+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. november 20. szerda, 17:56
Egy menekültjogi szervezet most nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderül: a horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

A Border Violence Monitoring Network menekültjogi szervezet a menekülteket érő emberi jogi sértésekre figyel. Legutóbbi jelentésében a horvátországi helyzettel foglalkozott, elvégre a balkáni országba Bosznia-Hervegovina vagy Szerbia felől többen is érkeznek. A menekültek Szlovénia felé tartanak, de Horvátország igyekszik már őket feltartani és visszafordítani – és a kínzástól, embertelen bánásmódtól sem riad vissza.

 

A jelentés többek között a horvát-szerb határon történtekre koncentrál. Itt a menekülteket sokszor ablak nélküli, kis szobákba terelik, ahol se élelemhez nem juthatnak, se a WC-t nem használhatják. Egy tizenhatéves afgán fiú arról számolt be, hogy őt a határőrség pincéjébe zárták be, ahol a horvát határőrők botokkal és ökleikkel verték.

 

Egy másik menekültet, aki kiskorúként érkezett a balkáni országba, szintén a pincében kínoztak: elektrosokkolták és többször a falhoz verték.

 

A horvát határőrség a kinzás több módszerét is kidolgozta: elektrosokk, ütlegelés, falhoz csapkodás, de a téli időben mezitláb kellett a menekülteknek a szabadban futkosniuk. Több esetben is előfordult, hogy teljesen levetkőztették a határőrök a menekülteket, és gumibotokkal ütlegelték őket. Két esetben a jelentés arról számol be, hogy a határőrők megerőszakoltak menedékkérőket.

 

Nem csak a határokon működnek illegális kinzókamrák,

 

de a jelentés szerint ilyenre bukkantak egy már nem határmenti kisváros, Korenici egyik garázsában is: itt is menekülteket kínoztak a horvát hatóságok emberei.

 

A menekültkérelmek átvételét megtagadták többször is a horvát határőrök. Ehelyett inkább elvették és tönkre tették a menekültek mobiltelefonjait, majd – amint egy másik áldozat arról beszámolt – horvátnyelvű papírok aláírására kényszerítették őket, noha azt se tudták, mibe egyeznek ezzel bele.

 

A jelentés értelmében csak az elmúlt hónapban a félezernél is több menekültet értek hasonló attrocitások a horvát határokon.

 

FOTÓ: Nacional.hr

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás