Orbán erős nemzetekről, Merkel európai egységről beszélt a páneurópai piknik harmincadik évfordulóján

Szerző: Illés Gergő
2019.08.19. 12:02

Harminc éve nyílt meg a magyar-osztrák határ a soproni Páneurópai Pikniken, erre emlékezve közösen ült be Sopronban egy istentiszteletre Orbán Viktor és Angela Merkel. A magyar kormányfő szerint itt „a lovagiasság szabályai szerint a keményen dolgozó és sikeres hölgyek előtt messziről megemeljük a kalapunkat”, a német kancellár pedig azt mondta, „sokat jelent számára”, hogy Orbánnal azon a helyen lehet, ahol harminc éve világtörténelmet írtak.

Orbán erős nemzetekről, Merkel európai egységről beszélt a páneurópai piknik harmincadik évfordulóján

Ökomenikus istentiszteletet tartanak hétfőn Sopronban a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából – a mai napon azt ünnepeljük, hogy három évtizede az eseményen nyílt meg a határ Magyarország és Ausztria között, ezzel az NDK és a keleti blokk más országai állampolgárainak adva meg arra a lehetőséget arra, hogy Ausztrián keresztül nyugat felé vegye az irányt.

Három egyház, keresztény szabadság

A határnyitásról azóta is megemlékeznek a németek, hiszen az Ausztria felé távozók nagy része Kelet-Németországból érkezett. Ráadásul az évforduló Angela Merkel számára is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen

a német kancellár gyermekkorának nagy részét Brandenburgban, az egykori NDK egyik tartományában töltötte.

Éppen ezért az évfordulón nemcsak Orbán Viktor magyar kormányfő, hanem Angela Merkel is megjelent a soproni evangélikus templom ünnepi istentiszteletén, ahol mindketten beszédet mondtak, de az ünnepségen megszólalt Erdő Péter katolikus bíboros és Balog Zoltán, az EMMI korábbi minisztere, református lelkész is.

Kondor Péter a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke az Orbán Viktor által Tusványoson is említett keresztény szabadság eszményére fókuszált: szerinte harminc éve nyílt meg a lehetőség arra, hogy ideológiai előítéletek helyett őszinte találkozások jöjjenek létre, és egy keresztény szabadság alakuljon ki, melynek forrása az Isten. „Harminc éve kivezettél minket a totalitarizmus fogságából, megnyitottad az országokat és népeket egymástól elválasztó kapukat, visszaadtad Európa őszinte és félelem nélküli sokszínűségét” – mondta Kondor, aki szerint viszont hiba, hogy

„sokáig előnyben részesítettük az anyagi hasznot, nem vigyáztunk eléggé a gyermekekre, a családokra és a rászorulókra”, ezért kérte, hogy az Isten hívjon minket keresztény szabadságra.

Ezután Balog Zoltán református lelkész Isten mellett megköszönte a Páneurópai Piknik szervezőinek azt, hogy volt bátorságuk az esemény megszervezéséhez harminc éve. Szerinte azonban önvizsgálatra van szükség, hogy elbíráljuk: minként bántunk az általunk kapott szabadsággal, mivé is váltunk Európában – jelentette ki Balog Zoltán. Köszönetet mondott azért, hogy nem csak egyénként, hanem közösségként is szabadok lehettünk, valamint az elmúlt harminc év békéjéért és jólétéért. Egyúttal arra hívott fel, hogy imádkozzunk mindazokért, akiket a választók választottak: kormányozzanak abban a tudatban, hogy Isten előtt számot kell adniuk tetteikért.

Erdő Péter katolikus bíboros Szent Istvánról beszélt, aki bevezette az országot a keresztény nyugatra, ezzel megmentette létét, identitását, nyelvét és kultúráját a jövő számára. Emellett azt is kijelentette: „a kereszténység nemet mond arra, hogy csakis az emberi hatalom mondja meg, mi a helyes és a helytelen”. „Valljuk, hogy sem nemzet, sem ideológia, sem emberi szerveződés nem tekintheti magát a legfőbb értéknek, nem foglalhatja el az Istennek szóló helyet” – fogalmazott Erdő beszédében.

FOTÓ: A DUNA TV ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

Orbán: a sikeres hölgyeknek kalapemelés jár

Ezt követően Orbán Viktor mondta el ünnepi beszédét, aki megtiszteltetésnek tartotta Merkel látogatását, nemcsak azért, mert már 14 éve kancellár, és négy egymást követő választást nyert meg, hanem azért is, mert nő. Ahogyan fogalmazott:

„nálunk Magyarországon a hölgyeket a lovagiasság szabályai szerint különös figyelem illeti, a keményen dolgozó és sikeres hölgyek előtt pedig messziről megemeljük a kalapunkat”.

Orbán Viktor beszédében kijelentette: Európát vitáról vitára konfliktusról konfliktusra újra kell egyesíteni, a kontinens alapját pedig a független és szabad nemzetek adják. A miniszterelnök szerint ezen felül harminc éve Sopronban ért véget a második világháború utáni európai rend, amelyet már Churchill híres, 1946-os beszédében is megjósolt. Emellett megemlítette a magyarok a német újraegyesítés iránti elkötelezettségét is, melyet harminc éve Orbán szerint „Magyarországon nagyobb arányban támogattak”, mint maguk a németek. Szerinte akkor is tudtuk, hogy a szovjet világból való kiszabadulásunkat az teszi véglegessé, ha a két Németország újraegyesül, „mi pedig ezzel bemasírozhatunk a NATO-ba és az EU-ba”.

„Így lett Helmut Kohl a magyarok hősévé”, és „ezért övezi kultusz itt”, már Orbán elmondása szerint. Szerinte a magyar-német kapcsolatok alapját ezen felül az is adja, hogy már Szent István is Bajorországból hozott magának feleséget, Rómából pedig koronát. „Keresztény államalapítás, határáttörés, életerőre kapó németség: mind egy irányba, az erős Európa irányába mutat”, jelentette ki.  A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítottság idején is tudtuk, Európa csak egy van, hittünk benne, és az újraegyesült. Soli deo gloria! – zárta beszédét a magyar kormányfő.

FOTÓ: A DUNA TV ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

Leomló vasfüggöny=európai egység

Ezt követően a német kancellár emelkedett szólásra, aki inkább történeti áttekintést, mintsem beszédet mondott. Megemlékezett a Páneurópai Piknik szórólapjairól, melyeken a határnyitást hirdették, és melyek sok Magyarországon kempingező keletnémet állampolgárhoz is eljutottak. Így százával indultak meg Sopron felé, ez pedig Merkel szerint a legnagyobb keletnémet menekültáradat volt a berlini fal 1961-es felhúzása óta. És bár az 1953-as keletnémet felkelés, az 56-os magyar és lengyel események és a 68-as prágai tavasz után bizonytalan volt az, hogy hogy reagálnak majd a határőrök,

Merkel szerint azok „bátorságról tettek tanúbizonyságot azzal, hogy a szolgálat elé helyezték az emberiességet”.

Végül a magyar-osztrák határ 1989 szeptember 11-én nyílt meg véglegesen, majd november 9-én leomlott a berlini fal is. „Ezért a páneurópai piknik a 89es év szabadságmozgalmának szimbólumává lett”, jelentette ki. Szerinte a piknik szervezői tettükkel „lebontottak egy darabot a vasfüggönyből, és felépítettek egy darabot az európai egységből”, ezért pedig a németek hálásak lehetnek nekik. Sopron ezzel elmondása szerint egyenlő a szolidáris, szabad, békés és humánus Európával. Hozzátette: az európai békeprojekt nem önfenntartó, és meg kell emlékeznünk a háborús- és válságövezetekből Európába érkezőkről is, ezért „harcolni kell a menekülést kiváltó okok ellen”. „Sokat jelent számomra, hogy miniszterelnök úrral itt lehetek azon a helyen, ahol 30 éve világtörténelmet írtak” – zárta beszédét a Páneurópai Piknik évfordulóján a német kancellár.

BORÍTÓKÉP: MTI

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek