Vona Gábor: Attól tartok, a hülyék vagy a hangosak fogják tematizálni a Trianon-vitát

Szerző: Hutter Marianna
2019.12.05. 15:59

Mit szól ahhoz, hogy nem lett Jobbik-elnök Jakab Péter? És miért szavazna a győriek helyében az ott elinduló budapesti vloggerre? Az újabb törvényjavaslatot kezdeményező ex-Jobbik-elnök Vona Gábor erre mind válaszolt az Azonnalinak.

Vona Gábor: Attól tartok, a hülyék vagy a hangosak fogják tematizálni a Trianon-vitát
Közvetlenül válasszák meg a köztársasági elnököt, a legfőbb ügyészt és a médiahatóság vezetőjét!

– ezt javasolta a politikusból vloggerré lett Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány elnökeként csütörtöki sajtótájékoztatóján. Vona szerint a felsorolt tisztségekről ötévente, az önkormányzati választással egy időben kellene dönteni, nem pedig az országgyűlési választásokon, amely sokkal inkább szól a pártpolitikáról. Szerinte így megakadályozható lenne, hogy egy politikai erő, ha kétharmados felhatalmazást is kap, „mindent vigyen”.

Vona Gábornak nem ez az első javaslata: arról, hogy politikai pártok ne indulhassanak az önkormányzati választásokon, már beadott egy törvényjavaslatot, ám ezt egyetlen párt sem karolta fel. Második javaslatát pedig – ami arról szól, hogy legyen egy emléknapja a cigány hősöknek is – éppen csütörtökön küldte szét a parlamenti frakcióknak, illetve független politikusoknak.

Ebben ő március 20-át, a marosvásárhelyi magyarellenes pogrom napját jelölte meg az emléknap dátumaként, miután a székelyföldi nagyvárosban 1990-ben ezen a napon az anyanyelvi oktatásért tüntető erdélyi magyarokra románok támadtak rá a román kormányerők támogatásával. Ekkor történt, hogy a környékről magyar nemzetiségű cigányok érkeztek megvédeni a magyarokat. Vona szerint bár érdemes lenne ezért erre a napra tenni az emlékezést, de más dátumnak is örülne, ha az megvalósul.

Vona Gábor sajtótájékoztatója után az Azonnalinak interjút is adott. Elmondta, ugyan egy picit bízott abban, hogy a pártmentes önkormányzatokról szóló javaslata az Országgyűlés elé kerülhet, de illuziói nem voltak, nem ettől remélte az áttörést, hanem inkább a második, cigány hősök emléknapját célzó javaslatától. „Megmondom őszintén, itt most a kormánypárt részéről is számítok segítségre. Éltem én már át olyat még jobbikos politikusként, hogy volt egy javaslatom, amivel nem foglalkoztak, majd eltelt valamennyi idő, és saját néven beadták.” A felvetésre, hogy az ügy érdekében a fideszes Farkas Flóriánt is megkeresné-e, úgy válaszolt: jelen pillanatban nem hiszi, hogy őt lenne a legszerencsésebb megkeresni, mert bár országgyűlési képviselő, most veszítette el tisztségét a cigányság közéleti fórumán, az Országos Roma Önkormányzatban.

„De ha Farkas Flórián úgy érzi, hogy ezt szeretné benyújtani, én nem fogok keresztbe feküdni ennek.”

Hangsúlyozta: bárkinek örülne, ha benyújtaná, Orbán Viktortól Gyurcsány Ferencen át Jakab Péterig.

Nagyon alacsony a mérce Győrben

Vona javaslatát többek közt az az Ábrahám Róbert is támogatja, aki Győrben elindul az időközi polgármester-választáson. Vona Ábrahám polgármester-jelöltségével kapcsolatban azt mondta: érez egy kis médiahackszagot, de ettől függetlenül viccesnek tartja, és őt elég kreatívnak ahhoz, hogy megbolygassa a győri viszonyokat. Hogy ő a győriek helyében szavazna-e Ábrahámra, arra azt mondta, nem ismeri a többi jelöltet, Ábrahámot igen, ezért voksolna rá. 

Vona egyébként úgy látja, éppen az lesz a médiahack, hogy sokan azt hiszik, elfogja viccelni Ábrahám a jelöltségét, pedig nem, még programja is lesz. Hozzátette: ha bárki felháborodik azon, hogy egy Budapesten élő vlogger indul Győrben, akkor gondoljon arra, hogy

ami a városban az elmúlt időszakban történt, ahhoz képest most minden előrelépés lehet, „nagyon alacsonyan van Győrben a mérce jelenleg”.

Sneider jó, de Jakab lendülete kéne

Ha már Vona említette Jakabot, az Azonnali arra is rákérdezett, mit szól ahhoz, hogy mégsem lett belőle a Jobbik elnöke. A vlogger szerint ugyanis Jakab jó választás lett volna. 

„Ami késik, nem múlik” – értékelte Vona a helyzetet. Hangsúlyozta: alapvetően nem szereti kommentálni a Jobbik ügyeit, nem tartja elegánsnak, de szerinte hiba volt, hogy nem választották meg Jakabot. „Úgy éreztem, párton belül és párton kívül is van igény a Péter elnökké választására, nagyon népszerű politikussá vált és a Jobbiknak most szüksége van egy lendületes vezetőre”.

Vona egyébként a jelenlegi Jobbik-elnök, Sneider Tamás elnökségét is jónak tartja, ugyanis bár nem volt látványos a munkája, de megmentette a pártot attól, hogy bedarálja a kormány.

Vona szerint viszont most egy olyan vezető kell a Jobbiknak, aki nemcsak megőrzi azt, ami van, de lendületet is tud adni. A felvetésre, hogy Jakabot azzal kritizálták, hogy sokat akart, mert hosszabb mandátumot kért, és azt, hogy ő dönthesse el, kik az alelnöki, úgy reagált: ő azért megértő ezzel, mert annak idején Jobbik-elnökként volt, hogy ő is volt, hogy megvétózta egy-egy alelnök indulását. Igaz, bár a vétózást nem bánta meg, de volt olyan érintett, akitől bocsánatot kért miatta. Igaz, például Novák Elődtől nem, mert annyira más volt a jövőképük, hogy vele nem tudta volna összetartani a pártot.

Így Vona szerint ha Jakab elvállalja az elnökséget – amit eredetileg nem szeretett volna –, akkor meg kell neki adni azt a szabadságot, amit kér, hogy nyugodtan tudjon dolgozni.

Végül, hogy megkönnnyebbülés volt-e neki kilépni a Jobbikból, azt mondta, semmit nem érzett már, mert ezt a döntést még év elején hozta meg, de Sneider Tamás kérésére csak a két idei választás után lett hivatalos. „Úgy érzem, jó szívvel. kölcsönös tisztelet és szeretet mellett váltunk el. Ez nem egy szakítás volt, hanem úgy éreztem, hogy elvégeztem, amit tudtam a pártpolitikában.”

Vona feláll a Nélküldre, de nem zavarja, ha más nem

Vona Gábort arról is kérdezte az Azonnali, mit szól ahhoz, hogy Romániában nemzeti ünnep lehet a trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e. „A javaslat rossz, pontosan az ellenkező irányba visz, mint amerre haladnunk kéne. Trianon jövőre százéves lesz. Jól láthatóan a magyarságban ez a seb a mai napig nem gyógyult be, és hogyan is tehetné, ha sok esteben azt látjuk, másodrendű állampolgárokként kezelik őket?”

Egyébként attól tart, hogy „a hülyék vagy a hangosabbak fogják tematizálni ezt a vitát mindkét oldalon, és el fog halkulni a józan hang”.

Szerinte ilyenkor az lenne a jó, ha nem a magyar kormánynak, hanem a román politika józanabb részének volna annyi ereje, hogy megállt parancsoljon. Hiszen a magyar diplomácia hiszen kényszerpályán lesz, tiltakoznia kell.   

Hozzátette: az itthoni, „Nélküled” című szám körüli balhé is azt igazolta, még sok a zavar a fejekben. Hogy ő felállt volna-e a dalra, arra azt mondta: mindig is felállt rá. Elmondta, amikor Jobbik-elnök lett, és 2007-ben megjelent ez a szám, amit akkor még kevesen ismertek, ő annyira megszerette, hogy megkért egy ceglédi énekesnőt, hogy kísérje el őt az országjárására, és mindig ezzel a dallal kezdődtek az előadásai. Hozzátette: a másik oldalról azt nem érti, hogy az, ha valaki ülve marad alatta, az miért zavaró, „ez nem a Himnusz, nem a Szózat, tehát nincs ilyen jellegű kötelezettsége, és bár én nem értek ezzel egyet, de elfogadom azt, ha valakinek ez a dal nem azt jelenti, mint nekem”. 

Legyenek-e huszonkét éves helyettes államtitkárok?

Vona Gábor szerint az, hogy valaki huszonkét évesen helyettes államtitkár, nem szerencsés, plána az nem, hogy ha a kedvéért törvényt módosítanak. Elmondta, annyi mindent élt már át az ország,

hogy felháborodni már nem tudott ezen, „inkább csak egy fanyar mosoly jelent meg az arcomon”. 

Szerinte a kormány célja, hogy szeretne minden áron fiatal női politikusokat felmutatni, „hiszen két dolog kezd ráégni a Fideszre: hogy az idősek pártja, meg hogy egy kanbuli”. Ugyanakkor szerinte a kormánypárt kezdeményezése most visszafelé sült el. Mert bár szerinte lehet, hogy tehetséges és alkalmas Rácz Zsófia, de várnia kellett volna 1-2 évet, megszerezni a diplomáját, és utána elfogadni ezt a pozíciót. 

E-rollerek: azelőtt kéne lépni, hogy baj történik

Végül az Azonnali arról is kérdezte Vonát, kipróbálta-e már az elektromos rollereket. Elmondta, egyelőre megkíméli ettől Budapest forgalmát, egyébként sem érezné magát biztonságban. Bár ő örül az elektromos rollereknek, de a szisztémát, miszerint elhagyott rollerekbe botlik az ember, nem érti.

„Nekem ez olyan, mintha egy apokaliptikus film forgatásába csöppennék.”

Hogy hogyan kéne a használatukat szabályozni, arra azt mondta, nem akar mindenhez is érteni, de valamit kellene velük kezdeni mindenképp. „Jó lenne, ha erről a kérdésről nem akkor kezdenének el beszélgetni a döntéshozók, ha már valami baj történt.”

FOTÓ: Második Reformkor Alapítvány

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek