Mostantól bírósági határozat nélkül is letilthat honlapokat az orosz titkosszolgálat

Szerző: Illés Gergő
2019.08.06. 18:54

Ha egy orosz domaint használó weboldalon káros szoftvert találhatnak, vagy erre vonatkozó bejelentést kapnak, mehet is a tiltás.

Mostantól bírósági határozat nélkül is letilthat honlapokat az orosz titkosszolgálat

Bejelentés alapján, akár bírósági határozat nélkül is blokkolhat majd egyes honlapokat az orosz titkosszolgálat, az FSZB égisze alatt megalakuló új ernyőszervezet, mely a hivatalos érvek szerint különböző informatikai cégekkel és felügyelőszervezetekkel együtt az orosz internetet kívánja majd biztonságosabbá tenni – írja a The Moscow Times.

Ha nincs ellenvélemény, úgy biztonságos az internet

Az FSZB a kiberbiztonsági együttműködésről szóló megállapodást múlt héten írta alá, minderről pedig az oroszországi (.ru) domaineket tömörítő TLD RU koordinátorcég adott hírt weboldalán. A kiberbiztonsági kezdeményezés a rendkívül bizalomgerjesztő,

„Számítógépes Incidensekért Felelős Nemzeti Koordinációs Központ” (NKCKI) nevet kapta, és feladata a .ru domainnel rendelkező webhelyek ellenőrzése lesz majd.

A kérdésben az FSZB segítségére lehet majd az orosz médiát figyelő állami szervezet, a Roszkomnadzor, valamint több orosz számítástechnikai cég, így például a vírusirtó-programjairól ismert Kaspersky Lab is. Az FSZB szerveivel továbbá összeállt még a Biztonságos Internet Ligája nevű álcivil szervezet is, mellyel az orosz hatóságok és a kormánypárti média az ellenzéki híroldalak elleni támadásokat, tiltásokat és korlátozásokat igyekeznek legitimálni.

Milyen könnyű lesz káros szoftvert találni egy nemkívánatos weboldalon?

A hivatalos közlemény szerint a koordinációs központban felelős szervek összegyűjtik és vizsgálják majd az adathalász, a malware (rosszindulatú), és egyéb illegális tevékenységeket végző szoftverektől származó információkat, ha pedig egy ebben illetékes szerv egy honlapon ilyen szoftvert talál majd, vagy egy végfelhasználótól ilyen bejelentést kap, a domainkoordinátoroknál kérheti a honlap eltávolítását, amennyiben az .ru, vagy .su (szovjet) domainnel működik. Egyszerűbben fordítva: amennyiben például az FSZB kiberbiztonsági szárnya egy ellenzéki honlapon valamilyen, általa rosszindulatúnak vélt szoftvert talál,

villámgyorsan ki is lőheti azt az orosz internetről, már amennyiben orosz, vagy szovjet domainnévvel rendelkezik.

Andrej Vorobjov, a nonprofit TLD RU szervezet feje a bejelentésben azt nyilatkozta, hosszú évek tapasztalata és profizmusa, valamint az együttműködésben résztvevő szervezetek garantálják majd azt, hogy az orosz domainnel rendelkező online tér még biztonságosabb legyen.

Sértő weboldalak

Az orosz információvédelmi jogszabályok szerint jelenleg bírósági határozat nélkül az orosz rendőrség, a fogyasztóvédelmi szerv, az adóhatóság, az alkoholügyi szabályozószerv, valamint a médiát felügyelő Roszkomnadzor tiltathat le weboldalakat, de idéntől az ifjúsági ügyekért felelős állami ügynökség (Roszmologyozs) is intézkedhet olyan ügyekben, ahol fiatalok élete forog kockán internetes aktivitás miatt. Emellett egy tavaly decemberben Vlagyimir Putyin által aláírt törvény szerint „sértő” weboldalak is legálisan letilthatók az orosz jog szerint:

a törvény itt is a gyerekek fejlődésének épségére hivatkozik, valamint arra, hogy meg kell óvni őket káros és veszélyes információktól.

Említésre méltó a téma kapcsán Pavel Durov, az orosz internet fenegyerekének esete: ő volt az, aki rendkívül fiatalon megalapította a Vkontaktye névre hallgató orosz Facebookot, majd miután Putyin-közeli csoportok közelébe került a közösségi oldal, az Egyesült Államokba ment, és ott megalapította a Telegram üzenetküldő alkalmazást, mely a felhasználók között titkosítja az üzeneteket. Az alkalmazás rendkívül népszerűvé vált az oroszok körében, melyet a Roszkomnadzor több hónapon át próbált minden lehetséges eszközzel blokkolni, ugyanakkor mivel az üzenetküldő nem orosz szerverekről működött, az állami szerv lehetőségei korlátozottak voltak.

BORÍTÓKÉP: Vlagyimir Putyin az orosz Google, a Yandex székházában 2017-ben / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek