Eltávolították a Harry Potter-könyveket egy iskolából, mert attól tartanak, valódi varázsigék vannak benne

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.01. 20:00

A Tennessee állambeli pap azt követően döntött a könyvek iskolai betiltása mellett, hogy amerikai és római ördögűzőkkel konzultált.

Eltávolították a Harry Potter-könyveket egy iskolából, mert attól tartanak, valódi varázsigék vannak benne

Bár már tizenkét év is eltelt a varázslótanonc Harry Potterről szóló könyvsorozat utolsó részének bemutatása óta, úgy tűnik, még mindig nem hagyja nyugodni a kedélyeket a széria. Egy, az amerikai Tennesse államban található római katolikus iskola polcairól ugyanis azért kellett levenni a Harry Potter-könyveket, mert az egyik pap szerint valódi varázsigéket és átkokat írt le a szerző. Vagyis úgy véli: akik olvassák, gonosz szellemek megidézését kockáztatják – írja az Independent.

Azt, hogy pontosan miért döntött a könyvek betiltása mellett, az érintett pap, Dan Reehill egy e-mailben magyarázta el a gyerekek szüleinek.

Ebben arra hivatkozik: döntése előtt konzultált amerikai, illetve római ördögűzőkkel, akik a könyvek eltávolítását javasolták.

Az érintett egyházmegyét felügyelő Rebecca Hammel azt nyilatkozta a Tennessean nevű lapnak: miután a katolikus egyháznak nincsen hivatalos álláspontja a Harry Potter-sorozatról, ezért az ügyben a végső szó joga a papot illeti meg. Hozzátette: ha a szülők úgy döntenek, az iskola nem fogja megakadályozni a diákokat a könyvek elolvasásában.

Tavasszal egyébként egy lengyel pap égetett Harry Potter-köteteket, miután szerinte az okkultizmushoz és mágiához kapcsolódnak. Később azért elnézést kért cselekedete miatt.  

A világsikert arató, brit J.K. Rowling által írt Harry Potter könyvek 1997 és 2007 között jelentek meg, hét kötet készült, amelyeket meg is filmesítettek.

FOTÓ: Lozikiki / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek