A dánok termelik a legtöbb szemetet az Európai Unióban

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.25. 20:45

Meglepő szemétstatisztikákkal jött ki az Eurostat. A listavezető és az utolsó között majdnem háromszoros a különbség.

A dánok termelik a legtöbb szemetet az Európai Unióban
Évente fejenként csaknem fél tonna szemetet termeltek az Európai Unió állampolgárai 2017-ben 

– áll az Eurostat nemrég nyilvánosságra hozott statisztikáiban, melyben az önkormányzati hulladékkezelők által összegyűjtött szemét mennyiségét összesítették. Az illegális hulladéklerakókat, és a szeméttől való egyéb megszabadulási módokat (pl. otthoni égetés), a mérhetőséggel kapcsolatban felmerülő problémák miatt nem vették figyelembe a statisztika összeállításakor.

A legtöbb szemét a közismerten erős zöldpolitikát folytató Dániában keletkezett. Fejenként 781 kilogramm.

ÖNKORMÁNYZATI HULLADÉK TÖMEGE (KG) FEJENKÉNT – FORRÁS: EUROSTAT

Őket a ciprusiak követik 637 kilogrammal, és a szégyenpad harmadik fokára a szintén környezettudatosságukról híresek németek fértek még fel 633 kilogrammal.

Magyarország – a többi V4-es országhoz hasonlóan – a 487 kg-s EU-s átlag alatt teljesít.

Itthon mindössze 385 kilogramm szemét termelődött fejenként 2017-ben. A szlovákoknál, a cseheknél és a lengyeleknél még nálunk is kevesebb hulladék keletkezett, de háztartási szemétmennyiség tekintetében a legzöldebb tagállam – a jelenleg az EU soros elnök tisztét betöltő – Románia. Náluk ez a szám csupán 272.

Az Eurostat összeállításában nem szerepel az Egyesült Királyság, Írország, Görögország és az EFTA-tag Izland sem. Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás másik két tagja, Norvégia és Svájc viszont igen. Kristálytiszta fjordok ide, zöldellő alpesi legelők oda, a két ország állampolgára elég siralmasan teljesítettek szemétügyileg 2017-ben. A norvégok 748, míg a svájciak 706 kilogramm háztartási hulladékot termelnek évente. Ha az összes vizsgált országot nézzük, akkor tehát Dánia után még ők állhatnak fel a kétes megítélésű dobogóra.

FOTÓ: Katharina Zuanich

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek