A Jobbiknak kell lennie Magyarország legnagyobb szakszervezetének! Jakab Péter az Azonnalinak

2019.10.30. 08:19

Gondolta-e volna, hogy zsidó származásúként valaha a Jobbik vezetésére pályázhat? Miért vesztette el a „cigánybűnözés” az etnikai jellegét? Fog-e a Jobbik nevet váltani? Vissza tudja-e adni a Jobbik lelkét, amit Vona Gábor szerint elvett a néppártosodás? Mit szól Hadházy Ákos lófaszozós táblájához, mikor ő maga is keményen beszólogat a fideszeseknek? Nagyinterjú Jakab Péterrel, aki pont szerda reggel jelentette be: mégsem indul pártelnöknek a Jobbikban.

A Jobbiknak kell lennie Magyarország legnagyobb szakszervezetének! Jakab Péter az Azonnalinak

DISCLAIMER: Az alábbi interjú még azelőtt készült, mielőtt kiderült volna:

Jakab Péter mégsem lesz a Jobbik elnöke.

Jakab szerda reggel egy Facebook-posztban jelentette be, hogy az országos választmány döntése miatt visszalép, mivel az nem támogatta az elnökjelölt azon javaslatát, miszerint hosszabbítsák meg két és fél évre, a 2022-es országgyűlési választások utánra is az Országos Elnökség tagjainak mandátumát. „Mivel Jakab Péter elnökjelölt a jelöltség elvállalását előzetesen ehhez az alapszabály-módosításhoz kötötte, így ígéretét betartva visszalépett az elnökjelöltségtől” – hivatkozta Facebook-oldalán Jakab a párt hajnalban kiadott sajtóközleményét.

Az Országos Választmány ezért felkérte az Országos Elnökséget, hogy vonják vissza a tisztújító kongresszus kiírására vonatkozó terveket és az elnökség mégis töltse ki 2020 májusáig szóló mandátumát. Így végül jövő tavasszal lesz a Jobbikban újra tisztújító kongresszus, zárul a párt közleménye.

+++

Mi jut eszébe az alábbi nevekről, fogalmakról egy szóban, de legfeljebb egy mondatban? Az első Orbán Viktor.

Nemzetvesztő. 

Mészáros Lőrinc?
Stróman.
Vona Gábor?
Filozófus.

Karácsony Gergely?

Kérdőjel.

Gyurcsány Ferenc?

Tehertétel.

Izrael?

Tényező.

Kerítés?

Szükséges.

Erdély?

„Ne hagyd elveszni!”

Momentum?

Lehet kétszer ugyanazt mondani? Egy kérdőjel itt is.

Soros György?

Orbán Viktor játszótársa.

Migránsok?

Megoldandó feladat.

Borsodi sör?

Imádom Borsodot, de a sört nem szeretem.

Mi akkor a kedvenc itala?

Az ásványvíz. A gyümölcsös söröket szeretem, de azt meg a közvélemény nem tartja sörnek, a szemükben ez szentségtörés. A sör ízét nem szeretem.

Nemrég egy október 23-i megemlékezésen úgy fogalmazott, hogy „egyesítsük újra a nemzetet, mert csak így győzhetünk”. Ehhez mennyiben járul hozzá, hogy narancsos buktát vagy száraz tésztát visz a miniszterelnöknek?

Szeretnék utat mutatni Orbán Viktornak, megmutatni neki, mi a vereségének oka: az, hogy a magyar embereknek elege van a gyűlöletkeltésből, a zsarnokoskodásból, a fenyegetőzésből. Ha végre Orbán ezt megtanulná, sokkal közelebb kerülhetnének egymáshoz a magyar emberek. Ehhez neki nem éket kellene vernie közénk, hanem el kellene kezdenie kormányozni – ez egy óriási lépés lenne a nemzetegyesítés felé. Azért vittem neki száraz tésztát, hogy emlékeztessem rá: a magyar emberek, a magyar nemzet nem ezt érdemli. Nem megalázni kell a magyar embereket, hanem segíteni kell nekik. Narancsos buktát pedig azért kapott, hogy megtanulja: ha valaki megalázza a magyar embereket, azt a nemzet buktával díjazza.

Ezek után az orbánista Fidesz-szavazóknak nehezen nyújt alternatívát a Jobbik, ha annak parlamenti frakcióvezetője folyamatosan próbálja megalázni Orbán Viktort.

Ezen az önkormányzati választáson szerintem sok Fidesz-szavazó is ellenzéki polgármesterjelöltre voksolt – mégpedig azért, mert elegük volt a gyűlölködésből. Nem tudom, van-e a Fidesznek még értelmiségi holdudvara – ha volt is, ők már biztos nem a Fideszre szavaznak, ezeknek az embereknek a szellemi nívója ugyanis sokkal magasabban van, mint mondjuk Németh Szilárdé.

Vagyis aki még most is Fidesz-szavazó, az nem is kell már a Jobbiknak?

A fideszes szavazók az Orbán-rendszer áldozatai: ők is éhbérért dolgoznak, az ő rokonaik is haldokolnak a kórházakban. Rajtuk pedig segíteni kell, akkor is, ha számukra fájdalmas igazságokat mondunk ki azzal, hogy Orbán Viktor számomra nem más, mint egy közönséges lókupec, aki a saját nemzetével kufárkodik, amikor egy fideszes szavazót is olcsó rabszolgaként kínál fel a nyugati multicégeknek.

Milyen élelmiszercsomaggal kedveskedik még Orbán Viktornak?

Van igény élelmiszerre a Fideszben, én azt látom. Korábban csak egy adag száraz tésztát vittem Orbán Viktornak, de azt Kocsis Máté lenyúlta. Úgyhogy most két narancsos buktát vittem, egyet Kocsis Máténak, hogy ne kelljen a főnökétől elvennie, és egyet Orbán Viktornak. Erre most mit ad Isten, Gulyás Gergely nyúlta le Orbán Viktor asztalától a narancsos buktát.

Nagyon nehéz ennyi éhes fideszes szájat etetni, de 2022-re van még narancsos bukta bőven a választóknál.

Egy nagy közös ellenzéki lista verheti majd meg a Fideszt 2022-ben?

Fontos, hogy egy az egy elleni küzdelmek alakuljanak ki. Van még két és fél évünk, hogy megalkossuk a győztes recepteket. Az önkormányzati választásokat megelőzően sem volt egyszerű, de az irány minden esetben a kormányváltás felé mutatott.

De mi a véleménye, kell-e közös ellenzéki lista?

A közös lista akkor működhet, ha integratív személyiségek vannak rajta, akiket egy baloldali és egy jobboldali választópolgár is el tud fogadni. Amikor Miskolcon a 2018-as országgyűlési választáson csak 127 szavazattal maradtam le fideszes ellenfelemtől, az annak volt köszönhető, hogy a választók – azaz nemcsak a jobbikosok, hanem a baloldali érzelműek is, minden gyomorgörcs nélkül – integratívnak tartottak. Óriási feladat megtalálni ezeket a személyiségeket.

Kik lehetnének ilyenek?

Nem biztos, hogy a politika világából érkező embereknek kell lenniük. Miskolcon például egy iskolaigazgatóban, Veres Pálban találtuk meg ezt a személyt. Amikor egy rezsimmel állunk szemben, mindenkire szükségünk van.

Integratív az a Jakab Péter, akit WC-papírral dobálnak?

A Fidesz veszélyesnek tart, ezért provokátorokat küld feladatot teljesíteni, hogy a propagandahíradót megfelelő minőségben le lehessen forgatni. Számítottam arra, hogy ha bejelentkezek a Jobbik elnöki székére, megtalálnak a fideszes trollok.

Vagyis akkor ez belefér?

A politikai kultúrába nem fér bele, de amikor azt látjuk, hogy Orbán Viktor politikai kulturálatlanságot mutat fel a magyar nemzetnek, akkor bizony sajnos sokan követik ezt, mert nem az országért élnek, hanem a Fidesz tenyeréből esznek.

Hadházy Ákos „lónak a faszát” feliratú táblája belefér a politikai kultúrába?

Határozottan nem. Nem is értem, mi volt ezzel a célja. Az obszcén kifejezéseknek nem látom értelmét,

ahogy azt sem, kiket tudna ezzel pozitív értelemben megszólítani. Az embereknek ugyanis pont a negatív dolgokból és a gyűlöletből van elegük, és a szolidaritást, az egymás mellett való kiállást szomjazzák.

Akkor az O1G-t se szereti?

Az a társadalom dühe. Nem tudom, ki találta ki, de nem politikus volt.

Simicska Lajos kezdte.

A társadalom úgy érezte, az üzenet megjeleníti a dühét. Ezt nem kell lefojtani, legfeljebb jó kormányzással elejét kell venni annak, hogy a társadalom dühös legyen.

2010 környékén gondolta volna, hogy a Jobbiknak olyan elnöke lehet, akiről a pártban köztudott, hogy zsidó felmenői vannak?

2010-ben én nem gondolkoztam azon, hogy a Jobbik elnöke legyek, hanem egy, a szűkebb lakókörnyezetemet is érintő társadalmi problémán akartam változtatni.

Mi volt ez a probléma?

A cigány-magyar együttélés kérdése. Egy olyan iskolában tanítottam Miskolcon, ahova kizárólag cigány származású gyerekek jártak. Olyan eszenciát kaptam az ottani valóságból, hogy azt gondoltam, elejét kell venni annak, hogy a mikroközösség jelene legyen az ország jövője is. Ezért ahhoz a politikai közösséghez kerestem az utat, aki egyáltalán ki merte mondani, hogy ez a probléma létezik.

Van 2019-ben cigánybűnözés?

Elvesztette etnikai jellegét.

Olyan nyomorban van a társadalom, olyan roncs társadalmi rétegek alakulnak ki, amelyek a teljes kiúttalanságban a bűnözést választják megélhetési formának, etnikai hovatartozástól függetlenül. Ez a kormányzat kritikája: vannak, akik úgy gondolják, hogy nem érdemes elmenni dolgozni, mert abból úgysem lehet megélni. Sőt, jobban meg lehet élni abból, ha egy szegregált környezetben a másiktól vesznek el, mint hogy maguk teremtenének valamit.

Miért épp most akar a Jobbik elnöke lenni, miért nem Vona Gábor távozását követően?

Mert most éreztem erre választói igényt. Most éreztem azt az országjárásaim alatt először, hogy az emberek azt gondolják, Magyarországnak szüksége van a munkámra, ezért kötelességem, hogy előrébb lépjek. Ehhez azonban szükség van a Jobbik tagságának támogatására is – a tisztújító kongresszus erre választ fog adni (ez az, amit most jövő májusra halasztottak el – a szerk.).

Miért jár jobban a Jobbik Jakab Péterrel, mint az elnökségért szintén induló Varga-Damm Andreával?

Nem akarok versenyezni Varga-Damm Andreával, nem versenytársnak, hanem bajtársnak tartom. Nem látok nagy különbségeket aközött, hogyan látja ő a jövőt és én hogyan látom én. Ma Magyarországon minden tisztességes embernek segítő jobbot kell nyújtani, és a Jobbiknak pontosan ezt az integrátori szerepet kell betöltenie ahhoz, hogy fel tudjuk mutatni magunk mögött a kormányváltáshoz szükséges társadalmi erőt, függetlenül attól, ki milyen ideológiában hisz.

Az mennyire számít ma a Jobbikban, hogy Vona Gábor az Azonnalin kiállt az ön elnöksége mellett?

Nekem jól esik, de nekem a tagságtól kell a zöld lámpa ahhoz, hogy a Jobbikot újra az ellenzék vezető erejévé tegyük 2022-ben, vagy akár hamarabb.

Milyen most Vona és a Jobbik viszonya?

Nem tudok arról, hogy lenne bármiféle kapcsolat Vona Gábor és a Jobbik között. Vona mára pártokon kívülre helyezte magát, ezért is mondtam az interjú elején, hogy ő egy filozófus, hiszen már főleg filozófiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozik, a pártpolitikai frontvonalakon kívül. Megértem, hogy távolságot tart azután, hogy kapott hideget-meleget, de a zászlót tovább kell vinni.

Hogy tetszenek Vona új törvényjavaslatai: ön is támogatja-e a pártmentes önkormányzatokat?

Nekünk az a feladatunk, hogy mindenkit arra biztassunk: vegyen részt a közéletben. Hogy ezt civilként vagy pártszínekben teszi, szinte mindegy.

Ha viszont valaki pártmentes önkormányzatról beszél, az inkább a közéleti passzivitást segíti elő, hiszen sokan pártok kötelékében tudnak közéleti szerepet vállalni.

Ha a pártrendszer helyi szinten nem működik jól, annak nem az a megoldása, hogy kidobjuk a kukába, hanem az, hogy megjavítjuk.

A másik Vona-féle javaslat cigány hősöknek állítana emlékművet. Tudná ezt támogatni a Jobbik?

Nekem mindenki hős, aki a magyar hazáért ontotta a vérét, függetlenül attól, hogy milyen származású. Nem a származás a fontos, hanem a hazáért hozott áldozatvállalás.

Elnökként kitől kérne inkább tanácsot, Sneider Tamástól vagy Vona Gábortól?

Mindenki véleményére kíváncsi vagyok, aki letett már valamit az asztalra ebben a pártban.

Vona Gábor korábban azt mondta, a néppártosodással elvette a párt lelkét. Vissza tudja-e ezt adni neki?

Most is van lelke a pártnak.

Mégsem vette azt el Vona Gábor?

Már akkor sem tudtam értelmezni azt a mondatot.

A lelket a Jóisten adja, aki majd egyszer visszaszólítja azt – ember ilyet elvenni nem tud. Egy párt mindig változik, fejlődik. Abban tehát igaza van Vonának, hogy ami nem változik, az meghal: ez történt a lengyel lovassággal is, amikor nekiment a német páncélosoknak. Mi azonban az országnak nem a hősi halált kínáljuk, hanem a feltámadást.

Mi ma a Jobbik?

Egy modern nemzeti néppárt. Van ideológiánk: keresztény, nemzeti, konzervatív eszmerendszert követünk, de nem azt tartjuk fontosnak. Az ideológiánál százszor-ezerszer fontosabbnak tartjuk az embert, akit képviselni akarunk, ami azt jelenti, hogy soha senkitől sem fogjuk megkérdezni az én elnökségem alatt, hogy ki jobb- és ki baloldali. Csak azt, hogy miben tudunk segíteni. Nagyon kényelmes dolog szivarfüstös szobákban ideologizálni meg filozofálni, csak a helyzet az, hogy az utca embere közben a túlélésért küzd. De nekünk a jólétért kellene küzdenünk, hogy ne a Lölőkék meg a Borkaik gyarapodjanak, hanem a nyugdíjasok, a diákok, a melósok.

Vagyis, ha jól értjük, a Jobbiknak bár van ideológiája, de az nem fontos, mert az ember fontos, akiknek segítő jobbot kell nyújtani. Ebből nem is egy párt, hanem inkább valami politikai Vöröskereszt képe rajzolódik ki.

A Jobbiknak kell lennie Magyarország legnagyobb szakszervezetének.

Érdekképviseletet kell biztosítani az utca emberének: a szakszervezetek gyengék, a baloldali pártok sok esetben már nem hitelesek, a Fidesz pedig tönkretette a magyar társadalmat, amelynek 50 százaléka az alsó-középosztályhoz tartozik, 25 százaléka pedig leszakadóban van. Azaz nincs anyagilag-tudatilag szabad középosztály, ezt nekünk kell megteremteni, de ehhez le kell bontanunk azt a rezsimet, amely szerint a magyar melós olcsó rabszolga.

A májusi EP-választáson 6 százalékra zsugorodott a Jobbik, miközben a DK és a Momentum tudott növekedni. Hogy lesz így újra meghatározó erő a Jobbik?

Egy átlagos Jobbik-szavazónak Brüsszel nagyon távoli.

Az önkormányzatok viszont nagyon közeliek, ezért volt az, hogy október 13-án a megyei listákon átlagosan 3,5 százalékot erősödött május 26-hoz képest a Jobbik: van igény a karakteres, mindenkit képviselni akaró politizálásra, valamint arra, hogy nem alkuszunk meg a hatalommal, mint a besimuló szatellitpártok.

De hogyan fog erősödni a Jobbik, mi a stratégia?

Az, hogy minden emberhez szólnunk kell. Ezért mondtam, hogy az ember a fontos, nem az ideológia. Ha azt tenném ki a kirakatba, hogy Jakab Péter egy jobboldali, nemzeti-konzervatív ember, és a Jobbik is egy ilyen párt, azzal azt deklarálnám, hogy lényegében senki mást nem akarunk képviselni, csak önmagunkat. Pedig nem, mi minden magyar embert képviselni akarunk. Hitelesen. Mi az eddig kormányzó pártokhoz képest biztos, hogy hitelesek vagyunk.

Ha tehát mindenkit képviselni akarnak, és az utca embere a fontos, kimenne-e Jobbik-elnökként a Pride-ra?

Nem.

Dehát az is az utcán van, és ha mindenkit képviselni szeretne, akkor őket is kellene.

Más szexuális hovatartozásához semmi közöm. Az a hálószobára tartozik, magánügy. Ahhoz van közöm, ha az illető garázdaságot vagy közerkölcsöt sértő magatartást tanúsít: akkor ellene a ma is hatályos jogszabályok szerint fel kell lépni. Egyébként vannak olyan, magukat homoszexuálisnak valló szavazóim, akik maguk is elítélik a Pride-ot, és azt gondolják, hogy az ottani kirívó magamutogató magatartás legfőképp a saját közösségüknek árt.

Ugyanúgy elítélendő a Légió Hungária szivárványoszászló-égetése is?

Mindenki másságát tiszteletben kell tartani.

A hungaristákét is?

Amíg betartják a magyar jogrendet, addig betartják a magyar jogrendet. Másokban félelmet kelteni nyilván jogsértő cselekedet.

A Jobbik új stratégiájának része a névváltás? Sokan pletykálnak ilyesmit...

Hallottam már én is ilyenről, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy ez szükséges.

Ön akkor a név megmaradása mellett kardoskodna?

Amellett kardoskodom, hogy a tartalom nagyon masszív legyen: a kormányváltáshoz minden tisztességes magyar ember szükséges.

De lehet Jobbik névvel – amihez a nemzetközi sajtóban még mindig a szélsőjobboldali címkét társítják – érdemi nyugati szövetségeseket találni? Nem lenne jobb ehhez a Nemzeti Néppárt vagy mondjuk a Szabadságpárt mint név?

Ez legitim vita tárgyát képezheti. Nekem a tartalom a legfontosabb, hogy modern nemzeti néppártként tudjunk politizálni. A Fidesz is volt már liberális, konzervatív, most épp szélsőjobboldali – de a Fidesz név mindig megmaradt.

Vagyis mindig maradni fog a Jobbik név.

Erre nem tudom azt mondani, hogy igen, de azt sem, hogy nem.

Hogy áll a néppártosodás folyamata, meddig tart még?

A vonagábori néppártosodás útja befejeződött. A cölöpök leverésre kerültek, az én feladatom az, hogy a kaput minél szélesebbre nyissam a csalódott fideszes és baloldali választók előtt.

Mikor fejeződött be a néppártosodás? A Fodor Roland vezette győri Jobbik-szervezet ellenzéki összefogásból való kiugrása még a néppártosodás befejezése előtt, vagy után volt?

Az ő esetük azt mutatja, hogy a Fidesz bárhova képes betenni a lábát. A mi feladatunk az, hogy ezeket az árulókat ne tűrjük meg a közösségünkben.

Vannak még ilyen aknák elrejtve a pártban?

A Fidesz érzi a centrális erőtér bukását, és mind helyi, mind országos szinten megpróbálnak éket verni az együttműködni akarók közé. Bármelyik közösségben találhatnak zsarolható vagy megvásárolható embereket – ezen közösségek felelőssége, hogy őket ne tűrjék meg.

Egyetért Vona Gáborral, hogy olyan ügyeket kell találni, amik mögé Bede Zsolt és Vadai Ágnes is be tud állni?

Annyira szeretném, ha Magyarország egy ilyen ügy lenne.

„Vona olyan, mint az az énekes egy zenekarban, aki nemcsak sztár, de nótákat is tud írni. Őt kilőtték, elment a zenekarból, énekes nélkül maradtunk. A mostani énekesválogatáson találtunk egy jó énekest, Jakab Pétert, de kell mellé egy jó csapat, mert ő nem tud kottát írni.” Ezt Losonczy Pál, a Jobbik fő kreatívja mondta az Azonnalinak. Szeretne-e ön kottát írni?

Én csapatban szeretnék dolgozni. Azt szeretem, ha nem egy zeneszerző van, hanem csoportmunkában találjuk ki a megoldást akár a párt, akár az ország számára. Az egyszemélyes vezetésből elegük van az embereknek – az oktatásban is akkor tudunk gondolkodó, kreatív gyerekeket nevelni, ha megtanulnak egymással csoportban dolgozni.

Milyen vezetői kvalitásai vannak, amelyek alkalmassá teszik a Jobbik vezetésére?

Azt a munkát kínálom referenciaként, amit az elmúlt években végeztem.

Csak kell ígérni valamit.

Ígérni semmit nem ígérek, a letett teljesítményen kívül.

Mi lesz, ha a Jobbik Varga-Damm Anderát választja meg elnöknek?

Semmi, legalábbis az én szempontomból.

És a párt szempontjából?

Előveszik a B-tervet, feltéve persze, ha én vagyok az A-terv.

Volt olyan időszak, amikor jó vezetőnek gondolta Orbán Viktort?

Az 1998-2002 közötti időszakban, amikor nem habonyok, hanem egy valódi értelmiségi holdudvar befolyásolta őt.

Mikor ábrándult ki belőle?

2006-ban, miután tétlenül végignézte az őszödi beszédet.

Dehát kordont bontott, tüntetéseket hirdetett a Kossuth térre...

Én akkor azt éreztem, hogy nagyon rossz, ha büntetlenül meg lehet tenni egy országgal, hogy a miniszterelnök az emberek szemébe mondja, hogy hazudott, és ezáltal nyerte meg a választást, az ellenzék pedig nem tesz ezellen semmit.

Hogy mit kellett volna tenni? Nem tudom, akkor nem foglalkoztam aktívan politikával. Azt viszont már tudtam, hogy nem Orbán Viktor a megoldás.

Vagyis akkor ön is kiábrándult fideszes.

1998 és 2002 támogattam a Fideszt. Most már az ország legnagyobb ellenségének tartom. Sokan szokták mondani, hogy a Jobbik azért jött létre, mert Gyurcsány és a baloldal nagyon gonosz. Én ezt úgy fordítom le, hogy a Jobbik tolvajok ellen jött létre, de közben gyilkosok ültek a nyakunkra. Most az a feladat, hogy a gyilkos kezéből kiüssük a kést – mert ennek a nemzetnek nincs több dobása akkor, amikor a román életszínvonal előzi azt a magyart, ami korábban még a régió éllovasa volt...

És tényleg előzi?

Az Eurostat szerint előzi. Az irányt kell látni. Lehet, hogy Romániában ma nagyobb még a korrupció, de az biztos, hogy ott nem tűrik el. Ha ott a rendőr nem lép fel a korrupt bűnözővel szemben, a rendőrrel szemben is el fognak járni. Ott, ha a turisztikai miniszter 10 százalékot visszakér, bevarrják hat évre a börtönbe. Ott üldözik a korrupciót, itt elvárják. Ott rendszerhiba, itt a rendszer maga.

Mégis ott tüntetnek rendre tömegek a kormány ellen, nem itt. Ennek mi az oka?

Kicsit úgy érzem, a magyar ember beárazta a korrupciót. Az az origó, onnan indulunk, hogy mindenki korrupt. Én azt szeretném, ha az alapvetés az lenne, hogy a magyar ember tisztességes, és eljár a korrupt emberrel szemben, aki elveszi tőle a konyhapénzt.

Ha már Románia: miért szavaz kevés erdélyi magyar a Jobbikra, noha ez az a párt, amelyik talán a leghangosabban kiáll értük?

Mert az erdélyi magyarok is az orbáni politika áldozatául estek. Ő azt mondja, hogy akkor szavazok a Fideszre, ha kapok tőle valami kis pénzt. Mi nem pénzt, hanem autonómiát adnánk az erdélyi magyarságnak, hogy a román állam teljesítse a kötelességét a magyar önazonosság megmaradásáért. Orbánnak sosem célja, hogy gondolkodó közösséget hozzon létre – ugyanazt teszi a határon túli magyarsággal is, mint a közmunkásokkal.

Az előbb pozitív példaként hozta fel a romániai életszívonalat. Melyik régióbeli országot irigyli a fejlődése, rendszerváltás óta bejárt pályája miatt, ami számunka is példa lehet?

Az a tragédia, hogy már szinte mindenki irigylésre méltóbb hozzánk képest, mi a régió éllovasából a régió sereghajtójává váltunk.

Csak mindenki más úton: ott a szlovák út, ami neoliberális reformokkal érte el, hogy bevezethesse az eurót, vagy ott a lengyel, ahol az utóbbi időben a nemzeti-konzervatív PiS fektet minden pénzt infrastruktúrába. Melyik a szimpatikusabb?

Nem másokhoz kell magunkat viszonyítani, hanem önmagunkhoz.

Nekünk a tisztesség útját kell végre járnunk: aki tisztességes, tanul, tehetséges és szorgalmas, az előrébb jut az életben, aki pedig ügyeskedik, törvényen kívüli eszközöket használ, azt börtönbe fogjuk zárni.

Van itt egy könyv a frakcióvezetői iroda polcán, Attila unokái a címe. Ez az öné?

Nem volt még időm arra, hogy rendet tegyek az irodában.

Akkor ez még az elődje, Gyöngyösi Márton által itt hagyott kipcsak örökség?

Történelemtanárként akár ez a könyv is az irodámban maradhat. Majd belelapozok.

Melyik a kedvenc történelmi korszaka?

Az őskor.

Mert olyan keveset lehet tudni róla?

Ott van talán a legtöbb kutatnivaló, és ez a legkevésbé megosztó. Ott nem veszünk el az ideológiák világában.

És hát a politika is egy evolúció – ez a fejlődéstörténet vezet el oda, hogy leváltjuk Orbán Viktort.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek