+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 6. hétfő, 15:43
Már csak két és fél hét van hátra a Jobbik januári tisztújításáig, ám eddig Jakab Péter frakcióvezetőn kívül csak egy kevéssé ismert határon túli politikusuk jelezte: ő is a párt elnöke lenne.

A Jobbik frakcióját vezető Jakab Péter mellett eddig egyelőre csak a nyilvánosság előtt kevéssé ismert erdélyi Lokody Levente jelentette be, indulna a párt elnöki posztjáért – tudta meg az Azonnali. Lokody ezt közösségi oldalán is tudatta vasárnap. 

 

Mint az Azonnali megírta, a Jobbik tisztújítása nem alakult eddig zökkenőmentesen. A párt elnöksége még a Jobbik számára tragikusnak bizonyuló tavaly májusi EP-választás eredmény miatt – amelyet követően a korábbi három helyett már csak egy képviselőjük jutott az EP-be – jelentette be: előrehozott tisztújítást tartanak. A novemberre tervezett tisztújítás előtt egészen biztosnak tűnt, hogy bár Lokody és a párt országgyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea is ringbe szállt az elnökségért (vele ennek kapcsán nagyinterjút is készítettünk), de Jakab Péter lesz a befutó.

 

Ám a párt választmánya végül leszavazta Jakab feltételeit,

 

vagyis például azt, hogy két év helyett két és fél éves mandátumot kapjon elnökként. Jakab emellett azt is szerette volna, hogy ő egyedül jelölhesse ki az alelnökeit.

 

Így végül az elnökség úgy döntött: mégse legyen novemberben tisztújítás, csak 2020 tavaszán, mikor egyébként is esedékes lenne. Ám a történet itt nem ért véget, ugyanis mint az Azonnali elsőként megírta,

 

az elnökség decemberben mégis úgy döntött: előbb, január 25-én legyen tisztújítás.

 

Ekkor Jakab Péter azt nyilatkozta az Azonnalinak: mindenképp megméretteti magát, ám korábbi feltételein enyhíteni fog. Hogy pontosan mik lesznek azok, azt nem kívánta elárulni, mondván majd a tagsággal fogja először megosztani őket.

 

A mostani tisztújításon egyébként elindul Varga-Damm Andrea is, ám ezúttal nem az elnöki posztra, pályázik, hanem az egyik alelnökire.

 

Jakab kapcsán Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, aki azóta a pártpolitikai karrier helyett a vloggerséget választotta, úgy fogalmazott az Azonnalinak: bár a mostani elnököt, Sneider Tamást is jónak tartja, hibázott a párt, hogy nem választották meg Jakabot, szükség lenne az ő lendületére. 

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik.

Ez az egyik legrosszabb mutató nemzetközi összehasonlításban. Ugyanakkor a magyarok döntő többsége biztos benne, hogy felismeri az álhíreket – de másokból ezt már nem nézi ki.

Budapestet ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás