Újrarendeződik az olasz politika: nincs már Öt Csillag, a jobboldalon Salvini még nem vezér

Szerző: Techet Péter
2020.02.01. 19:40

Olaszország kezd visszaállni a bal-jobb megosztottságra. Az Öt Csillag zuhanása után ma már a két táboron belüli erőviszonyok jelentik csak a kérdést.

Újrarendeződik az olasz politika: nincs már Öt Csillag, a jobboldalon Salvini még nem vezér

A januári két tartományi választás megint lökött egyet lefele az Öt Csillagon. A Beppe Grillo komikus alapította populista, mindenellenes mozgalom az északi Emilia-Romagnában három százalékkal szerepelt le, de még a korábbi ötcsillagos fellegvárban, Calabriában se érték el ezúttal még a tíz százalékot is.

Látható: az Öt Csillag populizmusa csak ellenzékben működött.

Mihelyt a párt – 2018 márciusi parlamenti győzelme után – azon év nyarán a szélsőjobboldali Legával hatalomra került, megmutatkozott: Grillo visszavonulása után nincs tehetséges politikusuk, azaz a legás Matteo Salvini belügyminiszterként sikeresen tudta leuralni az ötcsillagosok kárára a közéletet.

Tavaly augusztusban, amikor Salvini robbantotta a kormányt, egy új választás – és ott elérendő győzelem – reményében, az Öt Csillagból előjött a baloldali énje: Beppe Grillo személyesen parancsolta meg toszkán villájában Luigi di Maio akkori pártelnöknek, hogy ne merjen belemenni egy előrehozott választásba. Maradt tehát Giuseppe Conte kormányfő, csak azúttal az Öt Csillag mellé a balközép Demokrata Párt (és még két kisebb balliberális párt) állt be.

Az ötcsillagosok számára a kormányválság annyi változással járt csak, hogy ezentúl nem a Lega, hanem a balközép kannibalizálta őket.

Mivel Salvini egyre inkább leuralni látszott a jobboldal egészét (Berlusconinak ugyanis nem sikerült egy mérsékelt utódot kinevelnie), az Öt Csillag a „Salvini mellett vagy ellen“ kérdésben két szék közé került. A salvinistáknak már túl balosok ők, a balosoknak viszont még nem elég Salvini-ellenesek. Azaz Salvini mellett a balközép tudta stabilizálni magát. A jóslatokra rácáfolva a Demokrata Párt nem tűnt el a politikai színpadról: Nicola Zingaretti elnökké választásával és Matteo Renzi-féle liberálisok kiválásával a párt megőrizte balközép irányultságát és vezető szerepét.

Az egységes baloldalnak akár a jelenlegi kormányfő, Giuseppe Conte is lehetne vezére: az egykori firenzei jogprofesszor mára – főleg a tavalyi kormányválság idején – sikeresen lett igazi politikussá. Matteo Renzi, egykori kormányfő azonban kijelentette: az ő pártja, az Italia Viva nem ismeri el Contét a baloldal vezérének. Noha Renzi pártja – amely olasz DK-ként írható le – alig öt százalékon áll csak, a volt kormányfő még mindig arról álmodik: ő veheti át a baloldal vezetését újra.

Miközben a baloldalon a Demokrata Párt maradt az első, a jobboldalon Matteo Salvini elsősége még mindig kérdéses.

Egyrészről számos jobboldalinak már az sem tetszett, hogy a Lega elnöke tavalyi akciójával, amivel kimanőverezte magát a kormányból, csak annyit ért el, hogy most balközép kormány van hatalmon Rómában. Másrészről a mégiscsak északi szeparatistaként indult Salvininek komoly ellenfele akadt Giorgia Meloni személyében, aki a mindig is összolasz neofasisztákat vezeti.

Meloni pártja, az Olaszország Fivérei (FdI) éveken át aprócska jobbos rétegpárt volt, de amióta Berlusconi után űr maradt a jobboldalon, ő is sikeresen startol rá főleg a délolasz tartományokban a jobbos szavazókra. Miközben Meloni és Salvini látszólag egy irányba húz – az októberi nagy római tüntetésen (amelyen az Azonnali is ott volt) is közösen szónokoltak –, érdekeik ellentétesek: Meloni is szeretne a jobboldal vezére lenni.

A legfrissebb közvélemény-kutatás ezt a tendenciát mutatja. Az Öt Csillag zuhanórepülésben van. 2018-ban még harminc százalék felett szerzett, a tavalyi EP-választásokon már csak tizenhét százalékot kapott, most már csak tizennégy százalékra lenne jó.

A balközép Demokrata Párt stabilizálódott húsz százalék körül. A pártból kivált két kisebb párt – a Matteo Renzi vezette, balliberális Italia Viva és a liberális Azione – összesen hat-hét százalékot hoz. Ha hozzávesszük még a többi kisebb balos pártot (a liberálisoktól a szélbalig), akkor ma a balközép összesen a szavazók harmadát szólítja meg.

Ha az Öt Csillagot is balra soroljuk, akkor se előznék meg közösen a jobbközepet, amely együttesen ötven százalék felett áll kicsivel.

A jobbközépen a Lega vezet továbbra is, amely egymaga a szavazatok egyharmadát hozná. Igazi növekedésre azonban Meloni újfasisztái voltak képesek. Miközben Salvini még veszített is kicsit a tavalyi EP-választáson elért eredményéből, az újfasiszták egy év alatt dupláztak: most már tizenkét százalékon állnak.

A TAVALYI EP-VÁLASZTÁSTÓL LEHET VÉGIGKÖVETNI A PÁRTOK NÉPSZERÜSÉG-VÁLTOZÁSÁT. AZ UTOLSÓ SORBAN VAN A JANUÁR VÉGI EREDMÉNY. FORRÁS: CORRIERE DELLA SERA

Ez azonban azt is mutatja: most már esély sincs arra, hogy az olasz jobbközepet valójában ne egy szélsőjobboldali vezesse, Salvini és Meloni versenyében ugyanis Berlusconi Forza Italiája már semmi szerepet nem játszik. Az egykori jobboldali kormánypártot csak hat százalék ikszelné.

NYITÓKÉP: Matteo Salvini, Nicola Zingaretti, Luigi di Maio

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek