+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. november 16. szombat, 09:21
Miután sikerült megfúrni az előző, EU-barát kormányt, Igor Dodon elnök hűséges embereivel alakítottak új kormányt Moldovában.

Ion Chicu, az oroszbarát szocialisták (PSRM) jelöltjét fogadták el a következő moldovai miniszterelnöknek csütörtökön Moldovában, miután egy parlamenti bizalmatlansági szavazáson megbukott a Maia Sandu-vezette, Európa-párti kormányzat – írja a Balkan Insight.

 

Dodonék kihátráltak az EU-párti kormány mögül

 

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a Sandu vezetésével kényszerkoalíciót kötő EU-párti ACUM és az oroszbarát PSRM korábban öt hónapon át kormányozta együtt Moldovát, ugyanakkor november 12-én a koalíció széthullott. Erre számítani is lehetett, hiszen

 

a két párt lényegében egymás ideológiai ellenpontját képezi az országban,

 

koalíciót is leginkább csak azért kötöttek, hogy az ország korábbi legbefolyásosabb oligarcháját, a Demokrata Pártot felvásároló és az államigazgatás minden szintjére beszivárgó Vlad Plahotniucot megfosszák hatalmától.

 

Mivel a Plahotniuc demokratáival való összefogás egyetlen alternatívája egy PSRM-ACUM-kormány volt, a két párt jobbhíján szövetkezett az oligarcha ellen. Plahotniucot végül sikerült kiüldözni az országból (igaz, kellett hozzá az amerikaiak közbenjárása), de befolyása még ott lebegett az ország felett. Mikor az új legfőbb ügyész személyének kiválasztására került volna a sor, a PSRM kihátrált a korrupcióellenes platformon futó, nyugatbarát Sandu mögül, mivel

 

a miniszterelnök maga akarta kiválasztani az ügyészség új vezetőjét, míg a szocialisták ezt az igazságügyi minisztérium alá szervezték volna.

 

Ekkor omlott össze a koalíció is, a 101 képviselőből 63-an szavaztak a kormány ellen. Akkor arról írtunk, hogy nehéz lesz bárkinek is kormányt alakítania, hiszen immár a PSRM és az ACUM együttműködése nem opció, az ACUM pedig nem működne együtt a demokratákkal. Maradt tehát a legvalószínűbb opció: egy oroszbarát szocialista kormány megalakítása demokrata háttértámogatással.

 

Annyira pártfüggetlen, hogy a védelmi miniszter fiának Dodon a keresztapja

 

Az új miniszterelnököt és kabinetjét végül 62-en fogadták el a parlamentben, az ACUM bojkottálta a szavazást. Ion Chicu a kormányfővé választott korábbi pénzügyminiszter egyébként azt állítja, hogy kormánya "technokrata, mentes a politikai elköteleződéstől".

 

Azt viszont, hogy ezt mennyire is érdemes fenntartásokkal kezelni, jól mutatja, hogy kikből is áll ez a bizonyos, tíztagú kormány: nyolcan közülük Igor Dodon elnök korábbi elnöki tanácsadói voltak – köztük a védelmi miniszter Victor Gaiciuc is, az ő fiának egyébként nem más a keresztapja, mint Dodon.

 

Maga Chicu pedig Pavel Filip demokrata párti kormányában volt pénzügyminiszter tavaly december és idén június között

 

– emlékezzünk, ez még az a Demokrata Párt volt, amely teljesen Vlad Plahotniuc zsebében volt.

 

Maia Sandu megbuktatott miniszterelnök a szavazás után úgy reagált a történtekre, hogy a szocialisták „képesek a polgárok szemébe nézni, és szégyentelenül hazudni”. „Azt mondták, technokraták és apolitikusak lesznek, de a kormányuk szinte teljesen Dodon tanácsadóiból áll. Azt is mondták, hogy nem fognak össze a Demokrata Párttal, de azok a közös érdekek és a közös korrupciós sémák miatt mégis támogatták a kormányt a parlamentben” – fogalmazott az EU-párti politikus.

 

Maga Chicu egyébként úgy fogalmazott, az új kormány a nyugattal és Oroszországgal is jó kapcsolatot fog ápolni, „teljesíti az összes kötelezettségét külső partnerei és a nemzetközi pénzügyi szervezetek felé”, stratégiai partnerséget fejlesztene mind az Egyesült Államokkal, mind Oroszországgal, de az országot áthálózó korrupcióról beszédében nem szólt.

 

BORÍTÓKÉP: A moldovai parlament ülésterme belülről. PSRM / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás