Johnson végre felhívta ír kollégáját, nem értettek egyet semmiben

Szerző: Pintér Bence
2019.07.30. 16:33

Boris Johnson megmondta Leo Varadkarnak, hogy lesz ami lesz, az Egyesült Királyság kilép az EU-ból október végén.

Johnson végre felhívta ír kollégáját, nem értettek egyet semmiben

Bár múlt szerda óta Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke, csak kedden jutott el odáig, hogy felhívja a szomszédos Írország miniszterelnökét, Leo Varadkart. A dolog azért furcsa, mert a brit konzervatív miniszterelnök előtt álló legfontosabb dolog a jelenleg október 31-ére ütemezett brexit, annak pedig egyik legnagyobb problémája pedig az ír-északír határ kérdése.

Johnson most sem nyugtatta meg Varadkart: azt mondta neki, hogy az Egyesült Királyság október 31-én, lesz ami lesz, kilép az EU-ból.

írja a Politico.

Varadkar sem volt kevésbé kemény, ő helyből kizárta a lehetőséget, hogy újranyissák a Theresa May által Brüsszellel kitárgyalt, és a brit alsóházban több alkalommal is leszavazótt brexitmegállapodást. Ez nem önálló ír álláspont, az EU egységesen mondja ezt most már hónapok óta. Johnson azonban csak akkor akar elkezdeni tárgyalni, ha terítékre kerülhet az újratárgyalás is.

Johnson azt is közölte az ír miniszterelnökkel, hogy teljesen törölné az ír-északír határ vámmentességét védő mechanizmust a megállapodásból, egyúttal arról is beszélt, hogy bármi is történjék, London nem fog fizikai határátkelőket felállítani a határon. Varadkar szerint azonban olyan okokból van rá szükség, ami csak az Egyesült Királyságon múlt.

Az ír miniszterelnök meghívta egyébként Johnsont Dublinba, hogy tovább folytassák a megbeszéléseket.

MONTÁZS: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek