+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 6. kedd, 18:54
Ha egy orosz domaint használó weboldalon káros szoftvert találhatnak, vagy erre vonatkozó bejelentést kapnak, mehet is a tiltás.

Bejelentés alapján, akár bírósági határozat nélkül is blokkolhat majd egyes honlapokat az orosz titkosszolgálat, az FSZB égisze alatt megalakuló új ernyőszervezet, mely a hivatalos érvek szerint különböző informatikai cégekkel és felügyelőszervezetekkel együtt az orosz internetet kívánja majd biztonságosabbá tenni – írja a The Moscow Times.

 

Ha nincs ellenvélemény, úgy biztonságos az internet

 

Az FSZB a kiberbiztonsági együttműködésről szóló megállapodást múlt héten írta alá, minderről pedig az oroszországi (.ru) domaineket tömörítő TLD RU koordinátorcég adott hírt weboldalán. A kiberbiztonsági kezdeményezés a rendkívül bizalomgerjesztő,

 

„Számítógépes Incidensekért Felelős Nemzeti Koordinációs Központ” (NKCKI) nevet kapta, és feladata a .ru domainnel rendelkező webhelyek ellenőrzése lesz majd.

 

A kérdésben az FSZB segítségére lehet majd az orosz médiát figyelő állami szervezet, a Roszkomnadzor, valamint több orosz számítástechnikai cég, így például a vírusirtó-programjairól ismert Kaspersky Lab is. Az FSZB szerveivel továbbá összeállt még a Biztonságos Internet Ligája nevű álcivil szervezet is, mellyel az orosz hatóságok és a kormánypárti média az ellenzéki híroldalak elleni támadásokat, tiltásokat és korlátozásokat igyekeznek legitimálni.

 

Milyen könnyű lesz káros szoftvert találni egy nemkívánatos weboldalon?

 

A hivatalos közlemény szerint a koordinációs központban felelős szervek összegyűjtik és vizsgálják majd az adathalász, a malware (rosszindulatú), és egyéb illegális tevékenységeket végző szoftverektől származó információkat, ha pedig egy ebben illetékes szerv egy honlapon ilyen szoftvert talál majd, vagy egy végfelhasználótól ilyen bejelentést kap, a domainkoordinátoroknál kérheti a honlap eltávolítását, amennyiben az .ru, vagy .su (szovjet) domainnel működik. Egyszerűbben fordítva: amennyiben például az FSZB kiberbiztonsági szárnya egy ellenzéki honlapon valamilyen, általa rosszindulatúnak vélt szoftvert talál,

 

villámgyorsan ki is lőheti azt az orosz internetről, már amennyiben orosz, vagy szovjet domainnévvel rendelkezik.

 

Andrej Vorobjov, a nonprofit TLD RU szervezet feje a bejelentésben azt nyilatkozta, hosszú évek tapasztalata és profizmusa, valamint az együttműködésben résztvevő szervezetek garantálják majd azt, hogy az orosz domainnel rendelkező online tér még biztonságosabb legyen.

 

Sértő weboldalak

 

Az orosz információvédelmi jogszabályok szerint jelenleg bírósági határozat nélkül az orosz rendőrség, a fogyasztóvédelmi szerv, az adóhatóság, az alkoholügyi szabályozószerv, valamint a médiát felügyelő Roszkomnadzor tiltathat le weboldalakat, de idéntől az ifjúsági ügyekért felelős állami ügynökség (Roszmologyozs) is intézkedhet olyan ügyekben, ahol fiatalok élete forog kockán internetes aktivitás miatt. Emellett egy tavaly decemberben Vlagyimir Putyin által aláírt törvény szerint „sértő” weboldalak is legálisan letilthatók az orosz jog szerint:

 

a törvény itt is a gyerekek fejlődésének épségére hivatkozik, valamint arra, hogy meg kell óvni őket káros és veszélyes információktól.

 

Említésre méltó a téma kapcsán Pavel Durov, az orosz internet fenegyerekének esete: ő volt az, aki rendkívül fiatalon megalapította a Vkontaktye névre hallgató orosz Facebookot, majd miután Putyin-közeli csoportok közelébe került a közösségi oldal, az Egyesült Államokba ment, és ott megalapította a Telegram üzenetküldő alkalmazást, mely a felhasználók között titkosítja az üzeneteket. Az alkalmazás rendkívül népszerűvé vált az oroszok körében, melyet a Roszkomnadzor több hónapon át próbált minden lehetséges eszközzel blokkolni, ugyanakkor mivel az üzenetküldő nem orosz szerverekről működött, az állami szerv lehetőségei korlátozottak voltak.

 

BORÍTÓKÉP: Vlagyimir Putyin az orosz Google, a Yandex székházában 2017-ben / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás