+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 6. kedd, 18:54
Ha egy orosz domaint használó weboldalon káros szoftvert találhatnak, vagy erre vonatkozó bejelentést kapnak, mehet is a tiltás.

Bejelentés alapján, akár bírósági határozat nélkül is blokkolhat majd egyes honlapokat az orosz titkosszolgálat, az FSZB égisze alatt megalakuló új ernyőszervezet, mely a hivatalos érvek szerint különböző informatikai cégekkel és felügyelőszervezetekkel együtt az orosz internetet kívánja majd biztonságosabbá tenni – írja a The Moscow Times.

 

Ha nincs ellenvélemény, úgy biztonságos az internet

 

Az FSZB a kiberbiztonsági együttműködésről szóló megállapodást múlt héten írta alá, minderről pedig az oroszországi (.ru) domaineket tömörítő TLD RU koordinátorcég adott hírt weboldalán. A kiberbiztonsági kezdeményezés a rendkívül bizalomgerjesztő,

 

„Számítógépes Incidensekért Felelős Nemzeti Koordinációs Központ” (NKCKI) nevet kapta, és feladata a .ru domainnel rendelkező webhelyek ellenőrzése lesz majd.

 

A kérdésben az FSZB segítségére lehet majd az orosz médiát figyelő állami szervezet, a Roszkomnadzor, valamint több orosz számítástechnikai cég, így például a vírusirtó-programjairól ismert Kaspersky Lab is. Az FSZB szerveivel továbbá összeállt még a Biztonságos Internet Ligája nevű álcivil szervezet is, mellyel az orosz hatóságok és a kormánypárti média az ellenzéki híroldalak elleni támadásokat, tiltásokat és korlátozásokat igyekeznek legitimálni.

 

Milyen könnyű lesz káros szoftvert találni egy nemkívánatos weboldalon?

 

A hivatalos közlemény szerint a koordinációs központban felelős szervek összegyűjtik és vizsgálják majd az adathalász, a malware (rosszindulatú), és egyéb illegális tevékenységeket végző szoftverektől származó információkat, ha pedig egy ebben illetékes szerv egy honlapon ilyen szoftvert talál majd, vagy egy végfelhasználótól ilyen bejelentést kap, a domainkoordinátoroknál kérheti a honlap eltávolítását, amennyiben az .ru, vagy .su (szovjet) domainnel működik. Egyszerűbben fordítva: amennyiben például az FSZB kiberbiztonsági szárnya egy ellenzéki honlapon valamilyen, általa rosszindulatúnak vélt szoftvert talál,

 

villámgyorsan ki is lőheti azt az orosz internetről, már amennyiben orosz, vagy szovjet domainnévvel rendelkezik.

 

Andrej Vorobjov, a nonprofit TLD RU szervezet feje a bejelentésben azt nyilatkozta, hosszú évek tapasztalata és profizmusa, valamint az együttműködésben résztvevő szervezetek garantálják majd azt, hogy az orosz domainnel rendelkező online tér még biztonságosabb legyen.

 

Sértő weboldalak

 

Az orosz információvédelmi jogszabályok szerint jelenleg bírósági határozat nélkül az orosz rendőrség, a fogyasztóvédelmi szerv, az adóhatóság, az alkoholügyi szabályozószerv, valamint a médiát felügyelő Roszkomnadzor tiltathat le weboldalakat, de idéntől az ifjúsági ügyekért felelős állami ügynökség (Roszmologyozs) is intézkedhet olyan ügyekben, ahol fiatalok élete forog kockán internetes aktivitás miatt. Emellett egy tavaly decemberben Vlagyimir Putyin által aláírt törvény szerint „sértő” weboldalak is legálisan letilthatók az orosz jog szerint:

 

a törvény itt is a gyerekek fejlődésének épségére hivatkozik, valamint arra, hogy meg kell óvni őket káros és veszélyes információktól.

 

Említésre méltó a téma kapcsán Pavel Durov, az orosz internet fenegyerekének esete: ő volt az, aki rendkívül fiatalon megalapította a Vkontaktye névre hallgató orosz Facebookot, majd miután Putyin-közeli csoportok közelébe került a közösségi oldal, az Egyesült Államokba ment, és ott megalapította a Telegram üzenetküldő alkalmazást, mely a felhasználók között titkosítja az üzeneteket. Az alkalmazás rendkívül népszerűvé vált az oroszok körében, melyet a Roszkomnadzor több hónapon át próbált minden lehetséges eszközzel blokkolni, ugyanakkor mivel az üzenetküldő nem orosz szerverekről működött, az állami szerv lehetőségei korlátozottak voltak.

 

BORÍTÓKÉP: Vlagyimir Putyin az orosz Google, a Yandex székházában 2017-ben / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás