Giuseppe Conte gyakorlatilag újra menekültkvótát akar: „Aki nem fogad be menekültet, azt meg kell büntetni“

Szerző: Techet Péter
2019.09.11. 19:58

Az új olasz balközép kormánytól várható volt, hogy Salvinitől eltérő menekültpolitikába kezd. Mindkét koalíciós partner a menekültkvótának – és nem a teljes határzárnak – a híve. Ennek megfelelően Giuseppe Conte, a régi-új kormányfő azt kérte Brüsszelben: aki nem mutat szolidaritást a menekültekkel, azaz aki nem vesz fel, nem vesz át menekülteket, azt meg kell büntetni. Újra asztalon tehát a menekültkvóta.

Giuseppe Conte gyakorlatilag újra menekültkvótát akar: „Aki nem fogad be menekültet, azt meg kell büntetni“

Matteo Salvini Lega-vezér az augusztusi kormánybuktatással egyelőre annyit ért el, hogy ő kiesett a hatalomból (amiért már a jobboldal is orrol rá), Olaszországnak pedig egy színtiszta baloldali kormánya lett.

Fordulat

Ennek megfelelően a Salvini-féle menekültellenességből is visszafordult az új kormány, az új belügyminiszter, Luciana Lamorgese egy higgadt közigazgatási szakember, aki a menekültpolitikában nem a politikai pánikkeltés lehetőségét, hanem a megoldások keresését akarja szolgálni.

A kommunista Il Manifesto napilap is elismerte: Lamorgesevel új szemlélet jelenhet meg a belügyminisztériumban, az új miniszter ugyanis még milánói prefektusként állt ellen Salvini menekültkellenességének. Bár azért teljesen ő sem szakít Salvinivel. Miközben „több emberséget“ ígért, azt is hozzátette: a kikötők továbbra is zárva maradnak a menekülteket szállító NGO-k hajói előtt.

Menekültkvóta ügye: grilloisták mindig mellette voltak

Ennek persze az is az oka, hogy ma Olaszország semmiféle intézményesített segítségre az Európai Unión belül nem számíthat a menekültek kapcsán – értsd: aki Olaszországba megérkezik, az ott is marad.

Salvininek erre ugyebár az volt a válasza, hogy akkor senki se érkezzék meg Olaszországba. Az Öt Csillag azonban már Salvini mellett is más véleményen volt: a grilloista párt szerint a menekültkvóta a legjobb megoldás, az ugyanis egyszerre fejezné ki a menekültekkel, illetve az európai határokon lévő országokkal szembeni szolidaritást.

Stefano Patuanelli, jelenlegi ötcsillagos gazdasági fejlesztési miniszter tavaly az Azonnalinak – még szenátusi frakcióvezetői minőségében – azt nyilatkozta, hogy a menekültkvóta ügyében „valóban ütközik az álláspontunk Orbán úrral, Magyarország ugyanis elutasítja a menekültek elosztását“, ezért az ötcsillagos politikus már tavaly azt szorgalmazta, hogy

„ha valakinek joga van menekültstátuszt szereznie, attól ezt nem szabad megtagadni. Mi nem a menekültek ellen vagyunk, hanem az ellen, hogy eddig Olaszországnak kellett az egész problémát egyedül kezelnie.”

A balközép Demokrata Párt, amely tavaly még ellenzékben volt, idénre azonban – Salvini félresikerült puccsa miatt – kormányra került, szintén a menekültkvóta mellett van.

Conte felmelegítette Renzi javaslatát: aki nem szolidáris a menekültekkel, EU-pénzt se kapjon

Nem meglepő tehát, hogy Giuseppe Conte, régi-új kormányfő ma reggel Brüsszelben elővette Matteo Renzi, egykori balközép kormányfő korábbi felszólítását. Conte azt mondta ugyanis, hogy

„aki nem vesz részt az európai szolidaritásban, az pénzügyi téren igya meg ennek levét”

– értsd: aki nem vesz fel vagy át menekülteket, az ne kaphasson EU-pénzeket.

Conte Ursula von der Leyennel közösen tartott szerdai sajtótájékoztatóján egyértelműen azt szorgalmazta, hogy „a menekültek újraeolasztása európai szinten valósuljon meg”, ami nem jelent mást, mint hogy a visegrádi országok által annyira támadott menekültvóta kérdése ismét felkerülhet az európai politika napirendjére.

NYITÓKÉP: Conte beszédben olvas be az akkor még belügyminiszter Salvininek augusztusban

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek