Leszavazta a brit parlament Boris Johnsont, egy lépéssel távolabb a no deal brexit

Szerző: Bakó Bea
2019.09.03. 23:50

Saját konzervatívjai közül is 21-en a brit miniszterelnök ellen szavaztak. A parlament így napirendre veheti a no deal brexit elleni javaslatot. Johnson válasza: előrehozott választás.

Leszavazta a brit parlament Boris Johnsont, egy lépéssel távolabb a no deal brexit

Kedd este a brit parlament a kormány ellenében megszavazta, hogy a parlament határozhassa meg a napirendet: ez azt jelenti, hogy hiába érte el Boris Johnson a parlament felfüggesztését, a törvényhozásban még időben szavazhatnának arról az ellenzéki javaslatról, amely a no deal brexitet hivatott megakadályozni.

Persze ha el is fogadják a javaslatot, az nem garantál semmit, hiszen a no deal brexitet egyetlen brit törvény nem, hanem csak az Egyesült Királyság és az EU megállapodása tudja megakadályozni,

vagy túltolni az október 31-i határidőn. Arra mindenesetre kötelezhetik a kormányt, hogy próbáljon kitárgyalni egy megállapodást és kitolni a határidőt január 31-ig.

A kedd esti szavazás tehát csak azt tette lehetővé, hogy erről a javaslatról egyáltalán még időben tudjon tárgyalni és szavazni a parlament. A konzervatívok közül 21-en szavaztak a saját kormányuk ellen, köztük korábbi miniszterek.

Boris Johnson miniszterelnök válaszul kijelentette, hogy előrehozott választást fog kezdeményezni. 

„Ha holnap a ház megszavazza ezt a törvényt, akkor az embereknek el kell dönteniük, hogy ki megy október 17-én Brüsszelbe, hogy elintézze ezt”

mondta Johnson. 

FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek