Jobbik-tisztújítás: eddig csak egyetlen kihívója van Jakab Péternek

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.06. 15:43

Már csak két és fél hét van hátra a Jobbik januári tisztújításáig, ám eddig Jakab Péter frakcióvezetőn kívül csak egy kevéssé ismert határon túli politikusuk jelezte: ő is a párt elnöke lenne.

Jobbik-tisztújítás: eddig csak egyetlen kihívója van Jakab Péternek

A Jobbik frakcióját vezető Jakab Péter mellett eddig egyelőre csak a nyilvánosság előtt kevéssé ismert erdélyi Lokody Levente jelentette be, indulna a párt elnöki posztjáért – tudta meg az Azonnali. Lokody ezt közösségi oldalán is tudatta vasárnap. 

Mint az Azonnali megírta, a Jobbik tisztújítása nem alakult eddig zökkenőmentesen. A párt elnöksége még a Jobbik számára tragikusnak bizonyuló tavaly májusi EP-választás eredmény miatt – amelyet követően a korábbi három helyett már csak egy képviselőjük jutott az EP-be – jelentette be: előrehozott tisztújítást tartanak. A novemberre tervezett tisztújítás előtt egészen biztosnak tűnt, hogy bár Lokody és a párt országgyűlési képviselője, Varga-Damm Andrea is ringbe szállt az elnökségért (vele ennek kapcsán nagyinterjút is készítettünk), de Jakab Péter lesz a befutó.

Ám a párt választmánya végül leszavazta Jakab feltételeit,

vagyis például azt, hogy két év helyett két és fél éves mandátumot kapjon elnökként. Jakab emellett azt is szerette volna, hogy ő egyedül jelölhesse ki az alelnökeit.

Így végül az elnökség úgy döntött: mégse legyen novemberben tisztújítás, csak 2020 tavaszán, mikor egyébként is esedékes lenne. Ám a történet itt nem ért véget, ugyanis mint az Azonnali elsőként megírta,

az elnökség decemberben mégis úgy döntött: előbb, január 25-én legyen tisztújítás.

Ekkor Jakab Péter azt nyilatkozta az Azonnalinak: mindenképp megméretteti magát, ám korábbi feltételein enyhíteni fog. Hogy pontosan mik lesznek azok, azt nem kívánta elárulni, mondván majd a tagsággal fogja először megosztani őket.

A mostani tisztújításon egyébként elindul Varga-Damm Andrea is, ám ezúttal nem az elnöki posztra, pályázik, hanem az egyik alelnökire.

Jakab kapcsán Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, aki azóta a pártpolitikai karrier helyett a vloggerséget választotta, úgy fogalmazott az Azonnalinak: bár a mostani elnököt, Sneider Tamást is jónak tartja, hibázott a párt, hogy nem választották meg Jakabot, szükség lenne az ő lendületére. 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek