+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 5. hétfő, 08:24
Az Európai Bizottság tart a homeopátiás szerek besorolásának szigorításától, miután a készítmények népszerűek az uniós országokban.

Ne lehessen a jövőben gyógyszernek hívni azokat a készítményeket, amelyek nem bizonyulnak valójában gyógyhatásúnak– ezt szeretné elérni Spanyolország. Mint a Politico írja, ez a gyakorlatban azt jelenti:

 

a spanyol igazságügyi miniszter, María Luisa Carcedo kampányba kezdett az Európai Bizottságnál, hogy változtassák meg azt a 2001-es uniós törvényt, amely a homeopátiás termékeket a gyógyszerek közé sorolja.

 

A spanyolok harcát segítheti, hogy a franciák már bejelentették, 2021-től az állam egyáltalán nem fizet a homeopátiás kezelésekért, míg Németországban is hasonlót követelnek az orvosok.

 

A homeopátia veszélyeire többek közt olyan esetek is felhívták a helyi közvélemény figyelmét, mint amilyen egy spanyol nő, Rosa Morillo halála is volt. Az esetről beszámoló El País szerint asszony mellrákban szenvedett, ám a kemoterápiás kezelést visszautasította, helyette homeopátiás szerekkel próbált gyógyulni. 2017-ben halt meg.

 

Ugyanakkor a spanyolok között viszonylag népszerű a homeopátia:

 

egy felmérés szerint huszonkét százalékuk véli úgy, hogy van tudományos alapja, míg négyből egy ember gondolja azt, hogy az ilyen szereknek jótékony hatásuk van.

 

Öt százalékuk pedig már használt homeopátiát vagy akupunktúrát a hagyományos gyógyszerek helyett. Vagyis éppen a homeopátia uniós országokban való népszerűsége az, ami miatt az Európai Bizottság vonakodhat megváltoztatni az ominózus 2001-es törvényt.

 

Ami Magyarországot illeti, idén március közepétől megváltozott a homeopátiás szerek kiváltása. A termék mellé már olyan tájékoztatót is kell adniuk, amely arra figyelmeztet: „a homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos gyógyszerekéhez hasonló vizsgálatokkal általánosan nem igazolt”, illetve hogy „a homeopátiás gyógyszer szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt”.

 

FOTÓ: Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legnevesebb filmfesztiválon vitte haza az Eufória című sorozat első részében nyújtott teljesítményéért a legjobb pilotnak járó díjat.

Egy új kutatás szerint már napi 78 perc zenehallgatás is elegendő ahhoz, hogy fent tartsuk mentális egészségünket.

A kínai nagykövetség egyenesen megfenyegetett egy svéd írószövetséget, hogy ha nem vonják vissza a Kínában fogságban tartott író, Gui Minhai díjazását, „annak következményei lesznek”.

Bár nyíltan nem határolódott el Orbántól, Bakunak és Ankarának is beszólt Várhelyi Olivér. Mutatjuk, miket válaszolt a bővítési biztosjelölt!

Párizs blokkolta két nyugat-balkáni ország EU-csatlakozásának megkezdését: most elmondják, szerintük hogyan kéne csinálni a bővítést.

Az Európa utolsó diktatúrájának is nevezett országban független megfigyelők számtalan választási visszaélést jelentettek, a hatóságok ezekből egyet sem ismertek el.

Fideszes nincs a jelöltek között, a párt néppártbeli tagsága ugyanis még mindig revízió alatt van. De KDNP-s, felvidéki hidas és MKP-s vagy épp erdélyi RMDSZ-es politikus sem jelöltette magát pozíciókra.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás