Mindent balkáni dolgot ki akar irtani Temesvárról az ottani polgármester

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.28. 15:46

Bár nem mondta ki nyíltan Nicolae Robu, tulajdonképpen a Balkán minden jelét kitiltotta a közterületekről egy neki küldött dal miatt.

Mindent balkáni dolgot ki akar irtani Temesvárról az ottani polgármester

Úgy tűnik, Temesvár polgármestere, Nicolae Robu így a romániai önkormányzati választások előtti évben vissza szeretne csatlakozni kulturálisan Közép-Európához, legalábbis elszakadni pár klasszikus dologtól, amivel a román városokat szokás azonosítani: Robu egy szépen elterjedt videó miatt betiltotta a kinti sütögetést, a manele zenét és a számok dedikálását is a város közterületein – írja a Transindex. Az egész intézkedés gyújtópontja egy helyi mémoldalon is nagyon pörgő videó volt, amin ráadásul épp a polgármesternek küldtek egy slágert a Temesvár-gyárvárosi Kossuth/Traian téri piacon.

Robu, a város eleve indulatosnak számító, PNL-es polgármestere ezen feldühödve most rendelettel szabadulna minden balkáni dologtól.

A miccselés az utcán ugyebár nagyon Balkán, bár a temesvári jobboldali polgármester ezt kicsit árnyaltabban fogalmazta meg, és az erős konyhaszagra és a nagy füstre hivatkozott. Ennél sokkal erősebb üzenet a manele, illetve a maneledalok dedikálásának tiltása: ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor a magyar mulatóscelebek dalokat küldenek megrendelésre tulajdonképpen bárkinek („speciálba”), csak nem az itthon is ismert mulatósra, hanem a török és egyéb balkáni dallamokkal operáló manelére, ez pedig főleg a helyi roma kisebbségek kedvenc bulija.

NEM VICC, ITT A PAPÍR AZ INTÉZKEDÉSRŐL

Bár Robu súlyos büntetéseket helyezett kilátásba a rendeleteit megszegőknek, konkrétumokat nem tudni. Viszont nem lehet nem arra gondolni, hogy ahogy már említettük, jövőre önkormányzati választások lesznek Romániában, ahol valószínűleg erős kihívója lesz az itthon csak román Momentumként emlegetett (és a kapcsolatból nagy balhét is okozott) USR jelöltje, nyilvánvalóan halmozottan európai üzenetekkel, de az is fontos tény, hogy 2021-ben Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa, és addig szintén rendbe kell tenni pár dolgot.

A temesvári EKF-programigazgatóval egyébként mi is készítettünk interjút, és bár abban még nem volt szó a miccselés betiltásáról, azért érdemes ide kattintva elolvasni.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek