Szenes Hanna szobrot kap Budapesten, azt ígérik, ez már nem giccsparádé lesz

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.17. 17:11

A Hosszúlépés mozgalom kezdeményezése célba ért, a II. kerület már bevállalt egy női szobrot. Kerpel-Fronius Gábor azt ígéri, az új köztéri szobrokkal vége a tíz éve tartó vizuális környezetszennyezésnek.

Szenes Hanna szobrot kap Budapesten, azt ígérik, ez már nem giccsparádé lesz

Úgy tűnik, tényleg beindult valami Budapesten: ahogy már írtunk róla, a Hosszúlépés névre hallgató egyesület szeretné elérni, ha Budapesten több fontos női történelmi személyiségnek lenne szobra, ugyanis jelenleg élő állatra emlékező szoborból is több van közterületen, de most úgy tűnik, sikerülhet javítani az arányon.

Vasárnap délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be a II. kerület frissen megválasztott polgármestere, Őrsi Gergely, hogy kezdeményezi a Széna téren Szenes Hanna, magyar költő és ejtőernyős szobrának felállítását.

ŐRSI GERGELY, KONIORCZYK BORI, KERPEL-FRONIUS GÁBOR (FOTÓ: AZONNALI)

A mozgalom alapítója, Koniorczyk Bori hangsúlyozta, hogy óriási fordulat, hogy a főváros a kezedeményezés mellé állt, de talán még fontosabb a város jövőjére nézve, amit Budapest alpolgármestere, a momentumos Kerpel-Fronius Gábor mondott: 

„Támogatjuk a kezdeményezést, hogy legyenek női emlékművek Budapesten. Az emlékmű kifejezést határozottan mondom, mert amikor beszéltünk erről, akkor halkan megjegyeztem, hogy nagyon szeretném, ha ez az arány nem úgy javulna, hogy közben azt az irdatlan mennyiségű vizuális környezetszennyezést folytatnánk, amivel az elmúlt egy évtizedben telerakták Budapest köztereit. Ne csak szobrok legyenek, hanem olyan emlékművek, amik intellektuális és vizuális bátorságról tesznek tanúbizonyságot, amik méltók azokhoz a nőkhöz, akiknek emléket állítunk.

Elrettentő példaként hoznám fel a Sisi-szobrot a Madách téren, az pont nem felel meg annak a módszernek, amit mi követni szeretnénk. Nem szeretnénk, ha giccsfilmekből vett giccsszobrokkal javítanánk az arányon.”

Kerpel-Fronius ezzel viszonylag egyértelműen állt a rég zajló vita azon oldalára, ami szerint Budapesten az elmúlt években leginkább bármiféle fantázia nélküli emberszobrok kerültek ki a közterületekre, az általa említett Sisi-szobor pedig egészen komoly felháborodást váltott ki, amiért a tér látképét is tönkretette kicsit.

A Széna-téren tehát egy izgalmasnak szánt Szenes Hanna-szobor születik. A 23 évesen meghalt költő egyébként bár Magyarországon nem annyira ismert, Izraelben nemzeti hősnek számít: a zsidó származású Szenes egyike volt annak a tizenhét embernek, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képezett ki, hogy ejtőernyővel Jugoszláviába ledobva megkíséreljék valamilyen módon megakadályozni a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását.

Miután elfogták a magyar határon, bebörtönözték és megkínozták, de a küldetése részleteit így sem árulta el, ezért kivégezték.

KIEMELT KÉP: Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek