A pápa szerint joguk van a melegeknek is arra, hogy családot alapítsanak

Szerző: Techet Péter
2020.10.21. 20:12

Miközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik, egy szerdán bemutatott filmben a pápa kijelenti: a melegeknek is joguk van arra, hogy családot alkossanak. Ezzel Ferenc pápa gyakorlatilag a baloldali kormány tervei mellett állt ki.

A pápa szerint joguk van a melegeknek is arra, hogy családot alapítsanak

Szerdán mutatták be Jevgenyij Afinevszkij rendező (nyitóképen) dokumentumfilmjét Ferenc pápáról egy római filmfesztiválon. A film gyakorlatilag Ferenc pápával készült interjúkból áll össze, amelyekben a katolikus egyházfő vallási és politikai témákról mondja el véleményét. Ezek között merül fel a homoszexualitás kérdése, különösen a bejegyzett élettársi kapcsolaté, ami Olaszországban 2016 óta lehetséges.

A szerdán bemutatott filmben Ferenc pápa kiáll amellett, hogy lehessen engedélyezni azonos nemű párok számára is a bejegyzett élettársi kapcsolatot. Ferenc pápa azt mondja, hogy

„a homoszexuális embereknek joguk van arra, hogy családban legyenek. Ök is Isten gyermekei, joguk van a családhoz“.

Ezért azt szorgalmazza, hogy „törvényt kell alkotni a bejegyzett élettársi kapcsolatról“, ugyanis ebben az esetben „[a homoszexuálisokat] is lefedi a törvény“.

Amikor a filmben a pápa beszél egy homoszexuális párral, akik a közös gyereküket el szeretnék vinni a helyi plébániára, Ferenc azt tanácsolja nekik, hogy tegyék ezt „az emberek előítéletén túlemelkedve“.

A film szerdai római bemutatóján részt vett a chilei Juan Carlos Cruz is, aki gyerekként volt egy chilei pap áldozata. Cruz a pápával személyesen is találkozott, ahol a homoszexuális férfinak azt mondta:

„Isten teremtett téged melegnek, és így is szeret“,

és hozzátette: „nem csak Isten szeret téged, de a pápa is“.

Noha Olaszországban jelenleg már élhetnek élettársi kapcsolatban melegek is, éppen jelenleg zajlik vita a baloldali Demokratákhoz (PD) tartozó Alessandro Zan törvényjavaslatáról, ami

szigorúbban büntetné a homofóbiát.

Gyakorlatilag Zan a közösség elleni izgatás büntetőjogi tényállásainál a nemzetiség vagy vallás ellen irányuló gyülöletbeszéd mellé felvenné a szexuális orientációt is.

A BALKÖZÉP DEMOKRATA PÁRTHOZ TARTOZÓ ALESSANDRO ZAN TÖRVÉNYBEN SZERETNÉ TILTANI A HOMOFÓB BESZÉDET, A KRITIKUSAI SZERINT VISZONT EZ KORLÁTOZNÁ A SZABAD VÉLEMÉNYNYILVÁNÍTÁST. FOTÓ: AZ / FB

A törvényjavaslatot azonban a PD soraiból is bírálták egyesek, mondván az lehetőséget adhat a szólásszabadság alkotmányos jogának korlátozására, amennyiben a melegek kapcsán semmiféle elítélő kijelentés nem lenne tehető ezután.

A törvényjavaslatot már augusztusban is benyújtották az olasz parlamentben, de akkor a szélsőjobboldali Lega és a neofasiszta Olaszország Fivérei párt sikeresen tudta – módosítókkal és elhúzott bizottsági ülésekkel – megakadályozni az elfogadását.

NYITÓKÉP: Jevgenyij Afinevszkijjel találkozott kedden Ferenc pápa Rómában / Evgeny Afineevsky, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek