+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 6. hétfő, 15:43
Már csak két és fél hét van hátra a Jobbik januári tisztújításáig, ám eddig Jakab Péter frakcióvezetőn kívül csak egy kevéssé ismert határon túli politikusuk jelezte: ő is a párt elnöke lenne.

A Jobbik frakcióját vezető Jakab Péter mellett eddig egyelőre csak a nyilvánosság előtt kevéssé ismert erdélyi Lokody Levente jelentette be, indulna a párt elnöki posztjáért – tudta meg az Azonnali. Lokody ezt közösségi oldalán is tudatta vasárnap. 

 

Mint az Azonnali megírta, a Jobbik tisztújítása nem alakult eddig zökkenőmentesen. A párt elnöksége még a Jobbik számára tragikusnak bizonyuló tavaly májusi EP-választás eredmény miatt – amelyet követően a korábbi három helyett már csak egy képviselőjük jutott az EP-be – jelentette be: előrehozott tisztújítást tartanak. A novemberre tervezett tisztújítás előtt egészen biztosnak tűnt, hogy bár Lokody és a párt országgyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea is ringbe szállt az elnökségért (vele ennek kapcsán nagyinterjút is készítettünk), de Jakab Péter lesz a befutó.

 

Ám a párt választmánya végül leszavazta Jakab feltételeit,

 

vagyis például azt, hogy két év helyett két és fél éves mandátumot kapjon elnökként. Jakab emellett azt is szerette volna, hogy ő egyedül jelölhesse ki az alelnökeit.

 

Így végül az elnökség úgy döntött: mégse legyen novemberben tisztújítás, csak 2020 tavaszán, mikor egyébként is esedékes lenne. Ám a történet itt nem ért véget, ugyanis mint az Azonnali elsőként megírta,

 

az elnökség decemberben mégis úgy döntött: előbb, január 25-én legyen tisztújítás.

 

Ekkor Jakab Péter azt nyilatkozta az Azonnalinak: mindenképp megméretteti magát, ám korábbi feltételein enyhíteni fog. Hogy pontosan mik lesznek azok, azt nem kívánta elárulni, mondván majd a tagsággal fogja először megosztani őket.

 

A mostani tisztújításon egyébként elindul Varga-Damm Andrea is, ám ezúttal nem az elnöki posztra, pályázik, hanem az egyik alelnökire.

 

Jakab kapcsán Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, aki azóta a pártpolitikai karrier helyett a vloggerséget választotta, úgy fogalmazott az Azonnalinak: bár a mostani elnököt, Sneider Tamást is jónak tartja, hibázott a párt, hogy nem választották meg Jakabot, szükség lenne az ő lendületére. 

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás