Megbánta tettét a Harry Potter-könyveket égető lengyel pap

Szerző: Illés Gergő
2019.04.03. 20:03

A gdański lelkipásztor az okkultizmusra és a mágiára akart lecsapni, de azzal nem számolt, hogy a könyvégetés ekkora felháborodást vált ki.

Megbánta tettét a Harry Potter-könyveket égető lengyel pap

Elnézést kért az a lengyel katolikus pap, aki még pár napja azzal vált ismertté az interneten, hogy

Gdańsk városágban okkultizmushoz és mágiához kapcsolódó tárgyakat, így többek között Harry Potter-könyveket égetett el nyilvánosan

írja az Independent.

Nem a Harry Potter ellen irányult

Rafał Jarosiewicz, és az általa működtetett „SMS az égből” nevű katolikus alapítvány kedd este közzétett Facebook-bejegyésében arról beszélt, „szerencsétlen” volt a könyvek és a többi tárgy elégetése.

„Ugyanakkor ezek egyetlen társadalmi csoport, vagy vallás ellen nem irányultak, ahogyan a könyveket és a kultúrát sem voltak hivatottak támadni”

– magyarázta az akciót a pap.

Hozzátette, az alapítvány eddigi működése alatt mintegy negyedmillió könyvet osztott szét ingyen, sokat ezek közül a megsemmisüléstől megmentve. Ugyanakkor Jarosiewicz elismerte, szintén szerencsétlen volt a könyvek és a többi tárgy megsemmisítéséről szóló fényképeket közzétenni, ezért ezeket el is távolították profiljukról.

Gyermekmolesztálási botrány rázza meg a lengyel egyházat

A Harry Potter könyveken kívül a gdanski plébános elégetett egy afrikai famaszkot, kis elefántfigurákat, valamint több, varázslásról szóló könyvet is. Ezeket a tárgyakat az egyházközösség tagjai gyűjtötték össze a papnak. Korábban az alapítvány azzal indokolta az égetést, hogy figyelmeztetni kell a híveket a mágia és az okkultizmus káros befolyására.

A könyvégetés számos kritikát kapott, többen a nácik második világháború előtti cselekedeteihez hasonlították azt, mások már arra asszociáltak, hogy ezután a boszorkányüldözés újbóli bevezetése lehet a következő. Még Wojciech Parafianowicz, a koszalini-kolobrzegi egyházmegye szóvivője is elítélte a történteket, ő azt mondta,

„nem tetszik neki a papi tevékenyég ezen fajtája”.

A lengyel katolikus egyházaban ugyanakkor nem ez a legkomolyabb botrány az utóbbi időben. Márciusban a lengyel püspöki konferencia ugyanis kiadott egy olyan, mely szerint az elmúlt harminc évben 382 pap esetében merült fel a gyermekmolesztálás gyanúja.

BORÍTÓKÉP: Reddit / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek