A britek Orbánban keresik az uniós lobbistájukat?

Szerző: Bede Ábel
2021.05.28. 07:07

Miről beszélhet Orbán Viktor és Boris Johnson? Orbán jó eséllyel a két ország sikeres oltási kampányát fogja hangsúlyozni, Johnsonnak jól jön ahhoz a találkozó, hogy megpróbálja kijátszani az EU-s intézményeket, illetve az Egyesült Királyságban élő magyarok helyzete is szóba kerülhet.

A britek Orbánban keresik az uniós lobbistájukat?

Ugyan régóta naptárban lévő rutintalálkozóról van szó, a sajtót mégis váratlanul érte, hogy kedden kiderült, Orbán Viktor Londonba utazik pénteken, hogy Boris Johnsonnal tárgyaljon. A találkozót nem verte túl nagy dobra a tory kommunikációs gépezet, ami nem igazán meglepő, hiszen Orbán sajtója nem túl pozitív az Egyesült Királyságban. A baloldali és liberális médiumok és kommentátorok előszeretettel kongatják a vészharangot attól tartva, hogy Boris Johnson Konzervatív Pártja orbáni útra lép. Noha ilyesmit nem fogalmazott meg, a munkáspárti árnyékkülügyminiszter Lisa Nandy a hír hallatán arra szólította fel Boris Johnsont, hogy helyezzen nyomást Orbánra emberi jogi, sajtószabadsági, illetve antiszemitizmust érintő kérdésekben.

De a toryk sem feltétlenül díjazzák Orbán fogadását, míg a radikálisan brexitpárti konzervatívok közül sem, ugyanis azok sokszor libertariánusok, illetve lelkes NATO-hívek és Kína-héják, így nem feltétlenül örülnek sem Orbán belpolitikájának, sem flörtölésének Kínával vagy Oroszországgal. A sajtónak reagálva a Konzervatív Párt szóvivője azt mondta, nem félnek felhozni emberjogi témákat ott, ahol ez szükséges, azonban Magyarország jelenleg a V4 elnöke és fontos régiós szereplő és szövetséges.

A britek az uniós lobbistájukat keresik

A rossz sajtó ellenére azonban Boris Johnsonnak van oka Orbánt fogadni. A Konzervatív Pártot ugyanis már a brexittárgyalások alatt is frusztrálta, hogy nem az egyes nemzetállamokkal tárgyal külön-külön, hanem az őket képviselő EU-s delegációval.

Johnsonék így megpróbálhatnak egyesével lyukakat ütni az EU-s közös piac egységén, megengedőbb álláspontra terelni egyes tagállamokat, hogy azok az ő álláspontjukat képviseljék az uniós intézményekben.

A magyar kormány erre azért is jó jelölt, mert egyrészt Orbán híres arról, hogy nem érdeklik túlságosan az erkölcsi kérdések vagy nyugati szövetségeseinek tett gesztusok, ha kereskedelmi egyezményekről van szó. A magyar kormány a brexittárgyalások során Gulyás Gergely többszöri nyilatkozata alapján elsősorban erős gazdasági köteléket, mintsem a közös piac egységét vagy a britek „megbüntetését” képviselte. Hasonló, egy EU-s tagországot megkörnyékező taktikával már Theresa May is próbálkozott a brexittárgyalások alatt, ám ő elsősorban Lengyelországot vette célba, több-kevesebb sikerrel. 

Safe country

A magyar miniszterelnök egyébként pont Theresa May-jel találkozott legutóbb Londonban 2016-ban, a brexit korai hónapjaiban. Ekkor az Egyesült Királyságban élő EU-s (és nyilván közülük is elsősorban a magyar állampolgárok) jogai voltak az egyik fő téma, ami most is előkerülhet, ugyanis az elmúlt hónapokban többször is felbukkantak olyan hírek, miszerint a brit belügyminisztérium nem bánik túl jól az EU-s polgárokkal, akár elzárásnak is kitéve őket, ha nincsenek meg a megfelelő dokumentumaik, de olyan is előfordult, hogy már letelepedési joggal rendelkező polgárokat diszkrimináltak a határon (a Politico szerint 9 magyar állampolgárságú személyt is érintett a probléma az elmúlt fél évben).

Bármennyire is viccesen hangozhat elsőre a két politikus bevándorlásra tett megjegyzéseit ismerve, a kormányfői protokoll valószínűleg meg fogja követelni, hogy Orbán megemlítse a Nagy-Britanniában élő magyarok jogait, amire Boris Johnson nyugtatóan felelje, hogy garantálja a biztonságukat.

Orbán ezen felül valószínűleg a találkozó után hangsúlyozni fogja a két ország sikeres vakcinapolitikáját, hogy erősítse narratíváját a nemzetállamok sikerességével kapcsolatban. Az, hogy ez éppen most mennyire helyénvaló dicsekvés, kérdéses, hiszen a többi EU-s ország elkezdett felzárkózni a két országhoz, így pedig egyre valószínűbb, hogy a nyájimmunitást az USA, az Egyesült Királyság és az EU kéz a kézben fogja elérni június végére. Valószínűleg Magyarország zöld listára kerüléséért (olyan országok, ahonnan nem kell karanténba vonulnia az Egyesült Királyságba érkezőknek) is lobbizni fog a miniszterelnök csapata, egyrészt a praktikusság miatt, másrészt, hogy a Fidesz itthon tudja hangsúlyozni a biztonságos ország képét.

Leokézza-e BoJo Orbánt?

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője, illetve Alexander Faludy brit-magyar újságíró szerint a látogatás egyik fő oka Orbán legitimációjának megerősítése, mondván, ha a brit miniszterelnöknek elég demokratikus a Fidesz, akkor ugyan miért lenne bármi jogállamisági probléma Magyarországon? Azonban ezzel a narratívával kapcsolatban

kérdéses, hogy a Merkellel való jó viszony és az EU-ban jól kiépített és kihasznált V4 mellé ugyan még mennyire kell extra leokézás az EU-ban finoman szólva sem kedvelt Boris Johnsontól.

A magyar miniszterelnök egyébként hosszú ideje jó viszonyt ápol a brit konzervatív vezetőkkel. Az Oxfordban egy évig tanuló Orbán Margaret Thatchert is nagyon tisztelte, és többször említi példaképként, még a temetésére is elment. A 2016-os Theresa May-látogatás előtt még David Cameronnal is többször találkozott, hiszen ők egymás szövetségesei voltak az EU-ban, mert mindketten a Nemzetek Európája-koncepció hívei voltak. Cameron 2016 elején, amikor a brexitnépszavazás előtt számára kedvezőbb feltételeket akart újratárgyalni az EU-val, még Budapestre is ellátogatott építeni Orbánnal való szövetségét.

A szerző a brit politikával foglalkozó Alsóház Podcast szerkesztője. Olvass még Bede Ábeltől az Azonnalin!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Bede Ábel

Durhamben tanult történelmet alap- és mesterszakon. Szereti Európát, a művelődéstörténetet és a vizuális kultúrát. A brit politika függője.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek