+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 22. vasárnap, 19:41
Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni.

Úgy tűnik, a FIFA-nak is sok volt, hogy pár héttel ezelőtt belehalt sérüléseibe az a nő, akit Iránban két évre akartak börtönbe zárni, amiért férfinak öltözve be akart menni egy helyi focimeccsre.

 

A kedvenc klubja, az Esteqlal színei után „a kék lányként” elhíresült Sahar Khodayari a bíróság előtt tette ezt, az eset pedig annyira felháborította Irán és a világ lakosságát is, hogy valamit lépnie kellett az elfogadást és toleranciát hirdető szövetségnek, és biztosítékot kértek arra, hogy nem vegzálják a sportrajongó nőket a helyi hatóságok.
 

Az elnök, Gianni Infantino a helyi szervezetekkel egyeztetett, és ezután Infantino azzal a vidám fejleménnyel távozott, hogy a hatóságok biztosították őt róla, a továbbiakban kimehetnek nők is meccsre – írja a BBC.

 

Persze első ránézésre csak fociról van szó, Iránban iszonyatos népszerűségnek örvend a játék: a Persian Gulf Pro League legnépszerűbb klubja, a Tractor FC átlagosan 50 ezer embert vitt ki egy meccsére, de volt olyan meccs is az előző szezonban, ahol a jegy nélkül belógókkal együtt 100 ezren voltak kint.

 

Ebből a közösségi élményből hagyják ki tudatosan a nőket, akik 1979 óta nem látogathatnak semmilyen férfiak által játszott sporteseményt. A szabadságra és focira vágyó nők ezért rendszeresen rajzolnak maguknak szakállat és öltöznek férfi ruhába, az ő életükről a Guardian írt egészen szürreális riportot még áprilisban.

 

Bár az iráni bajnokikon azt csinálnak az országban, amit akarnak, a FIFA-nak sikerült elérni, hogy a válogatott október 10-i meccse történelmi legyen: nem azért, mert Kambodzsával játszik Irán, hanem azért, mert évtizedek után először mehetnek ki teljesen legálisan nők is megnézni a válogatottat.

 

Az elmúlt években már tettek lépéseket ebben az ügyben, tavaly novemberben például nők is nézhették az ázsiai Bajnokok Ligája döntőjét Teheránban, illetve a világbajnokság közvetítését is nézhették ideiglenesen, de a szabály nem lett állandó.

 

FOTÓ: Férfinak öltözött szurkolók / Youtube 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás