Kétszáz cseh család fogadna be magához migránsgyerekeket

Szerző: Illés Gergő
2019.11.21. 19:54

Persze ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen ebbe a cseh kormánynak is bele kéne mennie a dologba. A belügyminiszter pedig nem tűnik túl nyitottnak.

Kétszáz cseh család fogadna be magához migránsgyerekeket

Görögországi menekülttáborokban rekedt, felnőtt kísérő nélküli gyerekeket fogadna be önkéntes alapon kétszáz cseh család a Češi Pomáhají (Csehek segítenek) nevű civil szervezet programja keretében – írja az Expats.cz cseh hírportál.

A civilek azért döntöttek úgy, hogy több fiatalkorú menedékkérőt is Csehországban helyeznének el, mivel szeptemberben maga Görögország fordult segítségért az EU-tagállamokhoz az ügyben:

a görögök azt szerették volna, ha az uniós tagok segítenének a menekülttáborokban ragadt, család vagy kísérő nélküli gyerekek elhelyezésében.

Hiába ugyanakkor a civil szervezet jószándéka, ahhoz, hogy ezt lehetővé tegyék, kéne a cseh kormány jóváhagyása is. Amely nem tűnik túl engedékenynek az ügyben: Jan Hamáček cseh belügyminiszter szerint Görögország a migránskvóták és a menekültek elhelyezésének ügyét próbálja újranyitni, és feleslegesnek tűnik menedékjogra potenciálisan nem jogosult tinédzserkéket Európán belül áthelyezni.

A belügyminiszter múlt héten fel is szólította a görög kormányt, hogy adjanak ki a cseheknek egy listát azon negyven, menekülttáborokban tartózkodó, de kísérő nélküli gyerekről, akiket Csehország esetlegesen befogadhatna. Ilyesmi felkérést már tavaly novemberben is küldött Hamáček a görög kormánynak, de akkor erre nem kapott választ,

így nem is fogadott be egy gyereket sem Csehország.

Hamáček hozzá is tette, a tíz év alatti szíriai árvákkal nincs gond, az ügy őket nem érinti, de például egy tizenöt év fölötti afgán vagy szír tinédzser integrációja a cseh társadalomba rendkívül nehéz lenne. Hozzátette: semmi értelme pakisztániakat befogadni, miután az EU már aláírt Pakisztánnal egy kitoloncolásról szóló egyezményt, Görögországnak pedig a pakisztániakat azonnal vissza kéne küldenie.

Erre a Csehek Segítenek civil szervezet vezetője, Jaroslav Miko azt mondta, a görög kormány csak azért nem válaszolt a csehek felkérésére, mert nem akarják a nemzetiségük alapján megkülönböztetni a gyerekeket. Ezen felül az Amnesty Internationallel, az Orvosok Határok Nélküllel és egy másik, migránsokat segítő cseh civil szervezettel karöltve felszólították a kormányt,

ne akadályozzák a szolidaritás megnyilvánulását,

inkább dolgozzanak ki egy folyamatot, hogy hogyan is lehetne a kísérő nélküli kiskorúakat befogadni, és elhelyezni azt ezt vállaló kétszáz családnál.

Az Orvosok Határok nélkül szerint egyébként körülbelül ötezer kísérő nélküli gyerek van jelenleg is görögországi menekülttáborokban, a Samos szigetén található menekülttábor háromszáz kiskorújának 15 százaléka pedig 13 év alatti.

FOTÓ: Wikipédia

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek