Így tért vissza Victor Ponta, a román politika új királycsinálója

Szerző:

2019.10.10. 17:10

Miután sikeresen átment a bizalmatlansági indítvány, igazából senkinek nem fűlik a foga a kormányzáshoz. És egyedül senki nem alkot többséget a bukaresti parlamentben. Ez egy embernek kedvez, de neki nagyon.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Még négy óra sem telt el a Viorica Dăncilă vezette PSD-kormány bukása óta, a román politikai szféra máris meglepetéseket tartogat. Victor Ponta – korábbi PSD-elnök és kormányfő – bejelentése szerint állandóan csörög a telefon a kezében, több PSD-s volt kollégája üzeni, hogy „bocs, hülyék voltunk, neked volt igazad, nem kellett volna Dăncilát támogatni”.

Az igazi királycsináló most Victor Ponta,

aki számtalanszor elmondta már, hogy igen, megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, az viszont kizárt, hogy bizalmat szavazzanak egy jobboldali, PNL- vagy USR-többségű kormánynak. Ponta most meglepetésbejelentést tett: „Három nevet javaslok a PSD-s kollégáimnak, akikkel menjünk Johannis elé.”

Ja, és ő maga nem szerepel a nevesítettek között.

A PSD megtisztítása?

Vagyis Victor Ponta egy PSD-Pro Romania-ALDE „baloldali-centrum” kormányt szeretne, csak Viorica Dăncilă és a még Dragnea-korszakból megmaradt nagyágyúk – mint a gazdasági miniszter Bădălău – nélkül. Ami annyira nem nagy meglepetés, ha az utóbbi hónapokban tett nyilatkozatait figyelembe vesszük. Már a kormánykoalíció felbomlása után megpróbált a „PSD-s kollégái” értelmére és lelkiismeretére hatni. Ugyanezt mondta akkori is: friss, kompetens, vállalható arcokat ígér, megbízható kormányzást.

A dolog pikantériája azonban ott bújik el, hogy a Pro Romaniat inkább bukott volt PSD-s politikusok alkotják (Mihai Tudose, a székelyeket akasztó, Nicolae Bănicioiu, a volt egészségügyi miniszter, aki arról híresült el, hogy a Colectiv-tragédia után félvállról nyilatkozta, hogy a román kórházaknak minden eszközük megvan szembenézni a nagyon súlyos égési sérültekkel, valamint Corina Crețu volt EU-s biztos.). Ja, és a PSD „megmentését önmagától” is szeretné Ponta, hogy majd mint egyetlen „megváltó” visszatérhessen a megtisztított PSD élére.

Vagy pedig teljesen elszívja a „vállalható” PSD-s honatyákat és honanyákat és a PSD-t hagyja saját levében megfőni. Szóval igazából itt nincsenek sem új, sem annyira kompetens arcok, sokkal inkább kiábrándult PSD-ések (mind Dragneaból, mind Dăncilaból).

Mit akar a jobboldal?

Teljesen ellentétes a parlamenti paletta másik oldala.

Miután sikeresen átment a bizalmatlansági indítvány, igazából senkinek nem fűlik a foga a kormányzáshoz. És egyedül senki nem alkot többséget a bukaresti parlamentben.

Tehát vagy szakértői kormányzás következik, vagy pedig sikeresen úgy nevesítenek két alkalommal miniszterelnök-jelöltet, hogy Johannis mind a kétszer visszautasítja, és akkor jöhetnek az előrehozott választások. Az előrehozott választás leginkább az USR-PLUS-nak érné meg, mivel a 2016-os 8 százalékos eredményét most 20 százalék fölé tudná tornászni. A PNL is 27,5 százalékot kapna a 20 százalékos 2016-os eredményhez képest. Azonban annak, hogy két olyan személlyel fognak Johannis elé menni, hogy ő majd teljesen vállalhatatlannak tartsa őket, vajmi kevés az esélye. Emlékezzünk, hogy Johannis már három PSD-s kormányt kinevezett, a most bukott Viorica Dăncilăval az élen.

Kérdés, hogy mit lép az ellenzék jobboldala – mivel ugye a Victor Ponta vezette Pro Romania és az ALDE is ellenzékben van. Klaus Johannis államelnök már péntek 11-re konzultálni hívta a parlamenti pártokat. Azonban annyira sokszínű már a jobboldali ellenzék is, hogy szinte lehetetlennek tűnik majd konszenzusra jutni. Leginkább az USR-PLUS „imidzse” van veszélyben, ha összeáll a régi arcokkal – csak rá kell nézni a PNL-re és már türemkedik elő a régi PDL: Băsescu szinte összes nagykutyája Vasile Blagaval és Raluca Turcannal az élen. Tehát az USR-PLUS csak besározná magát a választói közössége előtt, ha ilyen arcokkal szövetkezne.

Mind Johannis, mind pedig a jobboldali ellenzék nehéz helyzetben van, hiszen igazából egyik párt sem tudna parlamenti többséget maga mögé kovácsolni. Hiszen még mindig a 2016-os eredmények alapján a PSD van óriási többségben, igaz, hogy többen átigazoltak Pontáékhoz és az ALDE-be.

Az, hogy ma a kormány megbukott, nem a PSD többségének az elfogyását mutatta, csupán azt, hogy mind a PSD-n belül, mind kívül mindenki le akarta váltani Dăncilát, ő pedig nem akart menni.

Kicsit a Grindeanu-esemény ismétlődött meg, csak akkor a PSD saját maga buktatta meg saját kormányát.

A legkényelmesebb opció még egy év PSD-Pro Romania-ALDE kormányzás a következő parlamenti választásokig, hiszen matematikailag ez jön ki leginkább. Kérdéses Johannis viszonya ehhez, hiszen ő most elnöki kampányát folytatja: ezzel ismét ostorozhatná a PSD vezette kormányt és saját „imidzsét” építhetné.

A PNL vagy pedig az USR-PLUS kormányra kerülés esetén „népszerűtlen” intézkedések sorát lenne szükséges hozni: közalkalmazottak elbocsájtását, hozzányúlni a fizetésekhez és nyugdíjakhoz – mert mint mondják, nincs elég pénz az államháztartásban. Szóval ilyen tipik jobboldali, megszorító intézkedéseket. Ezzel a 2020-as parlamenti választások előtt éppen az ő népszerűségük fogyna el. Szóval hülyék lennének kormányra lépni.

Végül pedig: mit lép az RMDSZ?

Kelemen Hunor számtalanszor elmondta már, hogy ő még a PNL-s kormányprogramot, vagy a nevesített miniszterek listáját nem látta. Szóval az RMDSZ esetében is kevésbé valószínű, hogy része legyen a kormánykoalíciónak, amikor amúgyis „nehéz az együttműködés” a PNL-vel. Inkább a kivárásra rendezkedett be.

Én a Ponta köré épülő koalíció mellett teszem le a voksom, izgalmasan várom a holnapi/holnaputáni történéseket.

A szerző történész PhD-hallgató. Olvasnál még a román politikáról? Van róla cikkünk bőven az Azonnalin!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek