+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 9. hétfő, 15:21
Úgy volt, hogy májusra tolják a tisztújítást a Jobbikban, de az elnökség most mégis inkább január 25-én megtartaná azt. Jakab Péter újraindul, de módosít a feltételein.

Miután november elején meghiúsult a Jobbik rendkívüli tisztújító kongresszusa, úgy tűnt, hogy májusig várnak a rendes tisztújítással.

 

Most azonban a párt elnöksége mégis korábban, már január 25-én sort kerítene erre

 

– értesült az Azonnali. Kérdésünkre a dátumot megerősítette a Jobbik sajtóosztálya is. Igaz, ahhoz, hogy a párt ténylegesen előbb tarthassa meg a tisztújítást, ahhoz még előtte a Jobbik országos választmányának is rá kell bólintania.

 

Na de miért maradt el a tisztújítás legutóbb?

 

Pár hónapja úgy tűnt, egyenes út vezet Jakab Péter számára a Jobbik-elnökséghez, aki már a párt parlamenti frakcióvezetését is átvette. A Jobbik időközben legnépszerűbbé és legismertebbé arcává váló Jakab ugyanakkor két feltételt szabott a vezetés elvállalásához: egyrészt szerette volna, ha mandátuma nem két, hanem két és fél évre szólhat, másrészt ragaszkodott ahhoz, hogy az általa megjelölt párttagok kerüljenek az elnökségbe. Így Jakab elnökhelyettesként Gyöngyösi Mártonra, alelnökként Lukács Lászlóra, Dudás Róbertre, Balassa Péterre, Nunkovics Tiborra, Szilágyi Györgyre és Z. Kárpát Dánielre számított volna. 

 

Ám végül a Jobbik választmányi ülésének küldöttei nem támogatták, hogy az újonnan megválasztandó országos elnökség mandátumát két és fél évre hosszabbítsák meg úgy, hogy az a 2022-es országgyűlési választások után járjon le. A párt közleményben jelezte: mivel Jakab Péter elnökjelölt a jelöltség elvállalását előzetesen ehhez az alapszabály-módosításhoz kötötte, így ígéretét betartva visszalépett az elnökjelöltségtől.

 

Ennek az lett a vége, hogy az országos választmány felkérte az országos elnökséget, hogy vonja vissza a november 9-re kitűzött tisztújító kongresszust, és töltse ki az eredeti, 2020 májusáig szóló mandátumát. A kérésnek az elnökség eleget tett, így úgy tűnt, csak tavasszal lesz tisztújítás.

 

Jakab Péternek megint lesznek feltételei, de rugalmasabbak

 

Bármikor is tartson tisztújító kongresszust a Jobbik, a soron következőn elindul elnökjelöltként – így válaszolt Jakab Péter az Azonnali kérdésére, hogy ismét megmérettetné-e magát hozzátéve, ő még nem értesült arról hivatalosan, mégis lesz rendkívüli tisztújítás. Hangsúlyozta: feltételei lesznek továbbra is, mert meggyőződése, hogy nem pozíciót, hanem feladatot vállal, amit pedig csak ezekkel együtt tud felelőséggel elvállalni.

 

Ugyanakkor a korábbi feltételein változtatni fog, rugalmasabbakat fog szabni az eddigieknél, de hogy ezek mik lesznek, azt a tagsággal fogja először közölni.

 

Hogy mi volt számára annak tanulsága, hogy legutóbb nem fogadta el a választmány a feltételeit, arra úgy válaszolt: az, hogy ez megosztotta a küldötteket. „Miután a szándéknyilatkozatomban azt mondtam, hogy minden eszközzel őrzöm a párt egységét, ezért abban a helyzetben az volt a helyes, hogy az egység érdekében eggyel hátrébb lépjek. Ha a közösség majd azt kívánja, lépjek egyet előre, azt is meg fogom tenni”.

 

Az Azonnali a Jakabbal szemben a legutóbb indulni szándékozó Varga-Damm Andreát is kereste, hogy újraindulna-e. Varga-Damm, aki szintén az Azonnalitól hallotta először a konkrét januári dátumot, úgy fogalmazott: még nem tudja. Ha lát olyan érték- és munkaalapú törekvést párton belül arra, hogy önálló arculatot, utat építsenek a társadalom bizalmának növelésére, akkor ebben segít – akár valamilyen vezetői pozícióból is. Ha nem, akkor megmarad országgyűlési képviselő.

 

Példaként a DK-t említette, amely párt szerinte saját identitását erősítő munkát kíván végezni. „Ha már látunk másnál is ilyen törekvést, akkor a Jobbikban is fel kell gyorsítani az önálló identitás építését és a világos tiszta üzenetek megfogalmazását” – mondta Varga-Damm az Azonnalinak.

 

Legutóbb egyébként Jakab Péteren és Varga-Damm Andreán kívül a nyilvánosság előtt kevéssé ismert erdélyi politikusuk, Lokody Levente is elindult a Jobbik-elnökségért.

 

A végül meghiúsult legutóbbi tisztújítás előtt az Azonnali Jakab Péterrel és Varga-Damm Andreával is készített interjút jelöltségük kapcsán. Egyébként azt, hogy a Jobbik novemberben nem választotta elnökké Jakabot, Vona Gábor, a párt volt elnöke is sajnálta, erről az Azonnalinak adott interjúban beszélt.

 

FOTÓ: Jakab Péter / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Többször is meg kellett szakítani az új választást követelő lakosok miatt az ülést Gödön, mielőtt sikerült volna újabb 30 napra felfüggeszteni a momentumos polgármestert, Balogh Csabát.

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás