+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 28. csütörtök, 15:46
Bár nem mondta ki nyíltan Nicolae Robu, tulajdonképpen a Balkán minden jelét kitiltotta a közterületekről egy neki küldött dal miatt.

Úgy tűnik, Temesvár polgármestere, Nicolae Robu így a romániai önkormányzati választások előtti évben vissza szeretne csatlakozni kulturálisan Közép-Európához, legalábbis elszakadni pár klasszikus dologtól, amivel a román városokat szokás azonosítani: Robu egy szépen elterjedt videó miatt betiltotta a kinti sütögetést, a manele zenét és a számok dedikálását is a város közterületein – írja a Transindex. Az egész intézkedés gyújtópontja egy helyi mémoldalon is nagyon pörgő videó volt, amin ráadásul épp a polgármesternek küldtek egy slágert a Temesvár-gyárvárosi Kossuth/Traian téri piacon.

 

 

Robu, a város eleve indulatosnak számító, PNL-es polgármestere ezen feldühödve most rendelettel szabadulna minden balkáni dologtól.

 

A miccselés az utcán ugyebár nagyon Balkán, bár a temesvári jobboldali polgármester ezt kicsit árnyaltabban fogalmazta meg, és az erős konyhaszagra és a nagy füstre hivatkozott. Ennél sokkal erősebb üzenet a manele, illetve a maneledalok dedikálásának tiltása: ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor a magyar mulatóscelebek dalokat küldenek megrendelésre tulajdonképpen bárkinek („speciálba”), csak nem az itthon is ismert mulatósra, hanem a török és egyéb balkáni dallamokkal operáló manelére, ez pedig főleg a helyi roma kisebbségek kedvenc bulija.

 

NEM VICC, ITT A PAPÍR AZ INTÉZKEDÉSRŐL

 

Bár Robu súlyos büntetéseket helyezett kilátásba a rendeleteit megszegőknek, konkrétumokat nem tudni. Viszont nem lehet nem arra gondolni, hogy ahogy már említettük, jövőre önkormányzati választások lesznek Romániában, ahol valószínűleg erős kihívója lesz az itthon csak román Momentumként emlegetett (és a kapcsolatból nagy balhét is okozott) USR jelöltje, nyilvánvalóan halmozottan európai üzenetekkel, de az is fontos tény, hogy 2021-ben Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa, és addig szintén rendbe kell tenni pár dolgot.

 

A temesvári EKF-programigazgatóval egyébként mi is készítettünk interjút, és bár abban még nem volt szó a miccselés betiltásáról, azért érdemes ide kattintva elolvasni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Többször is meg kellett szakítani az új választást követelő lakosok miatt az ülést Gödön, mielőtt sikerült volna újabb 30 napra felfüggeszteni a momentumos polgármestert, Balogh Csabát.

HC Strache úgy indulna Bécsben saját listával, hogy azt se tudni róla, bécsi lakos-e egyáltalán. Ha Strachét kizárják a versenyből, akkor a Stache-párt óv, ha nem zárják ki, akkor meg a volt pártja teszi ezt.

Miért ez lett a belarusz ellenállás dala több, mint harminc évvel később?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden héten elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

A hét kérdése

Maradjon Lukasenka? Jöjjön a rezsimváltás? Egyesüljenek az oroszokkal? Vagy Litvániával? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás