+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pamfelt János
2017. június 16. péntek, 13:29
Most képzeljük el: Orbán Viktor egyedül maradt miniszterelnökként a kormányban, miután a párt erős embere, Lázár János lemondásra szólította fel, s a kezében lévő kormánytagok már otthagyták a kabinetet.

A politika élvonalából rég száműzött Navracsics, aki egyre kisebbség-, vagyis cigányellenesebb lett, miután hatalmi helyzetben egyáltalán nem volt az, Orbán támogatására sietett. Orbán azonnal funkciót adott neki a kormányban, ő vezetheti a Miniszterelnökséget vezető minisztériumot. Így nyugodtan elkávézgathatnak, míg a már nem mögöttük álló kormánykoalíció megszövegezi ellenük a bizalmatlansági indítványt. Korábban Lázár értékeltette a kormány eddigi munkáját az egyik hűséges pártkatonájával, a korábbi MSZP-s politikussal, aki 2012-től a kormánypártban politizál, s nem más, mint:

 

Gyurcsány Ferenc.

 

Eközben Lázár János, a párt erős embere Semjén Zsolttal, az egyáltalán nem befolyásos, de a hatalom fenntartásában mégis fontos szerepet vállaló KDNP vezetőjével közösen arról sajtótájékoztattaták a média képviselőit, hogy

 

Orbán a titkosszolgálatok embere, és arról, hogy azért nem mond le, mert SZERET miniszterelnök lenni.

 

Az egész ország szédül is kicsit az események ilyes forgatagba jövésétől, de azért vannak olyanok – hidegfejű elemzők –, akiknek nem kérdés: Lázár visszaélései elérték Polt Péter ingerküszöbét, aki arról híres, hogy nem kegyelmez a korruptaknak, s akár az is lehet, hogy Lázárt le fogják csukni. S így a Fideszen belüli frakciók egyike-másika, az eddig búvásra szorított patakok összeálltak: arra készülnek, hogy jön a posztlázári világ.

 

Így Lázárnak nem maradt más: ki kell végeznie Orbánt, meg kell mutatnia, hogy még mindig ő az erős ember a pártban. És Orbánnak sem maradt más: gyengítenie kell Lázárt.

 

Eközben Áder János államfő, aki az Alaptörvény adta jogainak megfelelően kinevezi majd az új kormányfőt, arra vár, hogy végre legyen valami mozgástere. Áder az ellenzékből jön, abból az ellenzékből, ami gyakorlatilag nincs is. Legalábbis az útkereső széthullás szélén kóvályog, s éppen pártelnököt választ. Szóval el van foglalva magával.

 

De lehet, hogy a Fidesz szétmállik, s Ádernek lesz lehetősége a korábban nagyot nyerő pártot ellenzékké varázsolni.

 

És, hogy bonyolultabb legyen a helyzet, az ellenzéki Vona Gábor meggyanúsította Lázárt, hogy a legnagyobb cigány érdekképviseleti szerv, egyben párt egyik tagját szánja a kormány élére. Ezt a lehetőséget „rendkívül aggasztó”-nak minősítette.

 

+++

 

A valósággal való bármilyen jellegű egyezés természetesen fel sem merült. De az biztosra vehető, hogy két lehetőség van: vagy a románok tudnak politizálni, s a magyarok nem, vagy fordítva. Na jó, még van az a lehetőség is, hogy egyikük se tud. Ehhez elég megnézni mindkét ország állapotát.

 

+++

 

Gyengébbek kedvéért:

Magyarország – Románia
Fidesz – PSD
KDNP – ALDE
ellenzék – ellenzék
cigányok – magyarok (magyarok, székelyek, csángók)
Lázár János – Liviu Dragnea
Orbán Viktor – Sorin Grindeanu
Gyurcsány Ferenc – Darius Vâlcov
Semjén Zsolt – Călin Popescu Tăriceanu
Navracsics Tibor – Victor Ponta
Áder János – Klaus Johannis
Polt Péter – Laura Codruța Kövesi
Vona Gábor – Eugen Tomac
a legnagyobb cigány érdekvédelmi szerv, egyben párt – RMDSZ

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyszer már napirendre is vették a dolgot, az előadó alkotmánybíró pedig a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke.

Az AUR pártelnöke szerint Romániára is nyomás nehezedik, hogy csatlakozzon a pedofíliát a melegekkel összemosó törvényt elítélők táborához, pedig Orbán Viktor álláspontja a helyes.

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Twitter megosztás Google+ megosztás