+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 20. szerda, 17:56
Egy menekültjogi szervezet most nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül: a horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

A Border Violence Monitoring Network menekültjogi szervezet a menekülteket érő emberi jogi sértésekre figyel. Legutóbbi jelentésében a horvátországi helyzettel foglalkozott, elvégre a balkáni országba Bosznia-Hervegovina vagy Szerbia felől többen is érkeznek. A menekültek Szlovénia felé tartanak, de Horvátország igyekszik már őket feltartani és visszafordítani – és a kínzástól, embertelen bánásmódtól sem riad vissza.

 

A jelentés többek között a horvát-szerb határon történtekre koncentrál. Itt a menekülteket sokszor ablak nélküli, kis szobákba terelik, ahol se élelemhez nem juthatnak, se a WC-t nem használhatják. Egy tizenhatéves afgán fiú arról számolt be, hogy őt a határőrség pincéjébe zárták be, ahol a horvát határőrők botokkal és ökleikkel verték.

 

Egy másik menekültet, aki kiskorúként érkezett a balkáni országba, szintén a pincében kínoztak: elektrosokkolták és többször a falhoz verték.

 

A horvát határőrség a kinzás több módszerét is kidolgozta: elektrosokk, ütlegelés, falhoz csapkodás, de a téli időben mezitláb kellett a menekülteknek a szabadban futkosniuk. Több esetben is előfordult, hogy teljesen levetkőztették a határőrök a menekülteket, és gumibotokkal ütlegelték őket. Két esetben a jelentés arról számol be, hogy a határőrők megerőszakoltak menedékkérőket.

 

Nem csak a határokon működnek illegális kinzókamrák,

 

de a jelentés szerint ilyenre bukkantak egy már nem határmenti kisváros, Korenici egyik garázsában is: itt is menekülteket kínoztak a horvát hatóságok emberei.

 

A menekültkérelmek átvételét megtagadták többször is a horvát határőrök. Ehelyett inkább elvették és tönkre tették a menekültek mobiltelefonjait, majd – amint egy másik áldozat arról beszámolt – horvátnyelvű papírok aláírására kényszerítették őket, noha azt se tudták, mibe egyeznek ezzel bele.

 

A jelentés értelmében csak az elmúlt hónapban a félezernél is több menekültet értek hasonló attrocitások a horvát határokon.

 

FOTÓ: Nacional.hr

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás