+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Antal Róbert-István
2020. szeptember 27. vasárnap, 22:22
Mármint németországi német, nem bánáti sváb vagy erdélyi szász. De hogyan került a román állampolgársággal nem is rendelkező Dominic Fritz Temesvárra?

Habár pontos eredmények még nincsenek, és exit pollt se rendelt senki, a Hotnews szerint minden valószínűség szerint

 

a Németországból Romániába költözött Dominic Fritz lett a bánsági Temesvár polgármestere,

 

A korábban a volt német államfő, Horst Köhler irodáját vezető Fritz nem erdélyi szász vagy bánáti sváb, tehát nem romániai német, hanem németországi, konkrétan baden-württembergi, aki csak a gimnáziumi éveit követően járt Temesváron, hogy ott önkénteskedjen az egyetem megkezdése előtt. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, bele is szeretett a városba, és elkezdett oda visszajárni, mígnem azon kapta magát, hogy ott lakást vásárolt, odaköltözött, és alapított egy szociális és kulturális ügyekkel foglalkozó egyesületet.

 

A román politikával aktívan az USR alakulásakor, a 2017-es korrupcióellenes tüntetések idején kezdett el foglalkozni, be is lépett akkor a pártba, amelynek aztán a polgármester-jelöltségét is elnyerte annak ellenére, hogy nem román állampolgár. „Csak azért tudok elindulni a polgármesterségért, mert egy jogszabály lehetővé tette, hogy 2015 után bármely EU-s állampolgár indulhasson polgármesteri pozícióért Romániában, amennyiben lakosa annak a településnek” – mondta erről még augusztusban az Azonnalinak.

 

Dominic Fritz az USRPLUS jelöltjeként a 300 ezres lakosságú város jobbközép, nemzeti liberális PNL-s polgármesterét, Nicolae Robut győzte le. A polgármesterkedés előtt a helyi egyetem rektoraként dolgozó Robu még vasárnap este be is ismerte a vereségét: „Vesztettem, ez volt a temesváriak akarata, méghozzá ahogy értesítettek, jelentős különbséggel kaptam ki” – mondta a harsány stílusáról ismert, a városban a manelét is betiltani akaró, leköszönő temesvári polgármester.

 

Az USRPLUS szerint az ő párhuzamos szavazatszámlálásukon olyan körzetek is voltak, ahol

 

Dominic Fritz Robut messze megelőzve, 50 százalék feletti eredményt ért el.

 

A liberális-technokrata párt szerint legalább 15 szavazókörzetben ehhez hasonló eredményekkel számolnak. Temesváron a 2016-os 28 százalékos részvételhez képest most 33 százaléknyian szavaztak, ezeknek jelentős része fiatal, 18 és 44 év közötti választó volt. A meglepetéseredmény viszont már nem akkora meglepetés, ha azt nézzük, hogy a 2019. májusi EP-választáson Temesváron az USR 40 százalékot kapott, míg a PNL 23-at – igaz, ott pártlistákra szavaznak az emberek, nem személyekre.

 

Dominic Fritz vasárnap éjszaka utcára is vonult, köszönetet mondott a szavazóknak a részvételért.

 

„Temesváron egy újabb forradalom zajlott le!”

 

– kiáltotta az ünneplő tömegnek, utalva a romániai rendszerváltás kezdetét jelentő 1989-as temesvári eseményekre. Nem lesz könnyű dolga: Temesvár 2021-et két évvel elcsúsztatva, 2023-ban Európa kulturális fővárosa lesz, Fritz azt ígéri, hogy a projektnek új lendületet ad a Robu-éra ad hoc megoldásai helyett.

 

A komplett magyar nyelvű sajtóban elsőként az Azonnali készített interjút Dominic Fritzcel, még augusztusban. Ha érdekel, hogyan szeretett bele egy németországi német a Bánság fővárosába, hogyan fogadták őt ott a románok, és mik a tervei, olvasd el!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A tervezett három helyett viszont két nap alatt akarják megoldani, mert nem jelentkezett elég egészségügyi dolgozó.

A közép-ázsiai országról kínos képet festő Sacha Baron Cohen figuráját megpróbálják javukra fordítani a kazahok. Borat egyik kedvenc mondata lesz a turizmusuk hívó szava.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás