Az ellenzék tényleg visszavette a fővárost

Szerző: Petróczi Rafael
2019.10.14. 19:00

Nem csupán a főpolgármesterséget és a kerületi polgármesteri helyek több, mint hatvan százalékát nyerte meg az ellenzék, még a helyi képviselőtestületekben is masszív többsége van. Néhány fideszes polgármesterre viszont nehéz évek várnak.

Az ellenzék tényleg visszavette a fővárost

Az ellenzék október 13-án nagy lépést tett afelé, hogy átvegye Budapest irányítását: a 23 kerületből 2014-ben mindössze ötöt tudott megszerezni ellenzéki polgármester, most egyenesen 14-et, ami az összes kerület 60,86 százalékát jelenti.

Így Karácsony Gergely főpolgármesternek a fővárosi közgyűlésben (tekintve, hogy a Fidesz reformjának köszönhetően azt a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester, illetve a fővárosi kompenzációs listáról bejutó, további 9 képviselő alkotja) kényelmes többsége van: 18 helye van az ellenzéknek, 13 a Fidesznek, a maradék két szék pedig a függetlenként polgármesteri címet szerző Szabados Ákost a XX. kerületben, és Bese Ferencet a XXIII. kerületben illeti.

Ez utóbbiak igaz, a Fidesz támogatásával győztek, de ez egyáltalán nem garancia arra, hogy innentől kezdve a Fidesz hű szövetségeseként fognak viselkedni a fővárosi közgyűlésben. De még ha így is lenne,

Karácsony Gergelyék abszolút többséggel tudják vezetni a várost: 54,5 százalékos többségük van még a függetlenek nélkül is a Fidesszel szemben.

Egyik ellenzéki kerületből se lesz Zugló 2.0

A város vezetése azonban nem csak azon múlik, hogy a fővárosi közgyűlésben mennyire tud hatékony lenni az ellenzék, hanem azon is, hogy az egyes kerületi polgármestereknek milyen körülmények között kell vezetniük a kerületüket. Intő példa volt az előző ciklusban Zugló: ott igazán látható volt, hogy mennyire ellehetetleníti egy város életét, ha egy polgármesternek nincsen egyértelmű többsége a képviselőtestületben is.

A városvezetés lebénulását okozhatja az az úgyszint fideszes reform, ami vétójogot adott a polgármestereknek. Ez alapján a polgármester a képviselőtestület bármilyen döntését felülírhatja, ami nem tetszik neki. A megvétózott javaslatot újra kell tárgyalnia a testületnek, ami csupán minősített, kétharmados többséggel írhatja felül a polgármester akaratát. Budapest új főpolgármestere, Karácsony Gergely is erre hivatkozott a kampányában, amikor stadionstoppot hirdetett.

Nézzük meg az alábbi táblázatban, hogy milyen erőviszonyok alakultak ki a fővárosban!

ZÖLD HÁTTÉRREL AZ ÖSSZELLENZÉKI, SÁRGÁVAL A KORMÁNYPÁRTI, SZÜRKÉVEL A FÜGGETLEN POLGÁRMESTERT VÁLASZTÓ KERÜLETEK LÁTHATÓK. EZ UTÓBBIAKNÁL A FIDESZ TÁMOGATÁSA MIATT A FIDESZT VETTEM NYERTESNEK, EMIATT AZ UTOLSÓ OSZLOP ZÁRÓJELBE TETT SZÁMAI A FIDESZRE ÉRTENDŐK. A CIVIL / FÜGGETLEN / NEM ÖSSZEELLENZÉKI SZÍNEKBEN BEJUTÓ KÉPVISELŐKET NEM VETTEM FIGYELEMBE A NYERTES TÖBBSÉGÉNEK KISZÁMÍTÁSAKOR.

Az adatok alapján nem túlzás azt állítani, hogy az ellenzéki polgármesterek azt csinálhatnak a kerületükben, amit csak akarnak, belső akadály nem fogja útjukat állni semmiben.

Mindegyik ellenzéki polgármester vezette kerületben adott az ötven százalék feletti, abszolút többség, sőt, nyolc esetben még a kétharmad is.

Ami a táblázatból nem látszik, hogy hét olyan kerület is volt (III., IV., VI., VII., XIII., XIV. és XV.), ahol fideszes jelölt egyáltalán nem nyert egyéni választókerületet, és csupán kompenzációs listáról juthatott be a testületbe.

Ezzel szemben egyes fideszes polgármesterekre nehéz idők várnak:

a X. kerületben Kovács Róbertnek, illetve a XXII. kerületben Karsay Ferencnek is ellenzéki többségű közgyűléssel kell szembenéznie az elkövetkező ciklusban.

Zuglóhoz hasonló patthelyzet alakulhat ki a Borbély Lénárd vezette XXI. kerületben, ahol nyolc-nyolc ellenzéki és kormánypárti jutott be a képviselőtestületbe. A mérleg nyelve az a jobbikos Pákozdi József lehet, akit miután nem volt hajlandó összefogni a DK-val és az MSZP-vel azok múltja miatt, leváltott az országos Jobbik. Pákozdi azonban megmakacsolta magát, és a Buckai Szövetség Egyesület nevében indulva sikerült kompenzációs listáról bejutnia a testületbe. 

Nem lesz egyszerű dolga a Fidesznek akkor sem, ha a két független polgármesterrel rendelkező kerületet is szeretné a neki tetsző irányba terelgetni: ha valamit meg akarnak itt csinálni, mindenképpen szükségük lesz hozzá néhány ellenzéki képviselő jóváhagyására is.

Így a 23-ból mindössze négy kerület (V., XII., XVI., és XVII.) maradt vasárnap után, ahol még mindig a Fidesz kezében van a gyeplő.

NYITÓKÉP: Ruttkay Lili / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek