+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 20. szerda, 17:56
Egy menekültjogi szervezet most nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül: a horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

A Border Violence Monitoring Network menekültjogi szervezet a menekülteket érő emberi jogi sértésekre figyel. Legutóbbi jelentésében a horvátországi helyzettel foglalkozott, elvégre a balkáni országba Bosznia-Hervegovina vagy Szerbia felől többen is érkeznek. A menekültek Szlovénia felé tartanak, de Horvátország igyekszik már őket feltartani és visszafordítani – és a kínzástól, embertelen bánásmódtól sem riad vissza.

 

A jelentés többek között a horvát-szerb határon történtekre koncentrál. Itt a menekülteket sokszor ablak nélküli, kis szobákba terelik, ahol se élelemhez nem juthatnak, se a WC-t nem használhatják. Egy tizenhatéves afgán fiú arról számolt be, hogy őt a határőrség pincéjébe zárták be, ahol a horvát határőrők botokkal és ökleikkel verték.

 

Egy másik menekültet, aki kiskorúként érkezett a balkáni országba, szintén a pincében kínoztak: elektrosokkolták és többször a falhoz verték.

 

A horvát határőrség a kinzás több módszerét is kidolgozta: elektrosokk, ütlegelés, falhoz csapkodás, de a téli időben mezitláb kellett a menekülteknek a szabadban futkosniuk. Több esetben is előfordult, hogy teljesen levetkőztették a határőrök a menekülteket, és gumibotokkal ütlegelték őket. Két esetben a jelentés arról számol be, hogy a határőrők megerőszakoltak menedékkérőket.

 

Nem csak a határokon működnek illegális kinzókamrák,

 

de a jelentés szerint ilyenre bukkantak egy már nem határmenti kisváros, Korenici egyik garázsában is: itt is menekülteket kínoztak a horvát hatóságok emberei.

 

A menekültkérelmek átvételét megtagadták többször is a horvát határőrök. Ehelyett inkább elvették és tönkre tették a menekültek mobiltelefonjait, majd – amint egy másik áldozat arról beszámolt – horvátnyelvű papírok aláírására kényszerítették őket, noha azt se tudták, mibe egyeznek ezzel bele.

 

A jelentés értelmében csak az elmúlt hónapban a félezernél is több menekültet értek hasonló attrocitások a horvát határokon.

 

FOTÓ: Nacional.hr

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás