Nem egyhamar lesz EU-tag Albánia és Észak-Macedónia

Szerző: Pintér Bence
2019.05.30. 09:00

Az Európai Bizottság bővítené az EU-t a Balkánon, Párizs és Hága viszont továbbra is szkeptikus.

Nem egyhamar lesz EU-tag Albánia és Észak-Macedónia

2018 után idén is arra biztatja az Európai Bizottság az Európai Tanácsot, hogy kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat két balkáni állammal, Észak-Macedóniával és Albániával, a délkeleti bővítést ellenző Franciaország és Hollandia azonban továbbra is hajthatatlannak tűnik – írja a Politico.

Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője a balkáni országok reformfolyamatai kapcsán azt nyilatkozta, hogy a teljes régióban pozitív változásokat láttak,

Albánia és a tavaly nevet váltó, így a csatlakozási tárgyalásokra kész Észak-Macedónia pedig erős elhatározottságot mutatott az EU irányába.

Mogherini ennél is egyértelműbben fogalmazott a sajtótájékoztatón, ahol elmondta: a két ország teljesítette az elvárásokat, most pedig az Európai Unión van sor – implikálva ezzel azt is, hogy tulajdonképpen az EU szavahihetősége forog kockán. A bővítés támogatói szerint fontos, hogy az EU a hátsó udvarában megőrizze, illetve növelje a befolyását, miközben a térségben más nagy- és középhatalmak – Kína, Törökország és Oroszország – is befolyása növelésén ügyködik.

Tavaly a Bizottság javaslata azonban elhasalt a Tanácsban, mivel a bővítési döntésekhez egyhangú döntés kell, tehát

hiába támogatta a csatlakozási tárgyalások megkezdését a többség: Franciaország, Hollandia és Dánia blokkolt, egy évvel elhalasztva a döntést.

A bővítéssel kapcsolatban szkeptikus országok szerint egyrészről akkor kéne csak bővítésen gondolkozni, ha az EU hatékonyabban tudja igazgatni magát, másrészről aggódnak a balkáni országok magas korrupciós szintje és a szervezett bűnözés jelenléte miatt.

A helyzet nem változott

Az ügyről várhatóan június 18-án tárgyal újra az Általános Ügyek Tanácsa, de a Politico szerint nem várható változás az egyes országok álláspontját tekintve: a francia elnök egykori EU-ügyi minisztere, a Macron-párt EP-listavezetője, Nathalie Loiseau az elmúlt hetekben többször világossá tette, hogy országa továbbra sem támogatja az új országok csatlakozási tárgyalásának megkezdését.

Németország ezzel szemben támogatja a balkáni bővítést, ez azonban várhatóan nem vezet majd nyílt összetűzéshez a Macron és merkel között, akik már korábban is tárgyaltak az ügyről.

Az is elképzelhető, hogy kompromisszumos megoldásként csak Észak-Macedónia számára nyitják meg a csatlakozási tárgyalásokat.

Jelenleg három ország tárgyal egyébként az EU-csatlakozásról: 2005 óta folyik, de lassan egy évtizede inkább teljesen áll Törökország csatlakozási kérelme, és ez a jelenlegi helyzetben nem is nagyon fog változni. Ezen kívül Szerbia és Montenegró tárgyal az EU-csatlakozásról, előbbi 2014, utóbbi 2012 óta.

Na és te támogatnád az EU balkáni bővítését? Szavazz!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek