Annyira független az új moldovai kormány, hogy szinte az összes tagja az oroszpárti elnök tanácsadója volt

Szerző: Illés Gergő
2019.11.16. 09:21

Miután sikerült megfúrni az előző, EU-barát kormányt, Igor Dodon elnök hűséges embereivel alakítottak új kormányt Moldovában.

Annyira független az új moldovai kormány, hogy szinte az összes tagja az oroszpárti elnök tanácsadója volt

Ion Chicu, az oroszbarát szocialisták (PSRM) jelöltjét fogadták el a következő moldovai miniszterelnöknek csütörtökön Moldovában, miután egy parlamenti bizalmatlansági szavazáson megbukott a Maia Sandu-vezette, Európa-párti kormányzat – írja a Balkan Insight.

Dodonék kihátráltak az EU-párti kormány mögül

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a Sandu vezetésével kényszerkoalíciót kötő EU-párti ACUM és az oroszbarát PSRM korábban öt hónapon át kormányozta együtt Moldovát, ugyanakkor november 12-én a koalíció széthullott. Erre számítani is lehetett, hiszen

a két párt lényegében egymás ideológiai ellenpontját képezi az országban,

koalíciót is leginkább csak azért kötöttek, hogy az ország korábbi legbefolyásosabb oligarcháját, a Demokrata Pártot felvásároló és az államigazgatás minden szintjére beszivárgó Vlad Plahotniucot megfosszák hatalmától.

Mivel a Plahotniuc demokratáival való összefogás egyetlen alternatívája egy PSRM-ACUM-kormány volt, a két párt jobbhíján szövetkezett az oligarcha ellen. Plahotniucot végül sikerült kiüldözni az országból (igaz, kellett hozzá az amerikaiak közbenjárása), de befolyása még ott lebegett az ország felett. Mikor az új legfőbb ügyész személyének kiválasztására került volna a sor, a PSRM kihátrált a korrupcióellenes platformon futó, nyugatbarát Sandu mögül, mivel

a miniszterelnök maga akarta kiválasztani az ügyészség új vezetőjét, míg a szocialisták ezt az igazságügyi minisztérium alá szervezték volna.

Ekkor omlott össze a koalíció is, a 101 képviselőből 63-an szavaztak a kormány ellen. Akkor arról írtunk, hogy nehéz lesz bárkinek is kormányt alakítania, hiszen immár a PSRM és az ACUM együttműködése nem opció, az ACUM pedig nem működne együtt a demokratákkal. Maradt tehát a legvalószínűbb opció: egy oroszbarát szocialista kormány megalakítása demokrata háttértámogatással.

Annyira pártfüggetlen, hogy a védelmi miniszter fiának Dodon a keresztapja

Az új miniszterelnököt és kabinetjét végül 62-en fogadták el a parlamentben, az ACUM bojkottálta a szavazást. Ion Chicu a kormányfővé választott korábbi pénzügyminiszter egyébként azt állítja, hogy kormánya "technokrata, mentes a politikai elköteleződéstől".

Azt viszont, hogy ezt mennyire is érdemes fenntartásokkal kezelni, jól mutatja, hogy kikből is áll ez a bizonyos, tíztagú kormány: nyolcan közülük Igor Dodon elnök korábbi elnöki tanácsadói voltak – köztük a védelmi miniszter Victor Gaiciuc is, az ő fiának egyébként nem más a keresztapja, mint Dodon.

Maga Chicu pedig Pavel Filip demokrata párti kormányában volt pénzügyminiszter tavaly december és idén június között

– emlékezzünk, ez még az a Demokrata Párt volt, amely teljesen Vlad Plahotniuc zsebében volt.

Maia Sandu megbuktatott miniszterelnök a szavazás után úgy reagált a történtekre, hogy a szocialisták „képesek a polgárok szemébe nézni, és szégyentelenül hazudni”. „Azt mondták, technokraták és apolitikusak lesznek, de a kormányuk szinte teljesen Dodon tanácsadóiból áll. Azt is mondták, hogy nem fognak össze a Demokrata Párttal, de azok a közös érdekek és a közös korrupciós sémák miatt mégis támogatták a kormányt a parlamentben” – fogalmazott az EU-párti politikus.

Maga Chicu egyébként úgy fogalmazott, az új kormány a nyugattal és Oroszországgal is jó kapcsolatot fog ápolni, „teljesíti az összes kötelezettségét külső partnerei és a nemzetközi pénzügyi szervezetek felé”, stratégiai partnerséget fejlesztene mind az Egyesült Államokkal, mind Oroszországgal, de az országot áthálózó korrupcióról beszédében nem szólt.

BORÍTÓKÉP: A moldovai parlament ülésterme belülről. PSRM / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek