+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. november 17. vasárnap, 18:56
Szenes Hanna szobra lesz először Budapesten olyan, ami kifejezetten mozgalmi céloknak köszönhetően született meg. Erről, illetve a nők történelemben elfoglalt helyének félreértéséről beszéltünk a mozgalom alapítójával, Koniorczyk Borival.

Jól sejtem, hogy jól jött a Hosszúlépés mozgalom kezedeményezésének a budapesti városvezetés cseréje?

 

Mikor elindítottuk ezt, nem tudtuk, hogy alakulnak a választások, de azt gondolom, igen. Azt soha nem tudjuk már meg, mi lett volna, ha máshogy alakulnak az önkormányzati választások, de amiatt nagyon boldogok lehetünk, hogy az új városvezetés ennyire kiáll a projekt mellett.

 

Szimbolikus ügy ez a szoborkérdés, vagy tényleg lesz haszna, ha a budapesti járókelők több női alakot fognak látni az utcán?

 

Elsősorban szimbolikus, de azok a szobrok, akikkel találkozol egy nap, inspirálnak is. Ha több nőt látunk fontos szerepben, akik letettek valami elképesztőt az asztalra, az rengeteg kislánynak adhat inspirációt arra, hogy válasszanak komoly szakmát, és merjék megvalósítani az álmaikat.

 

Azokkal a véleményekkel mit lehet kezdeni, hogy ez a köztériszobor-állapot sem azért van így, mert elnyomnák a nőket, hanem mert nem is játszottak fontos szerepet nők, és erőltetni ilyen dolgokat csak kontraproduktív, és csak egyenlőtlenségeket szül?

 

Egyenlőtlenség létezik, de fordított irányban. Azért vannak ilyen vélemények a történelemről, mert keveset tudunk ezekről a nőkről. Sokszor külföldön többet tudnak róluk, mint a szülőhazájukban, Magyarországon! 

 

A szoborállítás ahhoz járulhat hozzá, hogy végre megismerjük ezeket a nőket.

 

De miért alakult így Budapesten a helyzet?

 

Nem kiugró Budapesten, az egész világra jellemző. Ez nyilván megmutatja, hogyan gondolkozik egy-egy társadalom a nőkről, és mennyire tartja fontosnak a kiemelkedő teljesítményeket.

 

Akkor ez rosszat mond rólunk is?

 

Jót biztos nem. Az, hogy ilyen mértékben elhanyagoljuk azokat a nőket, akik ikonikus kutatóként, festőként, politikusként vagy aktivistaként rengeteget tettek ezért az országért, elmondja, hogy gondolkozunk a nőkről.

 

A női egyenjogúsági küzdelem alapvetően balos dologként él a fejünkben, ezt át lehet lépni?

 

Szerintem a feminizmus egy nagyon jó cél, és lehet érte tenni, hogy politikai oldaltól függetlenül magáénak érezhessük a céljait.

 

Találkozott már jobboldali feministával?

 

Igen, de nem Magyarországon. Ezek a dolgok nem zárják ki egymást.

 

A szoborválasztásnál nem félnek tőle, hogy megjelenik valamelyik szélsőjobboldali csoport, és felhozza, hogy Szenes Hanna nem is volt igazán magyar (Szenes Hanna zsidó származású volt – a szerk.)?

 

Szenes Hanna száz százalékig magyar volt, én nem látom, hogy lehetne belekötni. De azt is el lehetne tudni viselni, ha egy nem magyar embernek állítunk szobrot.

 

Melyik a kedvenc női alakra emlékező szobra?

 

Jó kérdés, mert nagyon kevés van. Olyanból még kevesebb van, ami innovatív, de amit szeretek, az a vár tövében Brunszvik Teréz szobra. Szép helyen van, el is lehet rajta gondolkozni felfelé.

 

FOTÓ: Koniorczyk Bori bejelenti a mozgalom sikerét

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás