem is megesik. Bocsánatot kérek azért, hogy rossz példát mutattam

 

 – nyilatkozta később.

 

 

Az újévi misén egyébként a nők elleni erőszakot is elítélő Ferenc pápát sokan nőellenesnek titulálták azért, amiért rácsapott a nő kezére, mások a pápa mellé álltak az ügyben, mondván, hogy a tömegben álló nő túlságosan is erőszakosan próbálta magához rántani az egyházfőt.

 

Persze várható volt, hogy a felvétel hamar internetes mémmé válik, így a közösségi médiában igen sokat nyüzsgő Matteo Salvini is felült a hullámra: Újév napján egy pár másodperces videót töltött fel magáról azzal a kommenttel, hogy:

 

„Egy lelkes rajongó magához húzott <3”

 

A felvételen az Alpokban túrázó Salvini kézfejét egy fiatal nő ragadja meg, Salvini azonban az egyházfőtől is látott védelmi reflex helyett a nő arcát simogatja meg.

 

 

Salvini és a katolikus egyház viszonya közel sem felhőtlen. A genovai érsek például múlt nyáron azzal szúrt oda a bevándorlásellenes politikusnak, hogy kijelentette, „egy jó menekültpolitikának három eleme van: befogadni, támogatni, integrálni”. Az egyház azt sem nézi jó szemmel, hogy az egyébként elvált Salvini gyakran használ fel katolikus szimbólumokat saját kampányában: tavaly májusban egy milánói nagygyűlésén számos szentet idézett meg, akik a kampányban majd segíteni fogják, és teátrálisan megcsókolt egy rózsafüzért:

 

a genovai érsek szerint ugyanakkor „Isten megidézése saját célra nagyon veszélyes”.

 

A rózsafüzér csókolgatása többször is előjött, ugyanezt tette az EP-választás éjszakáján is, de a szélsőjobboldali Lega párt elnöke például újévi üzenetét is rózsafüzérbe csomagolva adta át az olaszoknak a Facebookon. Ebben azt ígérte, „Isten és Mária szeplőtelen szívének segedelmével” mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaadja az olaszoknak a munkát, a nyugalmat és a biztonságot, a családoknak a reményt és a jövőt, a fiataloknak a jogaikat, mindezt Salvini tenné „a Szabadság gyakran visszautasított, legfelsőbb elve nevében”.

 

BORÍTÓKÉP: Matteo Salvini / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás