Most éppen a kávét tiltanák be a klímaféltők

Szerző: Techet Péter
2019.08.09. 18:44

Eddig a marhahús volt a klímaféltők célkeresztjében, egy dán tanulmány szerint azonban az édesség és a kávé sokkal veszélyesebb a klímára.

Most éppen a kávét tiltanák be a klímaféltők

Az aarhusi Dán Műszaki Egyetem egy ma megjelent tanulmányában arra mutat rá, hogy míg a marhahús a klímaváltozást okozó emberi magatartás („klímalábnyom”) legfeljebb tizenöt százalékért felelős, addig

a kávé, az alkohol és az édesség az ember okozta klímakáros tevékenység majdnem harminc százalékáért lenne felelős.

Amint Ellen Trolle, a tanulmány egyik szerzője a dán közszolgálati rádiónak nyilatkozta: nem az a céljuk, hogy a marhahús szerintük káros hatásáról eltereljék a figyelmet. De Trolle szerint a kávé és az édesség olyan élelmiszer, amiről könnyebb lemondani, ezért érdekes a klímacélok elérése érdekében rájuk (is) koncentrálni.

Trolle szerint azért is jó, ha a kávé és az édesség kerül a figyelem középpontjába, mert ha ezekről mondunk le,

„két legyet ütünk egyszerre”: a klímacélok elérését és saját egészségünket is segítjük.

Trolle szerint a kávét lehet más növényi alapú italokkal pótolni, de az aarhusi kutató azt javasolja: igyunk leginkább vizet.

A TANULMÁNY SZERINT A KÁVÉ ÉS AZ ÉDESSÉG KÁROSABB, MINT A MARHAHÚS
A tanulmány arra is rámutat, hogy az alkoholfogyasztás is rossz a klímára.

Dániában különösen a kutatás ezen megállapítása verte ki a biztosítékot, ugyanis a skandináv ország – amint arra a dániai német kisebbség napilapja rámutat – élen jár a sör és más alkoholos termékek fogyasztásában.

A kevesebb, mint hatmilliós országban évente háromszázötvenmillió liter sör, százötvenegymillió liter bor és tízmillió liter tömény fogy. Fejenként egy dán eszerint száz liter alkoholos terméket iszik meg minden évben. Az édességek tekintetében is elől járnak a dánok: évi tíz kiló édességet esznek meg, amivel a finnek mögött a második helyet nyerik el az édesszájú európai népek listáján.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek