Eddig a marhahús volt a klímaféltők célkeresztjében, egy dán tanulmány szerint azonban az édesség és a kávé sokkal veszélyesebb a klímára.
Az aarhusi Dán Műszaki Egyetem egy ma megjelent tanulmányában arra mutat rá, hogy míg a marhahús a klímaváltozást okozó emberi magatartás („klímalábnyom”) legfeljebb tizenöt százalékért felelős, addig
Amint Ellen Trolle, a tanulmány egyik szerzője a dán közszolgálati rádiónak nyilatkozta: nem az a céljuk, hogy a marhahús szerintük káros hatásáról eltereljék a figyelmet. De Trolle szerint a kávé és az édesség olyan élelmiszer, amiről könnyebb lemondani, ezért érdekes a klímacélok elérése érdekében rájuk (is) koncentrálni.
Trolle szerint azért is jó, ha a kávé és az édesség kerül a figyelem középpontjába, mert ha ezekről mondunk le,
Trolle szerint a kávét lehet más növényi alapú italokkal pótolni, de az aarhusi kutató azt javasolja: igyunk leginkább vizet.
Dániában különösen a kutatás ezen megállapítása verte ki a biztosítékot, ugyanis a skandináv ország – amint arra a dániai német kisebbség napilapja rámutat – élen jár a sör és más alkoholos termékek fogyasztásában.
A kevesebb, mint hatmilliós országban évente háromszázötvenmillió liter sör, százötvenegymillió liter bor és tízmillió liter tömény fogy. Fejenként egy dán eszerint száz liter alkoholos terméket iszik meg minden évben. Az édességek tekintetében is elől járnak a dánok: évi tíz kiló édességet esznek meg, amivel a finnek mögött a második helyet nyerik el az édesszájú európai népek listáján.
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.