+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 17. vasárnap, 18:56
Szenes Hanna szobra lesz először Budapesten olyan, ami kifejezetten mozgalmi céloknak köszönhetően született meg. Erről, illetve a nők történelemben elfoglalt helyének félreértéséről beszéltünk a mozgalom alapítójával, Koniorczyk Borival.

Jól sejtem, hogy jól jött a Hosszúlépés mozgalom kezedeményezésének a budapesti városvezetés cseréje?

 

Mikor elindítottuk ezt, nem tudtuk, hogy alakulnak a választások, de azt gondolom, igen. Azt soha nem tudjuk már meg, mi lett volna, ha máshogy alakulnak az önkormányzati választások, de amiatt nagyon boldogok lehetünk, hogy az új városvezetés ennyire kiáll a projekt mellett.

 

Szimbolikus ügy ez a szoborkérdés, vagy tényleg lesz haszna, ha a budapesti járókelők több női alakot fognak látni az utcán?

 

Elsősorban szimbolikus, de azok a szobrok, akikkel találkozol egy nap, inspirálnak is. Ha több nőt látunk fontos szerepben, akik letettek valami elképesztőt az asztalra, az rengeteg kislánynak adhat inspirációt arra, hogy válasszanak komoly szakmát, és merjék megvalósítani az álmaikat.

 

Azokkal a véleményekkel mit lehet kezdeni, hogy ez a köztériszobor-állapot sem azért van így, mert elnyomnák a nőket, hanem mert nem is játszottak fontos szerepet nők, és erőltetni ilyen dolgokat csak kontraproduktív, és csak egyenlőtlenségeket szül?

 

Egyenlőtlenség létezik, de fordított irányban. Azért vannak ilyen vélemények a történelemről, mert keveset tudunk ezekről a nőkről. Sokszor külföldön többet tudnak róluk, mint a szülőhazájukban, Magyarországon! 

 

A szoborállítás ahhoz járulhat hozzá, hogy végre megismerjük ezeket a nőket.

 

De miért alakult így Budapesten a helyzet?

 

Nem kiugró Budapesten, az egész világra jellemző. Ez nyilván megmutatja, hogyan gondolkozik egy-egy társadalom a nőkről, és mennyire tartja fontosnak a kiemelkedő teljesítményeket.

 

Akkor ez rosszat mond rólunk is?

 

Jót biztos nem. Az, hogy ilyen mértékben elhanyagoljuk azokat a nőket, akik ikonikus kutatóként, festőként, politikusként vagy aktivistaként rengeteget tettek ezért az országért, elmondja, hogy gondolkozunk a nőkről.

 

A női egyenjogúsági küzdelem alapvetően balos dologként él a fejünkben, ezt át lehet lépni?

 

Szerintem a feminizmus egy nagyon jó cél, és lehet érte tenni, hogy politikai oldaltól függetlenül magáénak érezhessük a céljait.

 

Találkozott már jobboldali feministával?

 

Igen, de nem Magyarországon. Ezek a dolgok nem zárják ki egymást.

 

A szoborválasztásnál nem félnek tőle, hogy megjelenik valamelyik szélsőjobboldali csoport, és felhozza, hogy Szenes Hanna nem is volt igazán magyar (Szenes Hanna zsidó származású volt – a szerk.)?

 

Szenes Hanna száz százalékig magyar volt, én nem látom, hogy lehetne belekötni. De azt is el lehetne tudni viselni, ha egy nem magyar embernek állítunk szobrot.

 

Melyik a kedvenc női alakra emlékező szobra?

 

Jó kérdés, mert nagyon kevés van. Olyanból még kevesebb van, ami innovatív, de amit szeretek, az a vár tövében Brunszvik Teréz szobra. Szép helyen van, el is lehet rajta gondolkozni felfelé.

 

FOTÓ: Koniorczyk Bori bejelenti a mozgalom sikerét

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás