+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 5. csütörtök, 15:59
Mit szól ahhoz, hogy nem lett Jobbik-elnök Jakab Péter? És miért szavazna a győriek helyében az ott elinduló budapesti vloggerre? Az újabb törvényjavaslatot kezdeményező ex-Jobbik-elnök Vona Gábor erre mind válaszolt az Azonnalinak.
Közvetlenül válasszák meg a köztársasági elnököt, a legfőbb ügyészt és a médiahatóság vezetőjét!

 

– ezt javasolta a politikusból vloggerré lett Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány elnökeként csütörtöki sajtótájékoztatóján. Vona szerint a felsorolt tisztségekről ötévente, az önkormányzati választással egy időben kellene dönteni, nem pedig az országgyűlési választásokon, amely sokkal inkább szól a pártpolitikáról. Szerinte így megakadályozható lenne, hogy egy politikai erő, ha kétharmados felhatalmazást is kap, „mindent vigyen”.

 

Vona Gábornak nem ez az első javaslata: arról, hogy politikai pártok ne indulhassanak az önkormányzati választásokon, már beadott egy törvényjavaslatot, ám ezt egyetlen párt sem karolta fel. Második javaslatát pedig – ami arról szól, hogy legyen egy emléknapja a cigány hősöknek is – éppen csütörtökön küldte szét a parlamenti frakcióknak, illetve független politikusoknak.

 

Ebben ő március 20-át, a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom napját jelölte meg az emléknap dátumaként, miután a székelyföldi nagyvárosban 1990-ben ezen a napon az anyanyelvi oktatásért tüntető erdélyi magyarokra románok támadtak rá a román kormányerők támogatásával. Ekkor történt, hogy a környékről magyar nemzetiségű cigányok érkeztek megvédeni a magyarokat. Vona szerint bár érdemes lenne ezért erre a napra tenni az emlékezést, de más dátumnak is örülne, ha az megvalósul.

 

Vona Gábor sajtótájékoztatója után az Azonnalinak interjút is adott. Elmondta, ugyan egy picit bízott abban, hogy a pártmentes önkormányzatokról szóló javaslata az Országgyűlés elé kerülhet, de illuziói nem voltak, nem ettől remélte az áttörést, hanem inkább a második, cigány hősök emléknapját célzó javaslatától. „Megmondom őszintén, itt most a kormánypárt részéről is számítok segítségre. Éltem én már át olyat még jobbikos politikusként, hogy volt egy javaslatom, amivel nem foglalkoztak, majd eltelt valamennyi idő, és saját néven beadták.” A felvetésre, hogy az ügy érdekében a fideszes Farkas Flóriánt is megkeresné-e, úgy válaszolt: jelen pillanatban nem hiszi, hogy őt lenne a legszerencsésebb megkeresni, mert bár országgyűlési képviselő, most veszítette el tisztségét a cigányság közéleti fórumán, az Országos Roma Önkormányzatban.

 

„De ha Farkas Flórián úgy érzi, hogy ezt szeretné benyújtani, én nem fogok keresztbe feküdni ennek.”

 

Hangsúlyozta: bárkinek örülne, ha benyújtaná, Orbán Viktortól Gyurcsány Ferencen át Jakab Péterig.

 

Nagyon alacsony a mérce Győrben

 

Vona javaslatát többek közt az az Ábrahám Róbert is támogatja, aki Győrben elindul az időközi polgármester-választáson. Vona Ábrahám polgármester-jelöltségével kapcsolatban azt mondta: érez egy kis médiahackszagot, de ettől függetlenül viccesnek tartja, és őt elég kreatívnak ahhoz, hogy megbolygassa a győri viszonyokat. Hogy ő a győriek helyében szavazna-e Ábrahámra, arra azt mondta, nem ismeri a többi jelöltet, Ábrahámot igen, ezért voksolna rá. 

 

Vona egyébként úgy látja, éppen az lesz a médiahack, hogy sokan azt hiszik, elfogja viccelni Ábrahám a jelöltségét, pedig nem, még programja is lesz. Hozzátette: ha bárki felháborodik azon, hogy egy Budapesten élő vlogger indul Győrben, akkor gondoljon arra, hogy

 

ami a városban az elmúlt időszakban történt, ahhoz képest most minden előrelépés lehet, „nagyon alacsonyan van Győrben a mérce jelenleg”.

 

Sneider jó, de Jakab lendülete kéne

 

Ha már Vona említette Jakabot, az Azonnali arra is rákérdezett, mit szól ahhoz, hogy mégsem lett belőle a Jobbik elnöke. A vlogger szerint ugyanis Jakab jó választás lett volna. 

 

„Ami késik, nem múlik” – értékelte Vona a helyzetet. Hangsúlyozta: alapvetően nem szereti kommentálni a Jobbik ügyeit, nem tartja elegánsnak, de szerinte hiba volt, hogy nem választották meg Jakabot. „Úgy éreztem, párton belül és párton kívül is van igény a Péter elnökké választására, nagyon népszerű politikussá vált és a Jobbiknak most szüksége van egy lendületes vezetőre”.

 

Vona egyébként a jelenlegi Jobbik-elnök, Sneider Tamás elnökségét is jónak tartja, ugyanis bár nem volt látványos a munkája, de megmentette a pártot attól, hogy bedarálja a kormány.

 

Vona szerint viszont most egy olyan vezető kell a Jobbiknak, aki nemcsak megőrzi azt, ami van, de lendületet is tud adni. A felvetésre, hogy Jakabot azzal kritizálták, hogy sokat akart, mert hosszabb mandátumot kért, és azt, hogy ő dönthesse el, kik az alelnöki, úgy reagált: ő azért megértő ezzel, mert annak idején Jobbik-elnökként volt, hogy ő is volt, hogy megvétózta egy-egy alelnök indulását. Igaz, bár a vétózást nem bánta meg, de volt olyan érintett, akitől bocsánatot kért miatta. Igaz, például Novák Elődtől nem, mert annyira más volt a jövőképük, hogy vele nem tudta volna összetartani a pártot.

 

Így Vona szerint ha Jakab elvállalja az elnökséget – amit eredetileg nem szeretett volna –, akkor meg kell neki adni azt a szabadságot, amit kér, hogy nyugodtan tudjon dolgozni.

 

Végül, hogy megkönnnyebbülés volt-e neki kilépni a Jobbikból, azt mondta, semmit nem érzett már, mert ezt a döntést még év elején hozta meg, de Sneider Tamás kérésére csak a két idei választás után lett hivatalos. „Úgy érzem, jó szívvel. kölcsönös tisztelet és szeretet mellett váltunk el. Ez nem egy szakítás volt, hanem úgy éreztem, hogy elvégeztem, amit tudtam a pártpolitikában.”

 

Vona feláll a Nélküldre, de nem zavarja, ha más nem

 

Vona Gábort arról is kérdezte az Azonnali, mit szól ahhoz, hogy Romániában nemzeti ünnep lehet a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e. „A javaslat rossz, pontosan az ellenkező irányba visz, mint amerre haladnunk kéne. Trianon jövőre százéves lesz. Jól láthatóan a magyarságban ez a seb a mai napig nem gyógyult be, és hogyan is tehetné, ha sok esteben azt látjuk, másodrendű állampolgárokként kezelik őket?”

 

Egyébként attól tart, hogy „a hülyék vagy a hangosabbak fogják tematizálni ezt a vitát mindkét oldalon, és el fog halkulni a józan hang”.

 

Szerinte ilyenkor az lenne a jó, ha nem a magyar kormánynak, hanem a román politika józanabb részének volna annyi ereje, hogy megállt parancsoljon. Hiszen a magyar diplomácia hiszen kényszerpályán lesz, tiltakoznia kell.   

 

Hozzátette: az itthoni, „Nélküled” című szám körüli balhé is azt igazolta, még sok a zavar a fejekben. Hogy ő felállt volna-e a dalra, arra azt mondta: mindig is felállt rá. Elmondta, amikor Jobbik-elnök lett, és 2007-ben megjelent ez a szám, amit akkor még kevesen ismertek, ő annyira megszerette, hogy megkért egy ceglédi énekesnőt, hogy kísérje el őt az országjárására, és mindig ezzel a dallal kezdődtek az előadásai. Hozzátette: a másik oldalról azt nem érti, hogy az, ha valaki ülve marad alatta, az miért zavaró, „ez nem a Himnusz, nem a Szózat, tehát nincs ilyen jellegű kötelezettsége, és bár én nem értek ezzel egyet, de elfogadom azt, ha valakinek ez a dal nem azt jelenti, mint nekem”. 

 

Legyenek-e huszonkét éves helyettes államtitkárok?

 

Vona Gábor szerint az, hogy valaki huszonkét évesen helyettes államtitkár, nem szerencsés, plána az nem, hogy ha a kedvéért törvényt módosítanak. Elmondta, annyi mindent élt már át az ország,

 

hogy felháborodni már nem tudott ezen, „inkább csak egy fanyar mosoly jelent meg az arcomon”. 

 

Szerinte a kormány célja, hogy szeretne minden áron fiatal női politikusokat felmutatni, „hiszen két dolog kezd ráégni a Fideszre: hogy az idősek pártja, meg hogy egy kanbuli”. Ugyanakkor szerinte a kormánypárt kezdeményezése most visszafelé sült el. Mert bár szerinte lehet, hogy tehetséges és alkalmas Rácz Zsófia, de várnia kellett volna 1-2 évet, megszerezni a diplomáját, és utána elfogadni ezt a pozíciót. 

 

E-rollerek: azelőtt kéne lépni, hogy baj történik

 

Végül az Azonnali arról is kérdezte Vonát, kipróbálta-e már az elektromos rollereket. Elmondta, egyelőre megkíméli ettől Budapest forgalmát, egyébként sem érezné magát biztonságban. Bár ő örül az elektromos rollereknek, de a szisztémát, miszerint elhagyott rollerekbe botlik az ember, nem érti.

 

„Nekem ez olyan, mintha egy apokaliptikus film forgatásába csöppennék.”

 

Hogy hogyan kéne a használatukat szabályozni, arra azt mondta, nem akar mindenhez is érteni, de valamit kellene velük kezdeni mindenképp. „Jó lenne, ha erről a kérdésről nem akkor kezdenének el beszélgetni a döntéshozók, ha már valami baj történt.”

 

FOTÓ: Második Reformkor Alapítvány

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula szerint ha jelöltjüknek ugyanannyi médiát adnának, mint a többieknek, mi is csodálkoznánk az eredményen.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás