Na, melyik EU-s tagállam polgárai termelik fejenként a legkevesebb szemetet?

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.22. 16:02

Magyarország a V4-ek közül a legszemetesebb, de még így is jobban állunk, mint az uniós átlag.

Na, melyik EU-s tagállam polgárai termelik fejenként a legkevesebb szemetet?

2017-ben a legnagyobb mennyiségű, egy személyre jutó hulladékot Dánia termelte – 781 kilogramm/fő/év –, míg Ciprus a második helyen állt fejenként 637 kilogrammal, Németország pedig a harmadik helyen 633 kilogrammal, derül ki egy friss Eurostat-ábrából, amit a román Agerpres hírügynökség vett észre.

A rangsor másik végén Románia áll 272 kilogramm hulladékkal, azaz fejenként a románok állítják elő a legkevesebb hulladékot az egész EU-ban. Azért a V4-ek sem szégyenkezhetnek: Romániát hátulról Lengyelország követi 315 kilóval, Csehország 344 kilóval, Szlovákia 378 kilóval, majd Magyarország 385 kilóval fejenként, azaz

bár mi vagyunk a legszemetesebb V4-ország, de még így is kevesebb hulladékot termelünk fejenként, mint ami az Európai Unió átlaga.

A 395 kilogramm egyébként olyan tömeg, amit bírt már el egyedül ember, a videón Andrej Beljaev látható:

Az uniós átlag 486 kilogramm hulladék volt személyenként évente.

Az Eurostat adatai rámutatnak még, hogy 1995 és 2017 között az újrahasznosított hulladék mennyisége 39 millió tonnáról (81 kg/fő) 116 millió tonnára (215 kg/fő) nőtt, tehát az EU szintjén az újrahasznosított városi hulladék aránya 17 százalékról 46 százalékra emelkedett.

MAGYARORSZÁG EGÉSZ JÓ HELYEN ÁLL. FORRÁS: EUROSTAT
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek