Elhunyt Jacques Chirac volt francia elnök

Szerző: Pintér Bence
2019.09.26. 13:24

Kétszer francia miniszterelnök, 18 évig párizsi polgármester, két cikluson át pedig elnök volt a 86 évesen elhunyt Jacques Chirac.

Elhunyt Jacques Chirac volt francia elnök

Békésen, családi körben hunyt el csütörtök reggel Jacques Chirac jobboldali politikus, volt francia elnök – írja a francia közrádió és a Guardian. Chirac a hatvanas években tűnt fel a francia politikában, a hetvenes években miniszteri posztokat kapott, majd miniszterelnök is volt (egy ízben a nyolcvanas években is), 1977 és 1995 között pedig Párizs polgármestere volt.

1995-ben 1981 és 1988 után harmadszor is indult az elnökválasztáson, ahol a szocialista Lionel Jospint győzte le neoliberalizmust kritizáló programjával, majd 2002-ben a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen volt az ellenfele – a második fordulóban 82 százalékot szerezve maradt elnök 2007-ig.

Chirac ellenezte a 2003-ban kezdődő iraki háborút, ennek nyomán is a franciák egyik legkedvesebb politikusaként tartja számon az utókor,

már 2003-ban a franciák 90 százaléka támogatta ebben, és később is őt választották kedvencüknek, hiába bukott ki pár korrupciós botrány vele kapcsolatban.

„A háború mindig az utolsó lehetőség, annak a bizonyítéka, hogy elbuktunk. Mindig a legrosszabb megoldás, mivel halált és szenvedést okoz” – nyilatkozta egy héttel az invázió előtt, hozzátéve, hogy Irak hosszútávú megszállása szerinte rémálom lesz.

Korábban mi is írtunk róla, hogy

Chirac volt az a francia elnök, aki először szembenézett Franciaország szerepével a holokausztban,

és számolt le ezel párhuzamosan a nácik bábállamaként működő Pétain marsall kultuszával.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek