Egy civil vlogger már biztosan elindul a Fidesz ellen a győri időközi választáson

Szerző: Hutter Marianna
2019.11.30. 18:34

Míg az ellenzék csak jövő szerdán jelenti be, kit jelöl a győri időközi választáson, egy budapesti vlogger állítja: már az ajánlóívekért is bejelentkezett. De miért indul el Ábrahám Róbert Győrben, és miért nem lehet őt Puzsér Róberthez hasonlítani? Az Azonnalinak ezeket is elárulta!

Egy civil vlogger már biztosan elindul a Fidesz ellen a győri időközi választáson

Elindul Ábrahám Róbert vlogger a január 26-i győri időközi választáson. Ezt azt követően kellett kiírni, hogy az október 13-i választást a szex- és korrupciógyanús botrányba keveredő fideszes Borkai Zsolt ugyan megnyerte, ám végül lemondott. Az indulás tényét maga az érintett is megerősítette az Azonnalinak, aki annyira komolyan veszi a kampányt, hogy már az ajánlóíveket is kikérte.

Ábrahámot a Facebookon több, mint 143 ezren, a YouTube-on közel 77 ezren, míg Instagramon közel 9 ezren követik. A vlogger már a Borkai-botrány kirobbanása után készített arról egy 285 ezres nézettségű paródiavideót.  És ő volt az is, aki az azóta mémmé váló „a ló néz, a csikó lát” mondatról elhíresült rövid TikTok-videót a nyilvánosság fókuszába repítette. (Ezen a Borkai-féle jachtozás egyik feltételezett szereplője azt a mondatot tátogja el, hogy „a ló néz, a csikó lát, felszívnék egy csík kólát”.) Ábrahám egyébként több dologgal foglalkozik: videóklipeket, reklámvideókat forgat, videókat vág, illetve vloggerkedik.

Az ország problémáira hívná fel a figyelmet

Azt gondolom, hogy ami Győrben történt, az az egész ország morális állapotának kivetülése – ezzel indokolta Ábrahám az Azonnali kérdésére, miért pont most döntött úgy, hogy beszáll a politikába. Vagyis szerinte ha valaki elindul, és komolyan végig is csinálja a kampányt, annak nem csak arra van lehetősége, hogy Győrben változást érjen el, de az egész ország problémáit is fókuszpontba tudja helyezni. Hozzátette: abszolút függetlenként indul, semmilyen párt nem áll mögötte. 

Ábrahám helyzetértékelése szerint Győrben az egyik oldalon volt egy „kokainozó, kurvázó” kormánypárti polgármester, a másik oldalon pedig egy olyan ellenzéki polgármesterjelölt – a DK-s Glázer Tímea, aki a hírek szerint most nem tervez elindulni –, aki mindenre alkalmatlan volt, illetve szerinte úgy fest, hogy az ő párttársa próbálta zsarolással lehúzni Borkait. „Azt gondolom, hogy egyik út sem az, amivel én azonosulni tudnék.” Ábrahám az eddigi jelölteket elnézve minden elbizakodottság nélkül tudja állítani, hogy ezt a nívót ő maga is meg tudná ugrani.

Hogy Ábrahám utóbbi állítását annak fényében is tartja-e, hogy Budapesten október 13-án azért mégis nyert az ellenzéki Karácsony Gergely, arra a vlogger azt mondta: gratulál ehhez, egy történelmi lépés, de azt gondolja, az ellenzék semmit nem nyert, mindent csak megkapott.

„Az, hogy Karácsony Gergely nyerni tudott, az nem az ellenzék összefogásának az eredménye, hanem annak, hogy Budapesten egyszerűen mindenki megveti a Fideszt” – mondja Ábrahám Róbert.

A vlogger és polgármesterjelölt az Azonnali felvetésére, hogy ha felbukkan valahol egy független jelölt, akkor az ellenzéki oldalon meg szokott fogalmazódni a gyanú, hogy biztosan a Fidesz pénzeli, úgy reagált:„ én nem Berki Krisztián vagyok”. Hogy Puzsér Róberthez hasonlítható-e, arra azt mondta, nem teljesen, bár sok mindenben egyetért vele, míg más dolgokban abszolút nem. „Azért sem lehet engem Puzsér Róberthez hasonlítani, mert én nem egy zöld politikus vagyok.” Ábrahám Róbert ugyanis progresszív konzervatívnak tekinti magát eredetileg, de sok mindenben liberális meglátást vall. „Azért inkább a mérsékelt jobboldal felé billen a mérleg.”

ÁBRAHÁM A GYŐRI VÁROSHÁZA LÉPCSŐJÉN. FORRÁS: ÁBRAHÁM RÓBERT / FACEBOOK

Hogy mérsékelt jobboldaliként van-e olyan párt, amivel szimpatizál, még ha most őt nem is támogatják, arra úgy válaszolt: jelenleg nincs. „Én a YouTube-ról jövök, a közösségi médiában van a támogatottságom, ott vannak azok, akik valószínűleg hajlandóak lesznek rám szavazni. Jelenleg két rossz közül lehet választani: a kormánypártok és az összes többi közül. Azt gondolom, a fiataloknak kell egy harmadik utat nyitni, és nem úgy, ahogy eddig, hogy minden kezdeményezés a végén azoknak a pártoknak a martaléka lett, akik az elmúlt harminc évben az országban tevékenykedtek.”

Mit tenne, ha beállna mögé az ellenzék?

Mivel még két hónappal a január 26-i győri polgármesterválasztás előtt sem lehet tudni, ki a győri ellenzék jelöltje, ezért azt is megkérdeztük Ábrahámtól, hogy amennyiben a győri ellenzék támogatná őt, azt elfogadná-e. Ő erre azt mondta: a támogatást elfogadja bárkitől, de együttműködésről nem lehet beszélni senkivel. Ez egyben azt is jelenti, hogy semmilyen egyeztetés nincs Ábrahám Róbert és a helyi ellenzék között, mert ha lenne ilyen, az eleve azt jelentené szerinte, hogy okafogyottá válna az indulása, hiszen akkor megszűnik minden, amit ő képvisel.

Ábrahám a bejelentkező Facebook-posztjában azt ígérte:először is  tisztogatást tartana a győri városházán, továbbá felállítana egy agyagból készült Borkai-mellszobrot, amire azt írná fel: „mene, mene, tekel, ufarszin” azaz „megméretett, és könnyűnek találtatott”.

„Teljes megújulást szeretnék” – magyarázta Ábrahám Róbert az Azonnalinak. Mint mondta, realista, tisztában van az esélyeivel, és hogy valószínűleg nem fog nyerni, de ettől függetlenül úgy akarja végigcsinálni a kampányt, mintha valós esélye lenne rá. Borkai szobrát egyébként azért agyagból készíttetné, mert „az a legalávalóbb anyag, amiből mellszobrot lehet készíteni”. Azzal kapcsolatban, hogy hány százalékos eredménynek örülne, úgy fogalmazott: abszolút nem akar számokkal máguskodni, nem tudhatni, hogy fog alakulni a kampány. 

Hogy a tisztogatáson felül mást is ígér-e a győrieknek, arra azt felelte a vlogger: egyelőre nem, mert a kampányidőszak december hetedikén kezdődik. Ám azt követően a programját is nyilvánosságra fogja hozni.

Ábrahám mögött jelenleg csak egy háromfős csapat áll, ám állítása szerint van köztük olyan is, aki Karácsony Gergely kampányából érkezett.

Ábrahám Róbert egyébként budapesti, és nincs személyes kötődése Győrhöz, számára a város jelképes. Viszont ha nyerne, természetesen Győrbe költözne, hiszen „Budapestről nyilvánvalóan nem lehet egy megyei jogú várost irányítani”. 

Végezetül, hogy tud-e olyan forgatókönyvet elképzelni, hogy visszalépjen, határozott nemmel felelt. „Engem az jellemez, hogy ha valamit elkezdek, azt szeretem befejezni”. Hogy a győri polgármesterválasztás után maradna-e a politikában, azt Ábrahám most nem tudta megmondani, szerinte ez attól függ, lesz-e igény arra, amit csinál.

Szerdán derül ki, ki lesz az ellenzéki jelölt

Jelenleg úgy tűnik, a Fidesz jelöltje a fideszes színekben már régóta önkormányzatiképviselősködő kardiológus, Dézsi Csaba András lesz, míg az ellenzék még nem állt elő a kihívó személyével. Ugyan korábban az ellenzéki pártok előválasztást szorgalmaztak, ám ez végül már az idő rövidsége miatt sem fog már megvalósulni. Az Azonnali úgy tudja, tárgyalásos úton már sikerült megtalálni a közös ellenzéki jelöltet. Hogy ki lesz az, azt szerdán fogják bejelenteni. 

FOTÓ: Ábrahám Róbert Vlog / Youtube

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek