Haláleset kellett hozzá, de októberben biztosan mehetnek nők is focimeccsre Iránban

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.22. 19:41

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni.

Haláleset kellett hozzá, de októberben biztosan mehetnek nők is focimeccsre Iránban

Úgy tűnik, a FIFA-nak is sok volt, hogy pár héttel ezelőtt belehalt sérüléseibe az a nő, akit Iránban két évre akartak börtönbe zárni, amiért férfinak öltözve be akart menni egy helyi focimeccsre.

A kedvenc klubja, az Esteqlal színei után „a kék lányként” elhíresült Sahar Khodayari a bíróság előtt tette ezt, az eset pedig annyira felháborította Irán és a világ lakosságát is, hogy valamit lépnie kellett az elfogadást és toleranciát hirdető szövetségnek, és biztosítékot kértek arra, hogy nem vegzálják a sportrajongó nőket a helyi hatóságok.
 

Az elnök, Gianni Infantino a helyi szervezetekkel egyeztetett, és ezután Infantino azzal a vidám fejleménnyel távozott, hogy a hatóságok biztosították őt róla, a továbbiakban kimehetnek nők is meccsre – írja a BBC.

Persze első ránézésre csak fociról van szó, Iránban iszonyatos népszerűségnek örvend a játék: a Persian Gulf Pro League legnépszerűbb klubja, a Tractor FC átlagosan 50 ezer embert vitt ki egy meccsére, de volt olyan meccs is az előző szezonban, ahol a jegy nélkül belógókkal együtt 100 ezren voltak kint.

Ebből a közösségi élményből hagyják ki tudatosan a nőket, akik 1979 óta nem látogathatnak semmilyen férfiak által játszott sporteseményt. A szabadságra és focira vágyó nők ezért rendszeresen rajzolnak maguknak szakállat és öltöznek férfi ruhába, az ő életükről a Guardian írt egészen szürreális riportot még áprilisban.

Bár az iráni bajnokikon azt csinálnak az országban, amit akarnak, a FIFA-nak sikerült elérni, hogy a válogatott október 10-i meccse történelmi legyen: nem azért, mert Kambodzsával játszik Irán, hanem azért, mert évtizedek után először mehetnek ki teljesen legálisan nők is megnézni a válogatottat.

Az elmúlt években már tettek lépéseket ebben az ügyben, tavaly novemberben például nők is nézhették az ázsiai Bajnokok Ligája döntőjét Teheránban, illetve a világbajnokság közvetítését is nézhették ideiglenesen, de a szabály nem lett állandó.

FOTÓ: Férfinak öltözött szurkolók / Youtube 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek