Meglepett, hogy Pál Tibor munkájára számítanak, de az enyémre nem – Baranyi Krisztina az Azonnalinak!

2019.11.05. 16:48

Nem kapott bizottsági helyet Ferencváros ellenzéki polgármestere, de nem búslakodik nagyon: azt mondja, hogy a kerületében éppen elég munkája van, amire koncentrálnia kell. Az mindenesetre meglepte, hogy a ferencvárosi közgyűlésből kiszoruló Pál Tibor munkájára előbb számítanak a fővárosi bizottságokban. A Momentum felajánlását mindenesetre kedvesnek tartja, de nem fog élni vele.

Meglepett, hogy Pál Tibor munkájára számítanak, de az enyémre nem – Baranyi Krisztina az Azonnalinak!

Milyen volt az első ülés?

Jó volt, csak fárasztó. Én kicsit rövidebbre számítottam. Azt látom, hogy a fideszes képviselők ugyanabban a hangnemben állnak munkához, mint Orbán Viktor a fővároshoz a legújabb fejlemények után. Én konstruktív munkára számítok, nagyon fontos kérdéseket tárgyaltunk.

A klímavészhelyzet, és amit a főváros ebben tehet, számomra nagyon fontos téma.

Én nagyon sokat dolgoztam ezen kerületi szinten. Végre létrejöhet egy olyan intézkedéscsomag, ami az összes szennyvíztelepet érinti, aztán érinti a belső területeken a zöldítést, illetve azt, hogy az iskolák környékén ne legyen folyamatosan két-háromszoros a határérték-túllépés a légszennyezésben. Sok mindent tehetünk:, ha van erre szándék, akkor összehangolva a kerületekkel két-három éven belül jelentős, az emberek a bőrén érzékelhető változásokat is elérhetünk.

Mi lehet az oka annak, hogy nem egyeztettek önnel a bizottsági helyekről?

Erről nem tudok nyilatkozni. Nem tudom, hogy ez miért és hogy történt. Nekem elég dolgom van a kerületemben, szeretnék nagy változásokat – munkával bőven el vagyok látva.

Ne tőlem kérdezzék, hogy miért van, hogy a főváros egy bizottságában sem számítanak a munkámra.

De csalódott?

Meglepődtem. Eleve azon, hogy ma reggel még nem volt nevekkel kitöltött felterjesztés erről. Fogalmam sem volt arról, hogy ez hogy néz ki. És meglepődtem, hogy sehol sem számítanak rám, de pláne akkor, amikor megláttam, hogy a kerületünkből kiszavazott szocialista képviselő – akit ugye a választók távolították el a politika színtéréről – viszont megjelenik egy fontos bizottságban, és az ő munkájára számítanak. Az enyémre pedig polgármesterként és közgyűlési tagként sem.

Azt nyilatkozták a szóban forgó Pál Tiborral kapcsolatban, hogy neki páratlan tapasztalata van, és nem parkolási ügyekkel fog foglalkozni a bizottságban. Ehhez mit szól?

Egyetértek, valóban páratlan tapasztalata van nagyon sok területen.

A Momentum jelezte, hogy fel fog ajánlani önnek egy bizottsági helyet. Élni fog-e ezzel, és melyik bizottságba ülne be?

Ez nagyon kedves a Momentumtól. Engem a szavazók hatalmaztak fel, hogy a fővárosi közgyűlés tagja legyek, ez nem a Momentum-szavazókat jelenti, hanem csomó más embert. Ez nem az ő dolguk, de tényleg nagyon gáláns volt, hogy azonnal reagált Soproni Tamás. Szóval le a kalappal, de nem a Momentum dolga ennek a megoldása. Ennek az előterjesztésnek az aláírója a főpolgármester.

Fog Karácsony Gergellyel erről beszélni?

Nem, mondom, nekem van elég dolgom. Ha ez így dőlt el, akkor így dőlt el.

Nekem ez annyiban fog hiányozni, hogy például a klímavészhelyzetről szóló fővárosi terven nagyon szívesen dolgoztam volna,

mert a saját kerültemben is kidolgozott, részletes terv van arra, hogy a klímaváltozás hatásaitól próbáljuk megvédeni az embereket. Nyilván ez fővárosi szinten hatékonyabb lehet, ha összehangoljuk ezeket az intézkedéseket. De ez megoldható természetesen bizottsági munka nélkül is.

És mi lesz a következő előterjesztése november 25-ére? Vagy lesz ilyen?

Nem tudom még. Még nem gondolkodtam el ezen, hogy lesz-e előterjesztésem.

A IX. kerületben hogyan állnak a dolgok?

A jövő héten alakuló ülés lesz. Nagyon remélem, hogy sikeres ülés lesz. Vagy szerdán, vagy csütörtökön, a pontos dátum még nem dőlt el. Ugye ott is a pártok egyezkedése zajlik ugyanezen a pozíciók és pénzosztási lehetőségek körül. Remélem ez hamarosan lezárul, mert akkor a közgyűlés is el tudná kezdeni az érdemi munkát, hiszen nekünk

január elsejétől már egy önálló parkolási rendszert kell bevezetni a kerületben, amire már két hónapunk sincs.

Én ugyan már elkezdtem ezen dolgozni, de ehhez nyilván testületi döntések kellenek.

Az alpolgármestereit már kiválasztotta?

Van egy javaslatom, meg a pártoknak is vannak javaslataik, tehát számos javaslat van. Erről folynak az egyezkedések, és remélem, hogy mindenki számára megnyugtató lesz a végeredmény.

FOTÓ: Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek