Elvesztették a moldovai fővárost az Európa-pártiak

Szerző: Illés Gergő
2019.11.04. 08:54

A kisinyovi a polgármester-választás második fordulójában is az oroszpárti szocialisták győztek, ezzel hosszú idő után nem EU-párti polgármester irányítja majd a fővárost.

Elvesztették a moldovai fővárost az Európa-pártiak

Mindeddig a moldovai főváros Chișinău (oroszul: Kisinyov) számított az ország EU-párti erők bástyájának, azonban miután a Kreml-párti szocialisták jelöltje a hivatalos adatok szerint megnyerte a kisinyovi polgármester-választás második fordulóját az EU-párti jelölt ellen, ez megváltozhat.

Ion Ceban ugyanis a Moldovai Köztársaság Szocialista Pártja (PSRM) színeiben tudott győzni az európai integrációpárti gyűjtőpárt ACUM jelöltje, Andrei Năstase ellen – írja a moldovai TV8. A hivatalos adatok szerint ugyanakkor elég szorosra sikeredett a választás,

Cebant ugyanis 37,8 százalékos részvétel mellett a voksok 52,39 százalékával választották meg, míg Năstase 47,61 százalékot kapott a választás második fordulójában

– ezzel a két jelölt között alig több, mint tízezer szavazat döntött.

Látni lehetett Ceban győzelmét

Persze voltak arra utaló jelek, hogy a Kreml-párti jelölt viheti a fővárost, hiszen már az október 20-án tartott első fordulóban is fölényesen győzött a szocialista jelölt: ott a szavazatok 40,19 százalékát vitte el, míg az ACUM jelöltje csak 31,08-et szerzett. Mivel azonban abszolút többsége semelyik jelöltnek sem volt, második fordulót tartottak, melyen már sokkal kisebb különbséggel, de még mindig Ceban győzött.

Ceban megválasztása után bejelentette, „minden kisinyovi lakos polgármestere lesz majd”, azok pártpreferenciáira való tekintet nélkül. Az új polgármester prioritásai között szerepel, hogy felkészítse a várost a téli hónapokra, valamint költségvetést fogadjon el a következő évre. Igor Dodon, az ország Kreml-párti és szintén szocialista elnöke szerint Ceban megválasztásával „megtört az ördögi kör”, amely a várost sok-sok éven át felelőtlen politikusok és a hamis geopolitika kezében tartotta.

Hétfőn reggel végül az Európa-párti miniszterelnök Maia Sandu is reagált Năstase vereségére. Erről annyit mondott, hogy szerinte Năstasénak mihamarabb vissza kell térnie a kormányba, valamint, hogy tiszteletben tartja az emberek demokratikus döntését.

„Elvesztettünk egy csatát, de az igazi háború a korrupció ellen folytatódik…a legnagyobb győzelem ezeken a választásokon az volt, hogy szabadok voltak”

– fogalmazott a korrupcióellenes platformon futó miniszterelnök.

Năstase is nyert már tavaly, csak akkor megsemmisítették az eredményt

2018-ban egyébként már tartottak polgármester-választást Kisinyovban, azon pedig még Năstase győzedelmeskedett kis különbséggel Ceban ellen – a győztes jelölt akkor „Európa-párti és oligarchaellenes erőkről" beszélt, és kinyilatkoztatta, hogy a nyugatos erők együtt indulnak majd a parlamenti választáson is. Ennek az eredménye lett az ACUM-gyűjtőpárt is, melynek színeiben Sandu áll jelenleg az ország élén.

Végül Năstase korábbi győzelmét egy megkérdőjelezhető ítéletben a legfelsőbb bíróság megsemmisítette,

mivel szerintük a jelölt törvényellenes „agitációt” folytatott a választás napján. Arról, hogy a moldovai igazságszolgáltatás pártatlanságában mennyire is kell kételkedni, Mizsei Kálmán is írt egy kitűnő cikket az Azonnalira, azt követően, hogy a moldovai politikai elitet – köztük az alkotmánybíróságot is – a markában tartó oligarchát, Vlad Plahotniucot meglepő húzással elüldözték a moldovai közéletből.

Mindenesetre Năstasénak ezúttal már nem sikerült a bravúr, ezzel pedig hosszú idő után Kreml-párti polgármestere lett az eddig inkább nyugatos fővárosnak. A várost ugyanis a rendszerváltás óta két évtől eltekintve – mikor az oroszbarát kommunisták voltak hatalmon – EU-barát integrációpártiak vezették.

BORÍTÓKÉP: Ion Ceban, a győztes polgármesterjelölt szavaz a választások második fordulójában, november 3-án / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek