+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 28. csütörtök, 15:46
Bár nem mondta ki nyíltan Nicolae Robu, tulajdonképpen a Balkán minden jelét kitiltotta a közterületekről egy neki küldött dal miatt.

Úgy tűnik, Temesvár polgármestere, Nicolae Robu így a romániai önkormányzati választások előtti évben vissza szeretne csatlakozni kulturálisan Közép-Európához, legalábbis elszakadni pár klasszikus dologtól, amivel a román városokat szokás azonosítani: Robu egy szépen elterjedt videó miatt betiltotta a kinti sütögetést, a manele zenét és a számok dedikálását is a város közterületein – írja a Transindex. Az egész intézkedés gyújtópontja egy helyi mémoldalon is nagyon pörgő videó volt, amin ráadásul épp a polgármesternek küldtek egy slágert a Temesvár-gyárvárosi Kossuth/Traian téri piacon.

 

 

Robu, a város eleve indulatosnak számító, PNL-es polgármestere ezen feldühödve most rendelettel szabadulna minden balkáni dologtól.

 

A miccselés az utcán ugyebár nagyon Balkán, bár a temesvári jobboldali polgármester ezt kicsit árnyaltabban fogalmazta meg, és az erős konyhaszagra és a nagy füstre hivatkozott. Ennél sokkal erősebb üzenet a manele, illetve a maneledalok dedikálásának tiltása: ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor a magyar mulatóscelebek dalokat küldenek megrendelésre tulajdonképpen bárkinek („speciálba”), csak nem az itthon is ismert mulatósra, hanem a török és egyéb balkáni dallamokkal operáló manelére, ez pedig főleg a helyi roma kisebbségek kedvenc bulija.

 

NEM VICC, ITT A PAPÍR AZ INTÉZKEDÉSRŐL

 

Bár Robu súlyos büntetéseket helyezett kilátásba a rendeleteit megszegőknek, konkrétumokat nem tudni. Viszont nem lehet nem arra gondolni, hogy ahogy már említettük, jövőre önkormányzati választások lesznek Romániában, ahol valószínűleg erős kihívója lesz az itthon csak román Momentumként emlegetett (és a kapcsolatból nagy balhét is okozott) USR jelöltje, nyilvánvalóan halmozottan európai üzenetekkel, de az is fontos tény, hogy 2021-ben Temesvár lesz Európa Kulturális Fővárosa, és addig szintén rendbe kell tenni pár dolgot.

 

A temesvári EKF-programigazgatóval egyébként mi is készítettünk interjút, és bár abban még nem volt szó a miccselés betiltásáról, azért érdemes ide kattintva elolvasni.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Ha a salgótarjáni Turcsány László valóban lemond, akkor időközi választás jön a nógrádi megyeszékhelyen.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót Karácsony Gergely főpolgármester.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás