+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 22. vasárnap, 19:41
Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni.

Úgy tűnik, a FIFA-nak is sok volt, hogy pár héttel ezelőtt belehalt sérüléseibe az a nő, akit Iránban két évre akartak börtönbe zárni, amiért férfinak öltözve be akart menni egy helyi focimeccsre.

 

A kedvenc klubja, az Esteqlal színei után „a kék lányként” elhíresült Sahar Khodayari a bíróság előtt tette ezt, az eset pedig annyira felháborította Irán és a világ lakosságát is, hogy valamit lépnie kellett az elfogadást és toleranciát hirdető szövetségnek, és biztosítékot kértek arra, hogy nem vegzálják a sportrajongó nőket a helyi hatóságok.
 

Az elnök, Gianni Infantino a helyi szervezetekkel egyeztetett, és ezután Infantino azzal a vidám fejleménnyel távozott, hogy a hatóságok biztosították őt róla, a továbbiakban kimehetnek nők is meccsre – írja a BBC.

 

Persze első ránézésre csak fociról van szó, Iránban iszonyatos népszerűségnek örvend a játék: a Persian Gulf Pro League legnépszerűbb klubja, a Tractor FC átlagosan 50 ezer embert vitt ki egy meccsére, de volt olyan meccs is az előző szezonban, ahol a jegy nélkül belógókkal együtt 100 ezren voltak kint.

 

Ebből a közösségi élményből hagyják ki tudatosan a nőket, akik 1979 óta nem látogathatnak semmilyen férfiak által játszott sporteseményt. A szabadságra és focira vágyó nők ezért rendszeresen rajzolnak maguknak szakállat és öltöznek férfi ruhába, az ő életükről a Guardian írt egészen szürreális riportot még áprilisban.

 

Bár az iráni bajnokikon azt csinálnak az országban, amit akarnak, a FIFA-nak sikerült elérni, hogy a válogatott október 10-i meccse történelmi legyen: nem azért, mert Kambodzsával játszik Irán, hanem azért, mert évtizedek után először mehetnek ki teljesen legálisan nők is megnézni a válogatottat.

 

Az elmúlt években már tettek lépéseket ebben az ügyben, tavaly novemberben például nők is nézhették az ázsiai Bajnokok Ligája döntőjét Teheránban, illetve a világbajnokság közvetítését is nézhették ideiglenesen, de a szabály nem lett állandó.

 

FOTÓ: Férfinak öltözött szurkolók / Youtube 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás