Boris Johnson lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke

Szerző: Pintér Bence
2019.07.23. 13:09

Boris Johnson lesz Theresa May utódja a brit toryk élén és a miniszterelnöki székben, neki kellene most már valahogy tényleg megcsinálnia a brexitet, aminek a jelenlegi határideje október 31.

Boris Johnson lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke

Boris Johnson volt londoni polgármestert, volt külügyminisztert választották a brit Konzervatív Párt vezetőjének,

tehát az eredeti kampányban is brexitpárti Johnson lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Johnson 92 153, ellenfele, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter 46 656 szavazatot kapott a toryk belső szavazásán, ez közel kétharmados győzelem Johnsonnak. Azért kellett új vezetőt választani, mert Theresa May májusban bejelentette lemondását, miután nem sikerült keresztülvinnie a brexitmegállapodást a brit alsóházon.

Johnson győzelmi beszédében azt ígérte: megcsinálja a brexitet, egyesíti az országot, és legyőzi Jeremy Corbynt, az ellenzéki Munkáspárt vezetőjét.

A tory pártelnökválasztás jelöltjeiről korábban itt írtunk összefoglalót.

Kérdés, hogy Johnson hogy viszi végig a brexitet

Bár a beszédben mindenféle egyéb dolgokról, egészségügyről, közoktatásról is beszélt Johnson, a valódi kérdés, ami mindenkit érdekel, hogy hogyan fogja végigcsinálni a brexitet.

Johnson szerda délutántól lesz hivatalosan miniszterelnök, de a mára végletekig megosztott Konzervatív Pártban már megválasztása előtt lázadással szembesült: több miniszter közölte, hogy nem hajlandó vele dolgozni, de

még az is benne van a pakliban, hogy a Johnson megválasztása nyomán esetlegesen defektáló konzervatív képviselők miatt elveszik a toryk és az északír DUP egyébként is nagyon vékony többsége az alsóházban.

Mindezt azért, mert Johnson egyáltalán nem hajlandó elhatárolódni a megállapodás nélküli brexit végigcsinálásától, amit a parlament már többször elvetett. Johnson megválasztása után mindeközben a Skót Nemzeti Párt már el is kezdte az új miniszterelnök ellen is szóló kampányát az újabb skót függetlenségi népszavazás mellett. A brexit határideje jelenleg október 31.

MONTÁZS: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek