Magyarország, nem akarsz menekülteket? Jó, akkor segíts a kitoloncolásukban!

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.23. 09:17

Röviden ez az Európai Bizottság új terve.

Magyarország, nem akarsz menekülteket? Jó, akkor segíts a kitoloncolásukban!

Úgy tűnik, az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság már semmiképpen sem szeretné erőltetni a migrációs kvótákat: ehelyett arra tesz kísérletet, hogy az EU-ba szabályokat nem betartva érkezőket hazaküldhessék a tagállamok, a folyamatot pedig egy külön koordinátor felügyelné. Az egyik legnagyobb, migrációval kapcsolatos problémára születne így megoldás, hiszen például 2018-ban az EU-s országok által kiutasított menedékkérők közül csak 36 százalék hagyta el ténylegesen az Unió területét.

Azzal, hogy meghatározott számú menedékkérő fogadása helyett a tagállamok ezután

más országoknak segíthetnek ugyanannyi, szabályokat áthágva az EU-ba belépő bevándorló visszaküldésével a hazájukba, az Európai Bizottság azt reméli, hogy arany középutat talált.

Azok az országok, amelyekbe az EU-ba jellemzően elsőként érkeznek meg a menedékkérők – például Olaszország és Görögország, illetve a migrációs célországnak számító Németország – eddig a többi tagállam szolidaritását hiányolták, és pártolták a hozzájuk érkezők kötelező elosztását a többi EU-s ország között. A kelet-európai országok – köztük Magyarország és Lengyelország – vezetői azonban hallani sem akartak egy ilyen kvótarendszerről.

„Ez nem a szolidaritás és felelősségvállalás, esetleg önkéntes vagy kötelező elosztás közötti választás. Nem ott akarjuk folytatni a vitákat, ahol 2015-ben elkezdődtek” – mondta a Politicónak egy uniós forrás.

Szolidaritási lehetőségek

A kvótarendszer elengedése azonban nem jelenti azt, hogy a Bizottság ne követelne együttműködést és szolidaritást a tagállamoktól. Ylva Johansson, svéd belügyi biztos és a Bizottság görög alelnöke, Margaritisz Szkinasz ragaszkodtak hozzá a terv kidolgozásakor, hogy ez része legyen a javaslatnak.

Ugyanakkor a tagállamok több szolidaritási vállalás közül választhatnak. Itt jön be a képbe az úgynevezett „támogató koncepció”. Ennek fentebb is idézett lényege, hogy a meghatározott számú menedékkérő befogadása helyett a tagállamok segíthetik egymást a jogellenesen az EU-ba belépők hazaküldésében.

Azon országnak, amely a hazaküldés támogatása mellett dönt, nyolc hónapja lesz ezt levezényelni, emellett azt is eldöntheti, hogy milyen nemzetiségű bevándorlókat akar visszaküldeni.

Amennyiben ezt az állam nem tudja megoldani nyolc hónap alatt, úgy be kell fogadnia menekülteket – ebben az esetben viszont már nem dönthet arról, milyen nemzetiségűek érkezhetnek a területére.

A Bizottság emellett a dublini rendszer reformját is kilátásba helyezte – ez alapján most annak az országnak kell lefolytatnia a bevándorlási eljárást, amelybe a menedékkérők elsőként megérkeztek. Egyelőre elképzelhető, hogy ez az alapvetés is megmarad, ugyanakkor minden bizonnyal kiegészül az EU-ba érkezők mozgásterének bővítésével, amennyiben más országok is részt vehetnek majd kérelmük elbírálásában.

Ahogy a Bizottság ötletei végleges formát öltenek – várhatóan tíz javaslat formájában –, úgy azok elfogadása már a tagállamokon múlik. Ezzel kapcsolatban Szkinasz a tét nagyságára figyelmeztetett.

„Az ismételt kudarcok a populisták és a szélsőjobboldal megerősödéséhez vezettek” – utalt a Bizottság alelnöke arra, hogy a bevándorlásról szóló viták komoly feszültséget okoztak a tagállamok között.

Ha ez a javaslat is elbukik, akkor borítékolhatóan jó darabig nem születik majd átfogó megoldás. Ez pedig tovább mélyítheti a törésvonalakat a nyugati és a keleti tagállamok között.

Más szempontból is fontos lenne azonban közös nevezőre jutnia az EU-s vezetőknek: 2015-höz képest ugyanis majdnem 15 millióval vannak többen azok, akiknek háború, üldöztetés vagy az emberi jogok megsértése miatt menekülniük kellett otthonukból. 2019-ben a számuk elérte a 79,5 milliót.

NYITÓKÉP: Mstyslav Chernov / Wikimedia

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek