+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 22. vasárnap, 19:41
Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni.

Úgy tűnik, a FIFA-nak is sok volt, hogy pár héttel ezelőtt belehalt sérüléseibe az a nő, akit Iránban két évre akartak börtönbe zárni, amiért férfinak öltözve be akart menni egy helyi focimeccsre.

 

A kedvenc klubja, az Esteqlal színei után „a kék lányként” elhíresült Sahar Khodayari a bíróság előtt tette ezt, az eset pedig annyira felháborította Irán és a világ lakosságát is, hogy valamit lépnie kellett az elfogadást és toleranciát hirdető szövetségnek, és biztosítékot kértek arra, hogy nem vegzálják a sportrajongó nőket a helyi hatóságok.
 

Az elnök, Gianni Infantino a helyi szervezetekkel egyeztetett, és ezután Infantino azzal a vidám fejleménnyel távozott, hogy a hatóságok biztosították őt róla, a továbbiakban kimehetnek nők is meccsre – írja a BBC.

 

Persze első ránézésre csak fociról van szó, Iránban iszonyatos népszerűségnek örvend a játék: a Persian Gulf Pro League legnépszerűbb klubja, a Tractor FC átlagosan 50 ezer embert vitt ki egy meccsére, de volt olyan meccs is az előző szezonban, ahol a jegy nélkül belógókkal együtt 100 ezren voltak kint.

 

Ebből a közösségi élményből hagyják ki tudatosan a nőket, akik 1979 óta nem látogathatnak semmilyen férfiak által játszott sporteseményt. A szabadságra és focira vágyó nők ezért rendszeresen rajzolnak maguknak szakállat és öltöznek férfi ruhába, az ő életükről a Guardian írt egészen szürreális riportot még áprilisban.

 

Bár az iráni bajnokikon azt csinálnak az országban, amit akarnak, a FIFA-nak sikerült elérni, hogy a válogatott október 10-i meccse történelmi legyen: nem azért, mert Kambodzsával játszik Irán, hanem azért, mert évtizedek után először mehetnek ki teljesen legálisan nők is megnézni a válogatottat.

 

Az elmúlt években már tettek lépéseket ebben az ügyben, tavaly novemberben például nők is nézhették az ázsiai Bajnokok Ligája döntőjét Teheránban, illetve a világbajnokság közvetítését is nézhették ideiglenesen, de a szabály nem lett állandó.

 

FOTÓ: Férfinak öltözött szurkolók / Youtube 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás