Faszfejezésbe torkolló konfliktus a Momentumban Jancsó Andrea körül, a pártból is ki akarták rúgni

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.12. 10:50

Az Azonnali birtokába került dokumentumok szerint a pártelnökség kezdeményezésére több ügyben is etikai eljárás indult a Momentum korábbi IX. kerületi polgármesterjelöltje, Jancsó Andrea ellen, akit a küldöttek kétharmada ki is tessékelt volna a pártból. Mivel azonban ez nem volt elegendő a kizáráshoz, inkább a párt komplett ferencvárosi elnöksége távozott.

Faszfejezésbe torkolló konfliktus a Momentumban Jancsó Andrea körül, a pártból is ki akarták rúgni

„Bármennyire is szeretnénk tovább dolgozni és küzdeni a céljainkért, a közösségünkért, ehhez olyan változásra van szükség, amit mi már nem tudunk eszközölni. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet, remélve, hogy közösen előbb-utóbb ismét olyan útra tudjuk terelni a dolgokat, hogy a céljainkért folytatott munka eredményes lehessen. Mindezen okokból arra a döntésre jutottunk, hogy a helyi elnökségi pozíciónkról azonnali hatállyal lemondunk”

– így jelentette be a kerületi momentumos Facebook-csoportban lemondását a ferencvárosi Momentum elnöksége február 2-án.

Az Azonnali momentumos forrásai és a szerkesztőségünkbe eljuttatott bizonyítékok alapján Hulse Alexandra, Molnár Mihály, Németh Zoltán és Rókay Attila azért távozott posztjáról, mert a Momentum küldöttgyűlése nem zárta ki a pártból a korábbi ferencvárosi polgármesterjelöltjét, Jancsó Andreát.

Kicsoda Jancsó Andrea?

A 2014-ben még az LMP, 2019-től már a Momentum színeiben IX. kerületi önkormányzati képviselő és egyébként jogász végzettségű Jancsó volt az, akinek polgármesteri ambíciói mögé beállt – az LMP kivételével – a teljes baloldali ellenzék Baranyi Krisztinával szemben a 2019-es ferencvárosi előválasztáson – amit az utóbbi végül nagy fölénnyel megnyert.

AZ AKKOR MÁR MOMENTUMOS JANCSÓ ANDREA A 2019-ES ELŐVÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN. FORRÁS: JANCSÓ ANDREA / FACEBOOK

Baranyi Krisztinát 2019. október 12-én polgármesterré is választották, de azért Jancsó Andrea sem szomorkodhatott: a ferencvárosi 12. egyéni választókörzetet magabiztosan megnyerte, így újra beülhetett az önkormányzatba. Ott az ellenzéki pártok képviselőit tömörítő közös frakció, az Új Pólus képviseletében Jancsó végül szociális ügyekért felelős tanácsnok lett.

És innentől kezdődtek a problémák Jancsó személye körül, amik odáig fajultak, hogy

a Momentum elnöksége végül idén január 17-én Jancsó pártból való kizárása érdekében etikai eljárást indított – ami aztán a párt legfőbb döntéshozó szervén, a küldöttgyűlésen bukott meg,

és ami miatt a ferencvárosi Momentum elnöksége lemondott.

Jancsó a Kiserdő védelméért Karácsony Gergelyékkel is szembement

Az Azonnali birtokába jutott dokumentumok alapján a Momentum elnöksége három ügyben kezdeményezett etikai vizsgálatot az egykori polgármesterjelöltjükkel szemben. Az egyik eredője, hogy Jancsó pont annak a körzetnek lett az egyéni képviselője, ami körül már évek óta hatalmas harcok folynak a Kelenföldet Ferencvárossal a Csepel-szigeten át összekötő Galvani híd megépítése kapcsán.

A Galvani híd szerepe ugye az lesz, hogy csillapítsa a belváros forgalmát a külső kerületek közötti útvonal rövidítésével. A hídon a tervek szerint lesz kétszer kétsávos forgalmi út, széles kerékpárút, járda, továbbá villamosvonal is.

Csakhogy a Galvani híd úthálózatának részeként ki kell bővíteni kétszer kétsávosra és meg kell hosszabbítani a Határ utat is, amit eredetileg úgy akartak megépíteni, hogy az keresztbe szelje a Jancsó körzetéhez is tartozó Kiserdőt, ami a IX. kerületi József Attila-lakótelep és a XIX. kerületi Wekerletelep közötti 22 hektárnyi városi erdős részt jelenti.

A Kiserdő – ahova a helyiek előszeretettel járnak szabadidejükben – jelentős részét a projekt keretében ki kellett volna vágni: az akkori főpolgármester, a Fidesz-KDNP által támogatott Tarlós István 2017-ben emiatt le is állíttatta a híd előkészítését. Azóta pedig szinte folyamatosan megy a huzavona a Kiserdőt féltő helyiek, civilek és a döntéshozók között, hogy milyen nyomvonalon bővítsék ki a Határ utat.

A Kiserdő megőrzéséért folytatott küzdelembe szállt be helyi képviselőként Jancsó Andrea tavaly februártól kezdődően, Baranyi Krisztinánál és a budapesti városvezetésnél is próbálva elérni, hogy a főváros helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítsa a Kiserdőt, így akadályozva meg annak esetleges beépítését.

Csakhogy az akkor még a klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, a párbeszédes Dorosz Dávid tavaly április közepén visszadobta Jancsó kérelmét azzal az indoklással, hogy bár a Kiserdő „zaj- és légszennyezést csökkentő, illetve rekreációs funkciói miatt mindenképpen értékes és megőrzendő zöldfelületnek minősül, azonban

természetvédelmi szempontból az erdő jelentős része mint élőhely nem felel meg a védetté nyilvánításhoz szükséges kritériumoknak”.

Jancsó erre válaszul április végén már nekiment egy Facebook-posztban a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzatnak azzal, hogy szerinte a védetté nyilvánítás közérdekből is lehetséges lenne, de

„ezek szerint a baloldali vezetésű főváros számára nem közérdek a Kiserdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítása. Gratulálok!”

Jancsó egyébként egy nappal a bejegyzés közzététele után módosította a posztját, és kivette belőle a fenti mondatokat, de a Facebookon vissza lehet olvasni az eredeti szöveget. Pár hónapos spéttel, szeptember 27-én már egy PR-videót tett közzé Facebookon a momemtumos képviselő, amiben a Kiserdőt mutató vágóképek alatt egy férfihang mondja el, hogy:

„Idén áprilisban a főváros közölte a ferencvárosi önkormányzattal, hogy jogilag lehetséges lenne a Kiserdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítása, ezt ők nem teszik meg.”

Keményen beszólogatott egymásnak a Kiserdő miatt a Momentum krémje

Ez a videó már a Momentumon belül is kivágta a biztosítékot: Soproni Tamás terézvárosi polgármester, a Momentum fővárosi frakcióvezetője egy belső levelezésben – aminek a létét Soproni és Jancsó is elismerte az Azonnalinak – ment neki Jancsónak a következőkkel:

„Andi, én értem, hogy jó ötletnek tűnik most azzal kampányolni, hogy a főváros faszfej, amiért nem történik meg adjuramteremtőm, amit kérsz, de ahogy arról Kerpel-Fronius Gábor is tájékoztatott a közelmúltban, a fővárosnak nem áll szándékában bármilyen módon is hozzányúlni a Kiserdőhöz, és idővel a védetté nyilvánítás is megtörténhet.(...)

Ez a viselkedés pontosan az, amiért Baranyit kritizáljátok. »Történjen meg, amit akarok, méghozzá most azonnal, különben telekürtölöm a világot, hogy ti vagytok a szemetek!«”

Levelében Soproni arra is kitér, hogy sajnálja, hogy Jancsó sokáig nem kapott választ a megkereséseire, de ez most már nem így van, és megkéri a képviselőt, hogy „a jövőben a Kiserdőt érintő kommunikáció előtt egyeztess velem vagy Kerpel-Fronius Gáborral”. Utóbbi szintén momentumos politikus, Budapest okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettese.

Erre válaszul Jancsó azzal védekezett, hogy ő elsősorban az őt megválasztó embereket képviseli, és „nem szándékozom bukni azért, mert itt senki nem tesz semmit még kommunikációs szinten sem, a polgármesterek meg lepacsiztak Vitézy Dáviddal”. (Vitézy úgy jöhetett a képbe, hogy ő a különböző, kormányzati büdzséből fizetett fővárosi fejlesztéseket koordináló Budapest Fejlesztési Központ vezetője.) Jancsó válaszában azt is vitatja, hogy a videójában nincs utalás arra, hogy a főváros „faszfej lenne”. A képviselő arra kérte továbbá Soproni Tamást, hogy

a fenyegető hangnemet mellőzze, mert „nem nulla kilométeres politikus vagyok, aki most kezdte a politizálást”.

A végén azt is hozzátette: „szívesen várom bármelyik momentumos nagypolitikust, hogy sétáljon velem egyet és beszélgessen egyet a helyiekkel”.

Válaszában Soproni leírta, hogy természetesen megérti, hogy Jancsó – ahogy mindenki más is – a választóit képviseli, de mivel a Momentum színeiben lett megválasztva, ezért a pártjáért és a szövetségeseiért is felelőséggel tartozik. A terézvárosi polgármester elismerte, hogy Jancsónak lehetnek akár jogos kritikái a fővárosi vezetéssel szemben, de a főváros a Kiserdő kérdéséhez szerinte konstruktívan állt hozzá, és ehhez képest a videójának első mondatában Jancsó már támadta a fővárost.

SOPRONI TAMÁS TERÉZVÁROSI POLGÁRMESTER A BRINGÁZÁSNAK NAGY HÍVE, A FŐVÁROST ÉRŐ BARÁTI TŰZNEK MÁR KEVÉSBÉ. FORRÁS: SOPRONI TAMÁS / FACEBOOK

Itt szállt be a levelezésbe Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettese, aki a hangnem eszkalálódásának elkerülését kérte a felektől, és arra hívta fel Jancsó figyelmét, hogy a Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ (BFK) erőlteti a Kiserdőt veszélyeztető útlevezetőt, így a kritikája szerinte irányt tévesztett, és „az ellenfél, akitől a Kiserdőt meg kell védeni, máshol van”. A cikk megjelenése előtt egyébként felhívtuk a főpolgármester-helyettest, aki a fentieket gyakorlatilag szó szerint megismételve megerősítette, hogy „biztosan beszéltek” erről az ügyről Jancsóval.

Az Azonnalihoz eljutott levelezést Jancsó Andrea zárta azzal, hogy érti, hogy a NER-t kell támadni a beruházás kapcsán, de ha a főváros egyszer nem cselekszik időben, neki nincs erkölcsi alapja a valódi ellenfelet támadni. Szerinte

ő tálcán kínálta fel a fővárosnak a Kiserdő védetté nyilvánításával, hogy ne csak szavakban, hanem tettekkel is bizonyíthassák a választóknak a kormányzókészségüket.

„Ha nyomásgyakorlásnak érzitek, hogy ezt még mindig tolom, rendben. Nekem és a helyi lakosoknak kevés, hogy »majd«” – írja Jancsó Kerpel-Froniusnak. Jancsó a válaszát – a Kiserdő ügyéről szólva – azzal zárja, hogy a 2022-es országgyűlési választáson a Budapest 6. választókörzetébe tartozó terület legjelentősebb ügye bizony ez lesz. 

„Ebben a körzetben még a DK rendelkezik jelentősebb támogatottsággal, akinek a képviselője helyben nem örvend népszerűségnek (sőt!). Tehát

ha itt eredményt tudunk elérni ebben az ügyben, akkor jelentős előnnyel tudunk versenybe szállni 2022-ben a szokásos tárgyalási szélmalomharc helyett.”

Mindez azonban nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy Jancsó ellen ne indítsanak etikai vizsgálatot azzal a váddal, hogy a képviselő a párt alapszabályát megszegve

„az Elnökséggel folytatott egyeztetés nélkül kommunikációs támadást indított a főváros vezetésével szemben, ezzel tovább szítva a konfliktust a Momentum és a Fővárosi Közgyűlés szövetséges tagjai között”.

Ami egyébként a Kiserdőt illeti, a legutóbbi fejlemények alapján két lehetséges forgatókönyv maradt játékban: az egyik szerint a Határ út a Kiserdő szélén vezetett alagúton menne át, a másik szerint viszont a Határ út mai nyomvonala alatt vezetett alagúton. Az előbbi távolabb esne a Határ úti házaktól, az utóbbi viszont gyakorlatilag teljesen érintetlenül hagyná a Kiserdőt.

A Vitézy Dávid vezette BFK álláspontja szerint minden szükséges információ megvan a két nyomvonal közötti döntéshez, ezért javasolja, hogy a fővárosi vezetés és a kormányzat közötti párbeszédre létrehozott Budapest Közfejlesztések Tanácsának következő ülésén vegyék ezt napirendre és döntsenek.

Baranyi Krisztina „zsidózása” miatt is fújnak Jancsó Andreára

Minden bizonnyal ez az incidens is hozzájárult ahhoz, hogy a Momentum vezetése úgy döntsön, jobban féken tartja a ferencvárosi szervezetét. Az ugyanis köztudott, hogy a IX. kerületi Momentum és Baranyi Krisztina polgármester között finoman szólva sem felhőtlen a kapcsolat: több összezördülése volt a feleknek Baranyi kultúráért felelős alpolgármestere, a kétfarkú kutyapártos Döme Zsuzsanna körül.

A helyi Momentum már az új önkormányzat alakuló ülésekor is azért kritizálta a polgármestert, mert szerintük Döme alpolgármesteri jelölése annak bizonyítékát adta, hogy többet számít Baranyinak a lojalitás, mint a szakmaiság. Igaz, a felháborodás mögött az is állhatott, hogy a ferencvárosi Momentum pont Jancsó Andreát akarta volna alpolgármesteri pozícióban látni. Később a helyi Momentum azért is támadta Dömét és a Kétfarkú Kutya Pártot, mert a viccpárt Ferencváros címerét kezdte el használni, csak éppen a címerállatokat kutyákra cserélték ki.

Június közepére jutott el odáig a Momentum elnöksége, hogy azt mondta: a Baranyi és a helyi szervezet közötti megromlott viszonyra, a „Momentum hírnevét országos szinten veszélyeztető lépésekre”, a „szükségtelen nyílt támadásokra a Magyar Kétfarkú Kutyapárttal szemben”, továbbá a helyi szervezetben tapasztalható belső konfliktusokra és a pártközponttal való elégtelen információáramlásra válaszul

határozatot hoznak, amiben gyakorlatilag kimondták a ferencvárosi Momentum megregulázását.

A határozat értelmében ugyanis a Momentum 9. kerületi helyi szervezete nevében, sem a Momentum önkormányzati képviselőinek nevében (sem egyénileg, sem kollektíven) nem mehet ki olyan kommunikáció a Momentum kommunikációs igazgatójának (aki jelenleg Toplak Tamás – a szerk.) előzetes jóváhagyása nélkül, mely

+ szembemegy a Momentum országos vagy fővárosi szinten képviselt álláspontjával,

+  Baranyi Krisztina álláspontjával,

+ vagy a Fidesz-KDNP kivételével bármelyik, az önkormányzat vezetésében hivatali vagy képviselő-testületi úton érintett párttal szemben kritikát fogalmaz meg. 

Jancsó Andrea a szeptemberi kiserdős videójával ezt a határozatot egyszer már megszegte, de nem vette azt figyelembe december közepén sem, amikor a kormányközeli TV2 jóvoltából kiszivárgott az a hangfelvétel, amelyben Baranyi amiatt háborog egy kerületi önkormányzati ülésen, mert képviselőtársai nem akarnak rábólintani egy ingatlan eladására, és amiben a polgármester éppen képviselőtársai vélt antiszemitizmusát kérte számon pikírt stílusban azért, mert amazok az ingatlant megvenni szándékozó gazdagodása miatt álltak ellen az eladásnak. Tette mindezt Baranyi a következő szavakkal:

„Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semennyi bevételünk. Viszont a rohadt, szemét, zsidó befektető az nem építhet 1200 négyzetméteren többen...”

Jancsóék erre válaszul még az ügy kipattanásának napján, december 14-én közleményt jelentettek meg az Új Pólus-frakció nevében, amiben elhatárolódtak „Baranyi Krisztina polgármester antiszemita kijelentéseitől”.

KÖZLEMÉNY Az Új Pólus frakció határozottan visszautasítja Baranyi Krisztina polgármester mai kijelentéseit a jobboldali...

Posted by Jancsó Andrea on Monday, December 14, 2020

Tették mindezt úgy az Azonnali birtokába jutott belső levelezés alapján, hogy Soproni Tamás kifejezetten kérte, hogy a IX. kerületi szervezetük ne csináljon semmit, „amíg a központ nem okézza le”.

Miután a közlemény mégis nyilvánosságra került központi csekkolás nélkül, már a Momentum kommunikációs csapatának hivatalos címéről jött Toplak Tamás kommunikációs igazgatótól a válasz, hogy „az a veszély, ami miatt nem kaptatok engedélyt tegnap a posztolásra, bekövetkezett: az Origó Andristól (Fekete-Győr András pártelnöktől – a szerk.) kér(ne) nyilatkozatot az ügyben, a propaganda már nem Baranyi Kriszta kijelentésével, hanem a »baloldali belháborúról« fog szólni.

Vagyis sikeresen országos Momentum-szintre húztatok egy olyan helyi ügyet, amiben a Momentum amúgy meg sem volt említve.”

Toplak azt is megemlítette, hogy az, hogy a helyi momentumosok akkor kértek a kommunikációs központtól engedélyt a Baranyit elítélő közleményük posztolására, amikor az szerinte pár perccel későbbi megjelenésre már időzítve volt, „az nemcsak hogy nem professzionális, hanem rossz szándékot is feltételez”.

A közleményt – a júniusi elnökségi határozatot megszegve – Jancsó Andrea is aláírta és közzétette: ez volt tehát a második oka az önkormányzati képviselő ellen indított kizárási eljárásnak.

A helyi elnökség akaratát is semmibe vette Jancsó

A harmadik ok már egy helyi szervezeten belüli konfliktushoz kapcsolódik. A IX. kerületi önkormányzat ugyanis létre akart hozni egy médiacéget, ami a helyi tévét és újságot működtette volna egy gazdasági szervezeten belül, és ami leginkább azért került be a hírekbe, mert a DK és az MSZP ennek a felügyelőbizottságába ültette volna be a korábban nyilvánosságra került intim képei miatt a közélettől visszavonult DK-s Gréczy Zsoltot.

Baranyi nem tartotta volna szerencsésnek Gréczy jelenlétét a szervezetben, október elején vissza is vonta a cégalapításról szóló előterjesztését, zűrt azonban a Momentum házán belül is okozott az eset.

Ugyanis szeptember végén a Momentum helyi szervezetének elnöksége arról fogadott el határozatot, hogy a médiacég felügyelőbizottsági tagjának azt a Szekeres Tamást támogatják, aki korábban a Nemzeti Sport, a Blikk és a Bors főszerkesztője is volt, és aki felszólalt a Momentumnak az Index szétverése miatt szervezett demonstrációján is.

Jancsó Andrea azonban a helyi elnökségi határozatot figyelmen kívül hagyva Bencsik Mártát kérte fel a felügyelőbizottságba,

aki 1993-1999 között a Magyar Rádió szerkesztő-riportere volt, és aki dolgozott az állami médiafelügyeleti szerv, korábbi nevén az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogi igazgatójaként is. Tette mindezt azért Jancsó az október 12-i rendkívüli közgyűlés jegyzőkönyve szerint, mert szerinte ő volt akkor a megfelelő jelölt.

A többség kirúgta volna Jancsó Andreát, mégis maradhat a pártban

Ezen három ok miatt indított tehát kizárási eljárást a Momentum elnöksége Jancsó Andrea ellen:

+ mert a Kiserdő ügyében „kommunikációs támadást indított a főváros vezetésével szemben”;

+ mert Baranyi Krisztinát a „zsidózós” botránya kapcsán a párt alapszabályával és az országos elnökség határozatával szemben betámadta;

+ és mert a ferencvárosi médiacég felügyelőbizottsági tagsága kapcsán megsértette a párt helyi szervezetének határozatát.

Kizárási kezdeményezés esetén két lehetőség van a Momentum alapszabálya szerint: a megfelelő vizsgálatok lefolytatása után vagy a párt etikai bizottsága dönt a kizárásról, vagy a párt legfőbb döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés.

Jancsó esetében az utóbbié volt a végső szó, és az Azonnali információi szerint

a megjelent küldöttek kétharmada szívesen ki is tessékelte volna a párt egykori polgármesterjelöltjét.

Azonban az alapszabály szerint a kizárásra a megjelent küldöttek háromnegyedének kell rábólintania, ami nem jött össze – Jancsó Andrea így továbbra is a Momentum tagja maradhatott, miközben a párt egy teljes ferencvárosi elnökséggel lett szegényebb.

A szavazás létét megkeresésünkre Jancsó is elismerte, ugyanakkor elmondása szerint annak arányainak nem számolt utána, így az eredményt nem erősítette meg nekünk. Jancsó ezenkívül hozzátette, hogy önkormányzati képviselőként ugyanúgy folytatja tovább a munkáját. A Momentum színeiben.

A cikk megírásában Karóczkai Balázs is közreműködött.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek